Fox Union: De eerste MTB schoenen van Fox Racing

Handschoenen, helmen, truien, sokken, broeken en beschermers – Fox Racing had alles wat een mountainbiker nodig heeft, altijd met de vos als enorm logo ergens. Maar afgezien van tankachtige motorcrossschoenen waren er geen schoenen voor mountainbiken van de Amerikanen?! Vanaf nu is dat anders, want Fox brengt voor 2023 een chique lage schoen op de markt: de Fox Union. Of dit te maken heeft met de overname van het bedrijf in juli 2022 van Vista Outdoor is onzeker. Vista Outdoor is overigens een Amerikaanse holding die, afgezien van de helmenfabrikant Giro, het grootste deel verdient met wapens en munitie. Zeg maar’…

De Fox Union MTB schoenen zijn mede ontwikkeld door atleten als Greg Minnaar en Nina Hoffmann

Volgens zijn eigen verklaringen besteedde Fox meer dan twee jaar aan het ontwerpen en ontwikkelen van zijn eerste MTB-schoenen – halverwege het project werd alles over de stapel gegooid nadat professionele en amateurracers feedback gaven. Input werd voornamelijk geleverd door Fox-atleten zoals Greg Minnaar, Laurie Greenland, Jackson Goldstone, Nina Hoffmann en Steve Peat. Er zijn nu drie modellen van de Fox Union gemaakt: twee MTB-schoenen voor clipless pedalen en één voor platte pedalen. Elk model komt in vier verschillende kleuren – zwart, grijs, mokka en rood.

Volgens de fabrikant hebben alle Fox Union mountainbikeschoenen een gelaste bovenstructuur. Een gevormde neus en een versterkte teendoos beschermen bovendien tegen steenslag. De Ultratac-buitenzool moet grip bieden op zowel het platte pedaal als op duwafstanden.

De Union- en Union Boa-modellen voor clickers hebben ook een lichtgewicht glasvezel nylon as voor efficiënt trappen. De MTB schoen is voorzien van een platte klittenbandsluiting om de pasvorm en het comfort te verbeteren. De Union Boa is uitgerust met de Dual Boa Li2 schroefdop – met alle voordelen die het systeem met zich meebrengt op het gebied van instelbaarheid en aanpassing aan de voet.

Lees ook:   Ergonomie: 4 Ergo bedrijven & speciale producten voor e-mountainbikers

De Union Flat daarentegen is gesloten met veters en de buitenzool heeft zeshoekige schoenplaatjes voor betere grip op platformpedalen en op hike-a-bike-passages.

En als ze al hebben deelgenomen aan de ontwikkeling van de nieuwe Fox MTB-schoen Union, dan kunnen Greg Minnaar en het Santa Cruz Syndicate Team, Neko Mulally, Niels Bensink, Mark Scott en andere Fox-atleten dit jaar concurreren met de Union-schoenen. Dat kunnen we vanaf nu ook. De prijs is ok voor de twee modellen met “normale” veters. Met het Boa-systeem staat Fox – geen wonder als ze tot dezelfde groep behoren – op gelijke voet met de huidige MTB-schoenen uit Giro. In vergelijking met de huidige Fizik Terra of de Suplest Trail vraagt Fox iets meer.

Fox verkoopt de Unie in uniseks maten met een bereik van 37-47 EU (5,5-13 AMERIKAANSE mannen / 6,5-14,5 Amerikaanse vrouwen). Halve maten zijn verkrijgbaar tussen de 41 en 46. Voor de twee clipless modellen plaatsen de Amerikanen twee paar inlegzolen voor de booghoogte in de schoenendoos om de pasvorm beter aan te passen.

Source link