Interview met Nat Ross: 5 vragen aan de Amerikaanse ex-prof over e-racing

Sinds 2017 is er de Bosch eMTB Challenge op het BIKE Festival in Riva, een van de eerste evenementen speciaal voor e-mountainbikers. De wedstrijden van de wedstrijdreeks voor hobbyrijders bestaan uit verschillende etappes bergop en bergaf. Het plezier staat op de voorgrond. Echter, met een eigen wereldkampioenschap en de wereldbekerwedstrijden van de WES (World E-Bike Series) op zijn laatst, is de E-MTB gearriveerd in het professionele racen op de circuits van deze wereld. Hoewel, e-bike races vinden voornamelijk plaats in Europa. We spraken met MTB-legende Nat Ross over e-racing.

EMTB: Wat brengt een duursporter naar de E-MTB?

Nat Ross: Ik ben altijd gefascineerd geweest door nieuwe dingen. In die tijd was ik de eerste die een wielerwedstrijd op 29 inch won. En op dezelfde manier was de E-MTB voor mij een ontwikkeling waar ik deel van wilde uitmaken. Kracht, snelheid, techniek – ik denk dat E-MTB de hele sport enorm vooruit helpt. En racen op topniveau is altijd een uitdaging.

En wat maakt e-racing voor jou zo spannend?

In het geval van e-racing zijn er ook een paar aspecten. Nog meer technische tuning, nog meer kop. Er zijn veel dingen om te overwegen en dienovereenkomstig uit te spelen. Je moet weten wat je met de fiets kunt doen en waar de grenzen liggen.

Je bent naar de E-MTB Wereldkampioenschappen geweest en kent de Europese raceformats. Hoe is de situatie in de VS?

Hier in de Verenigde Staten zijn er een paar individuele evenementen die erg leuk zijn – vooral de races die Troy Lee heeft gemaakt. Er is ook veel aan de hand. Maar het aantal toeschouwers is hier nog beperkt.

Lees ook:   MTB kniebeschermers review: Nauwsluitende pasvorm - de Race Face Covert Knee

In de VS zijn er nog steeds bedenkingen bij e-MTB’s.

Ja, helaas. In veel staten mag je niet rijden in National Forests en State Parks. Er zijn fietsenwinkels op de beste plekken die geen e-MTB’s verkopen of verhuren. Dit is niet te vergelijken met Europa. Het is de beurt aan organisaties als People for Bikes om de regelgevingsproblemen op te lossen.

Waar zie jij de toekomst van e-racing?

Het heeft zoveel potentieel, maar ik denk dat dat nog ontdekt moet worden. Wanneer je de toeschouwers dicht bij extreme hellingen brengt en obstakels inbouwt waar de vaardigheden van de renners getoond kunnen worden. Misschien kun je naast enduro en CC ook denken aan lichte downhill formaten. Je moet proberen om mensen op de best mogelijke manier te laten zien hoe spectaculair de E-MTB kan zijn.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

De rijkste familie ter wereld maakt van hun geboortestad een fietsstad. En de fiets verandert de kleine Bentonvillle in het noordwesten van Arkansas in een van de meest leefbare plaatsen in de VS. Lees meer: