4 action cams in een snelle check: Zo heb je je helmcamera onder controle!

Steffi Marth, beïnvloeder

Als MTB-influencer kent de Brandenburger alle kneepjes van het filmen. Steffi gebruikt de GoPro 9, 10 en 11. Bijna alle tips zijn echter ook van toepassing op oudere modellen.

Steffi Marth, freeride pro en allrounderFoto: PrivéfotoSteffi Marth, freeride pro en allrounder

We hebben deze 4 action cams geprobeerd:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Foto: BIKE Redaktion

Actioncam met 4K – alleen voor scheuren!

Voor wie filmt en monteert voor social media kanalen raad ik een maximum aan Full HD aan (4:3, 1080 + 30 tot 60 frames per seconde). Dit is perfect voldoende en vervuilt uw opslagruimte niet. Voor films van hoge kwaliteit is het beter om 4K te kiezen.

Foto: BIKE Redaktion

Helmcamera met brede modus – meer erover

Voor een brede beeldhoek kies ik voor de brede instelling op de helmcamera. Zo kun je meer van het parcours zien. Als je graag filmt voor Insta-verhalen, moet je de GoPro al rechtop aan de borstband bevestigen. Ik gebruik een mount van Ninja Mount. Kortom, je kunt ook sleutelen aan de GoPro-gewrichten.

Foto: BIKE Redaktion

Beter sparen

De investering in een grote en vooral snelle geheugenkaart (minimaal 100 MB/s) is de moeite waard. Laat je action cam niet doorlopen tijdens je parkronde. Druk op pauze tijdens stops of onspectaculaire passages. Dit maakt het gemakkelijker om het materiaal later te verwerken en bespaart batterij en ruimte op de geheugenkaart.

Foto: BIKE Redaktion

Actiecamera van de POV

Ik zweer bij de borst (borstband). Dit geeft je het beste perspectief, omdat je je armen en fiets in beweging kunt zien. Daarnaast worden stijlinzetstukken zichtbaar, die vaak niet op het helmperspectief staan. Als je de camera aan de helm bevestigt, kun je deze het beste onder het vizier bevestigen. Dat is het meest natuurlijke POV-perspectief. Ik laat graag iemand voor me rijden, hoe dichterbij ik ben, hoe beter.

Foto: BIKE Redaktion

Rookie fouten bij de Actionscam

Als je een fout maakt met de uitlijning, film je in de lucht of op de grond. Daarom is het erg belangrijk: simuleer de houding op het parcours terwijl je staat en controleer het beeldgedeelte van je action cam via de app. Dankzij de groothoek is het vaak genoeg om een buddy om zijn beoordeling te vragen. Vergeet niet: Draai de stelschroef mooi vast.

Foto: BIKE Redaktion

Foto in plaats van film

Foto: BIKE Redaktion

Recyclen in plaats van vergeten

Veel film en film en film – dus ze rommelen hun harde schijven. De grondstof is snel vergeten. Daarom: Gebruik de opnames snel. Muziek is altijd goed. Er zijn nogal wat snijprogramma’s. Bijvoorbeeld: met de GoPro-app of Inshot. Overigens: Het is het beste om voor de fietstocht na te denken over welk verhaal je wilt vertellen, dan zul je het gemakkelijker vinden om het te knippen. Ik gebruik geen microfoon, het geluid is ook redelijk als je rechtstreeks in de camera spreekt.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hiermee kunt u
Persoonsgegevens worden doorgegeven aan platforms van derden. Meer hierover in ons privacybeleid.

Vier action cams in een snelle check

1 – Top hond onder actie scams: GoPro 11 Black

Door op te nemen in 8:7 formaat kan het materiaal achteraf zonder kwaliteitsverlies in de gewenste formaten voor YouTube, TikTok en Co worden geknipt. De beeldstabilisatie moet worden verbeterd in de GoPro 11 bijzonder succesvol zijn. Ook goed: De action cam heeft een hoge fotoresolutie (27 MP). Daarnaast heb je de keuze tussen een zo lang mogelijke accuduur of de hoogste kwaliteit van de video-opnames. Met de professionele instelling 5.3K60 resolutie kan een hoge resolutie worden bereiktde Video’s opnemen. Voor hobbyfilmers heeft dit meestal alleen maar nadelen. Door de 10-bits kleurdiepte kan een bijzonder groot aantal kleuren worden weergegeven. Prijs: 600 euro

Lees ook:   SR Suntour Durolux 38: MTB Enduro verende voorvork op de proef gesteld

GoPro 11 ZwartFoto: GoProGoPro 11 Zwart

2 De trendy helmcamera: Insta360 One RS Twin Edition

De naam verraadt het al: Deze helmcamera kan een 360° actiecamera kan worden verlengd. Hiervoor kunnen de lenzen eenvoudig worden verwisseld via een modulair plug-in systeem. Daarnaast adverteert de fabrikant met geavanceerde beeldstabilisatie voor elke lens, extra in-camera stabilisatie voor de groothoeklens en een 360° horizonvergrendeling voor rechte en rechtopstaande opnamen. Met 48 MP heeft de camera in deze vergelijking de hoogste fotoresolutie. De 4K Boost-lens maakt professionele opnamen in 6K-breedbeeldmodus mogelijk. Bij gebruik van de 360° lens kunnen bijzonder vermakelijke en unieke video’s worden gemaakt. In vergelijking met de GoPro Hero11 Black zijn de batterijprestaties iets lager. Prijs: 570 euro

Insta 360 Een RS Twin EditionFoto: InstaInsta 360 Een RS Twin Edition

3 De betaalbare actiecamera: Rollei Action One

Als je een goedkopere actiecamera wilt, is de Eerste actie juist. Vanwege de solide eigenschappen voor weinig geld is het ideaal voor amateurfilmers. De beeldresolutie van 12 MP en de videoresolutie met een maximum van 4K60fps zijn absoluut voldoende. Zelfs soepele slow motion kan er nog goed mee worden geïmplementeerd. De batterijprestaties zijn iets lager in vergelijking met andere actiecamera’s. Prijs: 249 euro

Rollei Actie EenFoto: RolleiRollei Actie Een

4 De verrassing: DJI Osmo Action 3

Met een bijzonder betrouwbare batterij met een looptijd tot 150 minuten en een korte oplaadtijd, de fabrikant van de Osmo Actie 3. Net als bij de GoPro Hero11 Black geeft ook de 10-bit kleurdiepte een bijzonder groot aantal kleuren weer. Met 12 MP heeft deze camera een lagere fotoresolutie dan de Insta360 One RS en GoPro HERO11 Black, maar de beeldkwaliteit is voldoende voor recreatieve fotografen. Deze camera heeft ook een beeldstabilisator, die het schudden van het videomateriaal effectief moet minimaliseren. Met behulp van een quick-release sluiting kan de Osmo Action 3 in een handomdraai van landschaps- naar portretmodus worden geschakeld. Op deze manier kunnen extra video’s worden opgenomen in tiktok-ondersteund formaat. In tests presteerde de DJI zelfs beter dan GoPro en Insta360. Prijs: 359 euro

DJI Osmo Actie 3Foto: DJIDJI Osmo Actie 3