Lucht- of stalen veer: MTB-demper – verschillen en instelling

De lichtgewicht luchtveer heeft zich uitgebreid gevestigd op vorken en dempers voor mountainbikes. De eerdere nadelen ten opzichte van chassisdelen met stalen veren zijn grotendeels weggenomen. Maar hij bestaat nog steeds, de stalen veer, vooral op enduro- en downhillfietsen. En daar zijn redenen voor.

De verschillen tussen lucht- en stalen veerdempers op mountainbikes

Staal: robuust & gevoelig

Vroeger waren ze de regel, nu zijn ze eerder de uitzondering. Stalen veerdempers worden bijna uitsluitend gebruikt op enduro- en downhillfietsen. En zelfs daar zijn er nu modellen met luchtvering die qua ophangingsprestaties bijna gelijk zijn aan hen. Het onbetwiste domein van goede stalen veerdempers is en blijft echter de Antwoord. Het losbreekkoppel is lager dan bij luchtdempers.

Bovendien zijn ze zeer robuust. Doordat ze met minder afdichtingen werken, kan er minder breken. Met vervangbare metalen veren van verschillende harden kunnen de stalen veerdempers worden aangepast aan het lichaamsgewicht. De demper kan worden gefinetuned via de voorspanning van de veer. Voor dit doel is er een eenvoudig rotatiemechanisme op het gieten van de demper. Er zijn ook verschillen in het materiaal: veren gemaakt van titanium of superlicht staal besparen wat gewicht.

+ Zeer gevoelige reactie

+/– Robuust / veerhardheid minder individueel instelbaar

Stalen veerdempersFoto: Fabrikant

Stalen veerdempers

Lees ook:   mountainbike jongens

Lucht: licht &veelzijdig

Bijna niets telt meer als het gaat om fietsonderdelen dan een zo laag mogelijk gewicht. Geen wonder dat luchtdempers op full-suspension mountainbikes zich landelijk hebben gevestigd. Lucht weegt immers bijna niets in vergelijking met de stalen veer. Maar bij extreem gebruik zijn luchtdempers wat kwetsbaarder. Brute slagen en harde landingen na sprongen beïnvloeden zowel het innerlijke leven als de zeehonden. Daarom hebben stalen veerdempers nog steeds hun plaats op zware enduro- en downhillbanen.

Luchtdempers zijn een stap voor als het gaat om individuele tuning. De veerhardheid kan worden aangepast aan bijna elk lichaamsgewicht met een en hetzelfde model – pas eenvoudig de luchtdruk dienovereenkomstig aan. Zeer zware rijders moeten stalen veerdempers overwegen voor stabiliteit en duurzaamheid. Of een overstap van lucht naar staal (of andersom) zinvol is voor je eigen fiets, vraag het aan de fabrikant of dealer.

+ Zeer veelzijdig verstelbaar

– Iets minder gevoelige reactie

– Gevoeliger voor zwaar gebruik en sprongen

LuchtveerdempersFoto: Fabrikant

Luchtveerdempers

Demperafstelling: Pas de juiste druk uit

Demperpompen zijn onmisbaar als het gaat om het aanpassen van verende vorken en dempers aan uw eigen lichaamsgewicht en terrein. Digitale analysetools uit de racerij maken het ook gemakkelijker voor leken om te coördineren.

Analoge pomp – de klassieke

Analoge pomp, bijvoorbeeld van FormulaFoto: Danel Simon

Analoge pomp, bijvoorbeeld van Formula

Digitale demperpomp

Wie van minutieus nauwkeurige displays houdt en vaak experimenteert met fijn afgestelde luchtdrukken in de verende vork en demper, wordt goed bediend met een pomp met digitaal display. Het beste is om een reservebatterij in de gereedschapskist of in de rugzak te stoppen, want zonder elektriciteit zou je bij het stemmen puur op het popometergevoel moeten vertrouwen. Qua prijs slaan de digitale pompen een veel groter gat in de werkplaatsrekening. Ze kosten ongeveer twee keer zoveel als analoge modellen. De afgebeelde Rockshox demperpomp digitaal is verkrijgbaar voor ongeveer 57,50 euro >> bijvoorbeeld bij Amazon* of Maciag Offroad*.

Demperpomp van RockshoxFoto: Fabrikant

Demperpomp van Rockshox

Schokwiz – Digitale Ophanging Tuning

Deze kleine sensor is gebaseerd op knowhow uit de racerij. Het is verbonden met de klep van de vork of demper en communiceert met de bijbehorende smartphone-app. Het analyseert de rijgegevens en stelt aanpassingen voor in de luchtdruk, veerhardheid, compressie en rebound-instellingen. De kleine tuning consultant is ook opereerbaar voor niet-professionals. Prijs: 371 Euro >> hier verkrijgbaar*.

ShockWiz met digitale sensorFoto: Fabrikant

ShockWiz met digitale sensor

Conclusie: Analoog of digitaal – luchtdruk aanpassen in de MTB-demper

“Elektrische tandenborstels zijn al lang vanzelfsprekend. En ook elektronische hulpmiddelen vinden hun weg naar privé-hobbyworkshops. De klassieker voor chassistuning, de analoge demperpomp, werkt ook zonder elektriciteit. Om het meeste uit de gegevens van digitale analysetools te halen om de chassisinstellingen te verbeteren, moet je enige expertise hebben.” Max Fuchs, BIKE-redacteur

Max Fuchs, BIKE-redacteurFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE-redacteur

Lees ook:   BIKE Festival: Lake Bash - Gravel Challenge aan het Gardameer

Source link