Gravelbikes in test: De Bombtrack Beyond SUS

Een frame van klassiek chroom-moly staal, navenant niet erg licht, maar zeer ontspannen zittend, zelfs op hobbelige fietspaden. Het zijn niet alleen het frame en de lange zadelpen die trillingen absorberen en de scherpe kantjes van schokken afhalen, het was de enige testfiets in onze gravelbike-test met een verende voorvork. Voor de Rockshox Ruby XPLR met luchtvering en ongeveer 40 mm veerweg plus de dikke banden moesten we op zoek naar kasseien om ze serieus te testen – nauwelijks merkbaar. Natuurlijk verhoogt de verende voorvork van de Bombtrack Beyond het frame aan de voorkant, is de balhoofdhoek steil en is de stuurpen extreem kort, dus de fiets stuurt heel direct, nogal nerveus.

Door het rechtopstaande zadel van de rijder en de geometrie ligt het zwaartepunt hoog, dit alles is niet zo leuk op trails of op de weg, snelheidsrijden is ook biomechanisch en aerodynamisch niet mogelijk. Op stevige fietspaden en zonder dat er snelheid nodig is, worden deze eigenschappen omgekeerd, omdat je ultracomfortabel zit, op de remhendels nauwelijks anders dan op een trekkingfiets, alleen met de mogelijkheid om naar beneden te reiken. En voor kenners spelen de mechanische in plaats van hydraulische remmen nauwelijks een rol, maar hun gedrag is onvoorspelbaarder en arbeidsintensiever. Als top reisvoertuig zijn de vele vaste punten voor bikepacking verplicht.

Als toer- of alledaagse fiets kan de stalen klassieker het best goed doen, maar hij mist de sportgenen voor een allrounder, en hij is ook een beetje duur als hij wordt aangepast aan de uitrusting.

Lees ook:   mountainbike fietspomp