Patagonia PFC-vrij: waterdichte kleding zonder gifstoffen

Het “Gore-Tex”-label op regenjassen, regenbroeken of schoenen staat voor waterdichtheid en – afhankelijk van het kwaliteitsniveau – ademend vermogen. Gore (trouwens, Engels als “Gohr” is ook al heel lang synoniem met het gebruik van PFAS, samen met vele andere fabrikanten. Deze chemische stof, die er aan de ene kant voor zorgt dat het water en de modder zo mooi van de jassen afrollen, maar aan de andere kant wordt het bijna altijd afgezet in het milieu en is het schadelijk voor de gezondheid. Dit is een dilemma dat tot nu toe slechts enkele grote fabrikanten hebben opgelost met alternatieve materialen. Sympatex gebruikt geen PFC’s in zijn membraan. Ook andere fabrikanten, zoals Salewa, Schöffel en Jack Wolfskin, hebben alternatieven gevonden.

ePE – waterdicht en veel beter dan de “normale” Goretex!?

Patagonia en Goretex hebben nu samen een eerste lijn functionele kleding gepresenteerd die ook steunt op een PFC-vrij membraan. Trots op Matt Dwyer,
Lara Wittmann, Global Strategic Marketeer bij W.L. Gore & Associates, Head of Product Impact & Innovation bij Patagonia, presenteerden het nieuwe ePE-membraan in München. Volgens hun eigen verklaringen heeft de ontwikkeling 10 jaar geduurd. In 2021 meldde Gore het nieuws, en in 2022 waren er de eerste Gore-producten met de milieuvriendelijkere coating. Maar het is pas nu dat deze samen met Patagonia in serie op de markt komen.

Lees ook:   Trek Fuel EXe Alloy: Trek's lichte fiets met TQ-motor wordt steeds goedkoper

De naam van de nieuwe stof – ePE – staat voor geëxpandeerd polyethyleen. Grofweg een zeer dun uitgerekte folie die ook wordt gebruikt voor yoghurtbekers en plastic zakjes, dus het is vrij onschadelijk voor de mens. Deze film, legt Lara Wittmann uit, is gelamineerd tussen twee panelen stof bij Gore en nu in de Patagonia-jassen en -broeken om ze tegelijkertijd waterdicht en ademend te maken. Net als het membraan met PFC voorheen.

Ziet er hetzelfde uit als altijd, maar Gore's nieuwe ePE-materiaal zit ingeklemd tussen het buiten- en binnenmateriaal.Foto: Sandra SchuberthZiet er hetzelfde uit als altijd, maar Gore’s nieuwe ePE-materiaal zit ingeklemd tussen het buiten- en binnenmateriaal.

Meer informatie over regenkleding vindt u hier:

>> Blijf droog: wat mountainbikers moeten weten over regenjassen <<

>> regenjastest: negen modellen voor trail- en tour<<

>> de jas impregneren? Dit houdt regenjassen strak in de herfst en winter <<

Je zou het ook voor je fiets kunnen gebruiken: het Alpine Suit van Patagonia met het nieuwe ePE-membraan van Gore.Foto: PatagoniëJe zou het ook voor je fiets kunnen gebruiken: het Alpine Suit van Patagonia met het nieuwe ePE-membraan van Gore.

Gore ePE is ontworpen om Patagonia-kleding lichter, beter ademend en vooral zachter te maken

Matt Dwyer meldt dat Patagonia het nieuwe Gore-membraan keer op keer heeft getest met atleten en zijn team voordat het in serieproductie kon worden gebruikt. “Niemand wil op een 8000m staan en de rits scheurt af”. Nu zijn beide bedrijven klaar om hun eerste producten op de markt te brengen en voldoen ze aan de hoogste normen. De nieuwe jassen en broeken zijn net zo waterdicht als voorheen, maar ze zijn nu veel lichter, dunner, nog meer ademend en zachter.

Lara Wittman (Gore, midden) en Matt Dwyer (Patagonia, rechts) zijn het erover eens: Gore's nieuwe membraan is beter dan ooit en milieuvriendelijker.Foto: Sandra SchuberthLara Wittman (Gore, midden) en Matt Dwyer (Patagonia, rechts) zijn het erover eens: Gore’s nieuwe membraan is beter dan ooit en milieuvriendelijker.

Het probleem met PFAS

Verschillende bedrijven, zoals Gore-Tex of Vaude, willen hun producten met PFAS uitrennen. Daar zijn goede redenen voor. Deze redenen leiden er ook toe dat in verschillende landen wordt gesproken over een beperking van deze stoffen of, zoals in Duitsland, al uitgebreide beperkingsprocedures lopen.

PFAS leveren meerdere problemen tegelijk op. Niet voor niets worden ze ook wel eeuwige chemicaliën genoemd: ze worden in de natuur nauwelijks afgebroken. En zo komen de stoffen vroeg of laat in ons lichaam terecht, volgens het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling, dit gebeurt voornamelijk via voedsel en drinkwater. Eenmaal in het lichaam worden ze slechts langzaam afgebroken en uitgescheiden door mens en dier.

Van een klein deel van de PFAS is bekend dat ze gezondheidsschade veroorzaken, schrijft het consumentenadviescentrum. Bepaalde PFAS worden verdacht van

  • schade aan de lever, het hormonale systeem en het immuunsysteem
  • verstoor de vetstofwisseling
  • het effect van vaccinaties verergeren
  • resulteren in een lager geboortegewicht
  • de vruchtbaarheid verminderen, of
  • Kanker veroorzaken.

Milieuvervuiling ontstaat in de eerste plaats en voor het grootste deel tijdens de productie, in de tweede plaats tijdens het wassen en in de derde plaats aan het einde van de levensduur van de producten.

Goretex en Patagonia zijn het erover eens: afval is het volgende grote probleem

Beide vertegenwoordigers, Lara Wittmann van Goretex en Matt Dwyer van Patagonia, zien het volgende grote ding echter al aankomen: afval en de preventie ervan. Wel is het zo dat het nieuwe ePE-materiaal minder belastend is voor het milieu omdat het geen PFAS bevat. Maar het wordt nog steeds niet verkregen uit bladeren of schors, maar uit een plastic. Recyclen en vermijden is dan ook het volgende doel dat beide fabrikanten willen aanpakken. Daarom maakten beide vertegenwoordigers duidelijk dat de verantwoordelijkheid ook bij de consumenten ligt. “Ik hou er langer van” zei Lara Wittmann – wat betekent: zorg goed voor je kleding, geef ze ter reparatie, koop indien nodig niet de hele tijd nieuwe.

Zoals Matt Dwyer het beschrijft, biedt Patagonia al een reparatieservice aan in zijn winkels en dealers. In sommige gevallen is er ook een terugkoopbod voor gebruikte kleding. Hij kon niemand vertellen dat je na drie jaar geen nieuwe jas moest kopen, alleen maar omdat er iets nieuws was. Maar eigenlijk moet je kleding pas helemaal aan het einde van hun levenscyclus weggooien.

Patagonia’s nieuwe PFC-vrije prestatiekleding is al online verkrijgbaar en omvat in eerste instantie jassen en broeken voor bergbeklimmen en skiën. Er zullen er echter nog meer volgen. De zwarte Untracked Ski Jacket zou 700 euro kosten, de Super Free Alpine Jacket 600 euro.

>> SPECIAL Duurzaamheid: Hoe kan fietsen nog beter voor het milieu? <<