E-bikes tot 20 kilo: De Storck Name:2 design fiets in de test

Wat gebeurt er? Wanneer de Storck Name:2 opduikt, verwacht je al snel trucs op de stoep van de stad. De BMX-achtige look met kleine maar brede 24 banden, het superbrede carbon stuur en de laag getrokken binnenband liegt er niet om: de fiets is gekomen om een show neer te zetten. De zitpositie is meer MTB-achtig en zo rijdt de fiets met 16,5 kilo: wendbaar, zeer wendbaar en bereid om te buigen.

De Fazua 50 Ride Trail is niet zo krachtig als de nieuwere 60 op 50 Newton meter, maar het zorgt voor een aangename stuwkracht. De e-bike motor wordt ingeschakeld via een paneel op de bovenbuis, dat vervolgens via LED het laadniveau en de ondersteuningsmodus aangeeft. Bij het starten reageert hij vrij direct en levert hij het vermogen bij een hogere cadans die analoog aanvoelt aan de trapkracht van de rijder. Over het algemeen komt deze elektrische aandrijving niet helemaal in de buurt van de harmonieuze interactie van mens en machine van de nieuwere jaren ’60; Met een actieradius van ruim 45 tot 50 kilometer is de Storck Name:2 een goede keuze in stedelijke gebieden.

Het lichtgewicht Storck Name:2 carbon frame zelf is ook een huzarenstukje: de zitbuis “ontbreekt” links, de liggende achtervork rechts. Het ziet er gek uit, maar het is design – en op het tweede gezicht vinden veel mensen het best leuk. Stijfheid ontbreekt dus geenszins in het wiel met dikke 24-inch pantoffels. Als je durft, kun je snel en veilig vegen met perfecte controle, zelfs rond echt smalle stedelijke hoeken. Remmen gebeurt met navenant hoge prestaties door Magura schijfremmen. Ze grijpen knapperig, maar fijn gedoseerd.

Lees ook:   fietspomp mountainbike decathlon

Nog een traktatie: de vermeende singlespeeder wordt verschoven door een geclassificeerde naaf in de achternaaf. Deze naafversnelling voor sportfietsen – vooral in de gravelsector is het momenteel een beroemdheid aan het worden, omdat het effici├źnt de voorderailleur van de derailleur vervangt – biedt een tweede versnelling. Minimalisme dat niet zomaar op zichzelf staat: dankzij de Gates riemaandrijving en deze transmissie is de Name:2 een van de zorgeloze e-bikes in de vergelijking van lichtgewicht pedelecs.

Het is nauwelijks nodig om te zeggen dat de Storck Name:2 gemakkelijk te besturen is, zelfs zonder aandrijving. Als je van de vlakke, sportieve houding en de enorme stuurbreedte houdt, kun je de fiets ook gebruiken voor korte woon-werkverkeer in de stad dankzij aangenaam stabiele spatborden en een kleine drager, evenals hoogwaardige verlichting. De Name:2 kan zelfs praktisch zijn, tenminste als het gaat om vervoer en accommodatie: de fiets is zeer gemakkelijk vast te pakken en te dragen op de bovenbuis, en in de garage kan hij op een zeer ruimtebesparende manier worden ondergebracht met het stuur dwars geplaatst.