LIV Avail: De volgende generatie endurance racefiets voor dames

De LIV Avail is beschikbaar sinds 2008 – 15 jaar – en wordt beschouwd als een klassieker. Voor het modeljaar 2020 was er de laatste update, die nu leidt tot de introductie van de vijfde generatie van de racefiets. LIV biedt de Avail aan in twee lijnen: de Avail Advanced Pro en Avail Advanced series. We bekijken de verbeteringen aan de fiets zoals aangekondigd door LIV, een dochteronderneming van Giant.

Leuk, maar niet zo wild - de LIV is niet gemaakt voor graveltochten.Foto: LIV/GiantLeuk, maar niet zo wild – de LIV is niet gemaakt voor graveltochten.

Bovenal krijgt een nieuw model veranderingen aan het hoofdonderdeel van de fiets: het frame. Dit is ook het geval met de LIV Avail Advanced. De frames en vorken van beide series zijn lichter gemaakt, maar tegelijkertijd stijver.

Een belangrijk aandachtspunt van de Avail Advanced-serie is flexibiliteit. De frameset is uitgerust met ultradunne, verlaagde staande achtervorken die speciaal zijn ontworpen voor verticale flexibiliteit. Dit is bedoeld om schokken en trillingen van het achterwiel effectief te verminderen. Bovendien biedt de opnieuw ontworpen voorvork – verkrijgbaar in Advanced SL of Advanced Carbon – demping voor het voorwiel.

Daarnaast zijn er verbeterde D-Fuse componenten gebruikt. De Liv Contact SLR en SL D-Fuse stuurmodellen zijn speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van vrouwenhanden. Ze worden gekenmerkt door ergonomisch gevormde, D-vormige buizen en een flare van 8 graden.

Bovendien hebben de D-Fuse SLR- en SL-zadelpennen een flexibiliteit tot 7 mm om hobbels op de weg op te vangen.

In 2008 markeerde de Avail een belangrijke stap in Liv’s toewijding aan het ontwikkelen van high-performance racefietsen voor vrouwen. Het was niet alleen een kleinere, “mooiere” versie van een herenfiets; We zijn helemaal opnieuw begonnen om elk detail te optimaliseren – van de framegeometrie tot de selectie van componenten. – Meg Hung, Global Liv On-Road Category Manager

Gewichtstabel voor de LIV Avail AdvancedFoto: Screenshot LIVGewichtstabel voor de LIV Avail Advanced

Excursus: D-Fuse uitgelegd

D-Fuse-technologie werd voor het eerst geïntroduceerd in 2014 om schokabsorptie en trillingsreductie op professionele cyclocrossfietsen te verbeteren. Het doel was om de rijervaring comfortabeler te maken op verschillende circuits. De technologie is gebaseerd op een “D-vormige” buis met een ronde voorkant en een afgeplat achterste deel. Door gebruik te maken van D-Fuse sturen en zadelpennen op de cruciale contactpunten, streeft LIV/Giant naar meer flexibiliteit zonder extra gewicht toe te voegen door ingewikkelde mechanismen of meer materiaal. De huidige modellen van het D-Fuse-stuur, zoals de LIV Avail Advanced, zouden tot 40 procent meer compliant en lichter zijn in vergelijking met de vorige generatie.

De D-Fuse zadelpen hoort licht te zijn, maar zijn speciale vorm dempt schokken en trillingen.Foto: LIV/GiantDe D-Fuse zadelpen hoort licht te zijn, maar zijn speciale vorm dempt schokken en trillingen.

LIV Avail Advanced: Tubeless op banden tot 38 mm op de weg

De frameset van de Avail Advanced Pro is het topmodel van de LIV-serie en weegt – volgens de fabrikant – 128,4 gram minder dan zijn voorganger. Giant heeft interne tests uitgevoerd waaruit blijkt dat de stijfheid met 30 procent is verbeterd ten opzichte van het gewicht. Volgens LIV is er ook een gewichtsvermindering van 104,9 gram in de Avail Advanced-serie, evenals een toename van de efficiëntie van ongeveer 16 procent in vergelijking met de vorige generatie.

Banden tot 38 mm breed passen in het frame van de nieuwe LIV Avail - en spatborden.Foto: LIV/GiantBanden tot 38 mm breed passen in het frame van de nieuwe LIV avail – en spatborden.

De LIV Avail Advanced-serie introduceert ook twee nieuwe stuurpennen: de Contact SL AeroLight en de Contact AeroLight. Beide zijn gemaakt van een lichtgewicht legering en hebben een aerodynamische vorm. Bovendien hebben ze interne kabelgeleiding om een slanke cockpit te garanderen die naar verluidt gemakkelijk te onderhouden is.

Alle modellen van de nieuwe LIV Avail Advanced Endurance fietsen zijn verkrijgbaar in de maten XXS, XS, S, M en L.

De uitrusting van de afzonderlijke varianten van de LIV Avail AdvancedFoto: Screenshot LIVDe uitrusting van de afzonderlijke varianten van de LIV Avail Advanced

Prijzen en beschikbaarheid

LIV Avail Advanced Pro 0: 6.499 euro – vanaf 01/2024

LIV Avail Advanced Pro 1: 4.999 euro – vanaf 11/2023

LIV Avail Advanced 1: 3.699 euro – vanaf 10/2023

LIV Avail Advanced 2: 2.899 euro – vanaf 10/2023

Geometrietabel voor de LIV Avail AdvancedFoto: Screenshot LIVGeometrietabel voor de LIV Avail Advanced

Liv Avail Advanced – Racefiets Details

Liv Avail Advanced 1 - Kleur: Shoreline
 1. Advanced Carbon Fiber Frame: Het frame wordt in eigen huis vervaardigd bij Giant, het moederbedrijf van LIV, uit hoogwaardig carbon. De voorste framedriehoek is gemaakt uit één stuk door een speciaal productieproces genaamd “Modified Monocoque Construction”.
 2. De speciaal ontworpen oversized stuurbuis zorgt voor een nauwkeurige besturing. Het beschikt over extra grote balhoofdlagers (1-1/4″ aan de onderkant en 1-1/8″ aan de bovenkant) gemaakt van roestvrij staal.
 3. De D-FUSE zadelpen van Giant is een eigen productie met een carbon as in D-vorm. Als gevolg hiervan worden wegtrillingen effectief gedempt zonder dat er extra mechanica of speciale inzetstukken nodig zijn.
 4. Het CONTACT SL D-FUSE carbon stuur van de LIV Avail serie is speciaal ontworpen voor vrouwelijke rijders en kenmerkt zich door zijn D-vormige buizen. Bovendien biedt het een verhoogde trekstijfheid om efficiëntere sprints en beklimmingen mogelijk te maken.
 5. In de CONTACT AEROLIGHT carbon stuurpen worden de schakel- en remkabels intern geleid voor een aerodynamische cockpit.
 6. Het trapasoppervlak is groter dan normaal met een breedte van 86 mm. De asymmetrische liggende achtervork zorgt voor extra stijfheid aan de aandrijfzijde en stabiliteit aan de andere kant.
 7. Het fietsframe en de voorvork van de LIV Avail Advanced zijn speciaal ontworpen voor schijfremmen met 12 mm steekassen voor en achter.
 8. De LIV Avail Advanced heeft twee bidonhouders aan boord wanneer u hem koopt.
 9. Drie mounts voor Garmin, Wahoo en Giant computers zijn ook inbegrepen. Er is ook de mogelijkheid om een GoPro-camera en licht te bevestigen.
 10. Het frame is uitgerust met spatbordbevestigingen – maar de platen moeten apart worden gekocht.
 11. Het frame is geschikt voor banden tot 38 mm breed.
Lees ook:   Cube Stereo ONE44: Nieuwe Stereo 140 opvolger voor 2023

Liv Avail Advanced Pro – Racefiets Details

Naast de bovengenoemde functies van de Liv Avail Advanced heeft de Pro-variant ook het volgende:

 1. De ADVANCED SL carbon voorvork is door de fabrikant gemaakt van bijzonder hoogwaardig carbon. Dit optimaliseert sterkte, stijfheid en stuurprecisie om een betere controle en reactievermogen mogelijk te maken.
 2. De D-vormige stuurbuis OVERDRIVE AERO en de bijbehorende afstandhouders zorgen voor een aerodynamisch systeem met intern geleide rem- en schakelkabels die gemakkelijk te onderhouden zijn.
 3. De eigen D-FUSE SLR/SL-zadelpennen van het bedrijf hebben ook een D-vormige carbon as die trillingen absorbeert.
 4. Het lichtgewicht LIV CONTACT SLR/SL D-FUSE carbon stuur zou niet alleen 40% flexibeler zijn dan zijn voorganger, maar ook de trekstijfheid is toegenomen.

De D-vormige buizen van het stuur zijn ontworpen om trillingen te dempen en ook de treinen te absorberen.Foto: LIV/GiantDe D-vormige buizen van het stuur zijn ontworpen om trillingen te dempen en ook de treinen te absorberen.