De nieuwe Rockshox Sid Luxe Ultimate schokdemper in de test

Cross country MTB’s hebben te maken met steeds veeleisendere routes. Om ondanks weinig reizen een mooi figuur te maken, hebben XC-fietsen goed functionerend chassis. Ze moeten licht van gewicht zijn, een hoog rendement hebben en goed presteren in raceomstandigheden. Geen gemakkelijke taak op mountainbikes met 100 tot 120 millimeter veerweg. Rockshox heeft hiervoor zijn cross country shock Sid Luxe opnieuw uitgebracht. Terwijl de goedkopere Sid Luxe Deluxe+ schokdemper alleen beschikbaar is op complete fietsen, kunnen XC-racers de Rockshox Sid Luxe Ultimate, die 246 gram weegt, achteraf inbouwen voor 539 tot 609 euro. Is het de moeite waard om zoveel geld uit te geven aan de nieuwe weekmaker? We hebben de nieuwe Rockshox-schokdemper getest.

De Sid Luxe is de kleinste schok in de line-up van Rockshox. Vergeleken met de onlangs onthulde Rockshox Vivid 2024 Voor enduro en downhill gebruik ziet het er ronduit slank uit. Dankzij de SAG-schaal op de demper is de juiste luchtdruk snel gevonden. Anders is de enige optie om de rebound aan te passen. Op de Sid Luxe is dit niet mogelijk zonder gereedschap, maar vereist een zeshoekige sleutel van 2,5 millimeter. Deze visueel minimalistische oplossing bespaart gewicht en werkt soepel op een schone fiets. De rebound stage setup moet echter op zijn plaats zijn voor een uitgebreide modderrit, want rommelen met een modderige schroef op het parcours met de kleine Allen is geen pretje. De nieuwe drietraps compressiedemping genaamd 3P wordt geregeld door de Rockshox Twistlock Ultimate twist grip, die tegelijkertijd ook de verende voorvork kan aanspannen via kabeltrek.

Lees ook:   Trek Supercaliber Generation 2: Wat kan de volgende generatie van de Supercaliber doen?

De Rockhox Sid Luxe Ultimate schokdemper moest getest worden in een Canyon Lux Trail. De 120 millimeter race valt volledig precies in de doelgroep van de nieuwe cross country dempers van Rockshox. Zoals het de schokdemper van een racefiets betaamt, is de eerste indruk strak en rijneutraal. Op het fietspad de stad uit en bij het beklimmen van asfaltbeklimmingen hoef je alleen maar je pols te draaien om de achterste driehoek aan te spannen met behulp van de Rockshox Twistlock. De “close” positie van de 3P compressiedemping is een echte lockout en zorgt ervoor dat elke korrel energie, hoe klein ook, wordt omgezet in voortstuwing tijdens het trappen. So far, so good, maar de oude Rockshox Sid Luxe kon dat ook allemaal.

Een van de grootste innovaties is de “pedaal” middenpositie van de compressietrap. Dit verstrakt de schok een beetje, maar zorgt ervoor dat het een beetje kan werken in het eerste reisgebied, bijvoorbeeld om de nodige mix van efficiëntie en tractie te bieden op trailbeklimmingen. In de praktijk werkt dit goed en geeft de Sid Luxe Ultimate daar een passend niveau van sportiviteit. Zelfs op vlakke stukken en hellingen met grind wordt de medium stand vaak gebruikt om iets meer comfort of tractie te genereren, maar tegelijkertijd om geen vermogen te laten uitdoven.

In de afdaling werkt de Rockshox Sid Luxe Ultimate zoals je zou verwachten van een top-cross country schok. Het zou verkeerd zijn om te zeggen dat de Sid Luxe gierig is met reizen, omdat hij zijn korte slag vakkundig uitbuit. Toch blijft het een raceschokdemper en biedt het meer steun dan reserves. Als je een meer goedaardige schokdemper wilt voor trailgebruik, is het beter om te gaan voor de meer veelzijdige Rockshox Deluxe voor je 120-millimeter fiets. Als compromisloze atleet doet de Sid Luxe echter alles goed en geeft hij zijn piloot te allen tijde het gevoel van controle. Zonder dat de demper doorzakt, Langlaufers concentreren zich altijd volledig op de wedstrijdactie. Ook de nieuwe instant blow-off functie draagt hieraan bij. De herziene compressiedemping bij hoge snelheid reageert vol vertrouwen op harde stoten zonder angst voor lekke banden. Zo gaat de nieuwe Rockshox Sid Luxe Ultimate schokdemper beter om met vallen en grove rijfouten dan zijn voorganger.

Lees ook:   gele mountainbike 24 inch