BIKE Cross Country Camp &; BIKE Junior Team: 20 jaar succes

Het begon allemaal in 2003, toen de toenmalige BIKE-redacteur Christoph Listmann het idee kreeg om een langlaufkamp op te richten om jong talent te promoten. De uitgever gaf groen licht en Listmann werkte samen met professioneel coach Erik Becker een concept uit. Het idee: een kamp met jongeren, gecoacht door actieve CC-professionals.

Het idee werd meteen goed ontvangen. Op dat moment werden de inschrijvingen nog per fax ontvangen. Listmann en zijn team herkenden al snel veel talenten. Kort daarna ontstond het idee om de meest veelbelovende deelnemers in een team op te nemen en hen ook buiten het kamp te ondersteunen. Dat BIKE Junior Team (2004) was geboren.

Elk van de geselecteerde jongeren kreeg een professionele fietsprofessional toegewezen als mentor die hielp met materiaal en advies. Later volgden sponsors als Cube, Milka en Bulls, waardoor het team geleidelijk aan werd geprofessionaliseerd.

Het kamp bestaat nog steeds, altijd met beroemde coaches, zoals de atleten van het Ghost Factory Racing Team. Het BIKE Junior Team staat onder leiding van Bernd Sigel, die sinds 2012 met hart en ziel de atleten leidt.

Enkele talenten uit het BIKE Junior Team hebben het aangedurfd om de sprong naar de profcompetitie te maken – en dat is gelukt. Hier zijn een paar bekende gezichten die een vliegende start maakten met het BIKE Junior Team.

Op de leeftijd van Georg Egger begon op 13-jarige leeftijd met fietsen, destijds met broer Andreas. In 2009 werd Georg toegelaten tot het BIKE Junior Team en nam daar tot 2013 succesvol deel. Inmiddels heeft de 28-jarige al vele successen geboekt. Misschien wel de meest spectaculaire was de Cape Epic Win 2022 met zijn teamgenoot Lukas Baum.

Lees ook:   smal mountainbike stuur

Leonie kwam in 2012 voor het eerst uit voor het BIKE Junior Team. In 2013 won ze het EK voor de jeugd. Hij maakte de sprong naar het vak. Inmiddels is Leonie 5-voudig Duits Kampioen (CC) bij de elite en eindigde dit jaar als 13e op het WK (CC).

Zes jaar lang reed Simon voor het BIKE Junior Team. In 2018 maakte het jonge talent de sprong naar het Bulls profteam. Tot de grootste successen van de 26-jarige behoren de ritzege op de Cape Epic 2021 en de bronzen medaille op de Europese marathon van dit jaar.