Propain Ekano CF 2023: Carbon E-MTB met Sram Eagle Powertrain onthuld

Met de Ekano AL heeft Propain onlangs zijn zinnen gezet op freeriders en parkratten. Nu, met het CF-model, komt Propain’s eerste e-bike gemaakt van carbon. Door het exclusieve framemateriaal en Sram’s Eagle Powertrain is dit een duidelijke high-end optie, maar wel een die een brede doelgroep moet aanspreken met een ongecompliceerde wegligging. In tegenstelling tot de freerider Ekano AL, zou de Propain Ekano CF iets breder gepositioneerd zijn met een licht gewijzigde geometrie en kinematica. Daarnaast komt in plaats van Shimano’s EP801 de nieuwe alles-in-één Eagle Powertrain drive van Sram hier vandaan.

>> lees hier alles over Sram’s nieuwe e-bike drive Eagle Powertrain <<

Propain Ekano CF // 180/170 mm // Sram Eagle Powertrain // 630 Wh // 29 inch of Mullet // vanaf 22,8 kgFoto: Stefan EignerPropain Ekano CF // 180/170 mm // Sram Eagle Powertrain // 630 Wh // 29 inch of Mullet // vanaf 22,8 kg

De feiten over Propain Ekano CF

 • Carbon Frame
 • 180 / 170 mm veerweg
 • 29 inch of 29/27,5 inch mul
 • Motor: Eagle Powertrain (Sram/Brose, 90 Nm)
 • Batterij: Sram, 630 Wh, verwijderbaar (range extender, 250 Wh, optioneel)
 • Verkrijgbaar met lucht- of spoelschokdempers
 • Online configurator voor het aanpassen van de apparatuur
 • Drie voorgeconfigureerde modellen: Base 7794 euro; Ultimate 9999 euro; Fabriek 11299 Euro
 • Vier framematen: S, M, L, XL
 • Gewicht: vanaf 22,8 kilo (mul, specificaties van de fabrikant)
 • Max. toegestaan Totaal gewicht: 130 kg (fiets, rijder en uitrusting)
 • Goedkeuring volgens ASTM categorie 5 (downhill, volledige bike park goedkeuring)
 • Nu te bestellen, leverdatum eind 2023

Sram-aandrijflijn: Brose-vermogen en automatische versnellingspook

Als een van de slechts vier fabrikanten was Propain direct betrokken als lanceringspartner bij de presentatie van Sram’s alles-in-één elektrische fietsaandrijving Eagle Powertrain. Daarom was de Propain Ekano CF al te zien in onze gedetailleerde presentatie van het nieuwe aandrijfsysteem. Wat is er nieuw aan de Sram-aandrijving: met het systeem van motor, batterij, display en versnellingspook wordt Sram een systeemleverancier en kan het nieuwe functies bieden door de afzonderlijke componenten met elkaar te verbinden. Onder andere de automatische shift genaamd Auto-Shift en het schakelen zonder crank rotatie tijdens het rollen, genaamd Coast-Shift. Vanuit ons oogpunt is vooral dat laatste een heel spannende functie voor mountainbikers.

>> De volledige review van de Eagle Powertrain drive en zijn functies lees je hier<<

Foto: Adrian KaetherMet een Propain Ekano CF pre-productie fiets hebben we de nieuwe aandrijflijn van Sram al uitgebreid kunnen testen. Trouwens, hier op de foto “Deep Forest”, de tweede van de drie kleuren.

Het is moeilijk te zien, maar het is uitgerust met een Brose Drive S Mag met 90 Newton-meters en Sram-software.Foto: Adrian KaetherHet is moeilijk te zien, maar het is uitgerust met een Brose Drive S Mag met 90 Newton-meters en Sram-software.

De Eagle Powertrain wordt bediend via de pod controller van Sram. Een zeer schone en ergonomisch succesvolle oplossing, maar het vereist enkele compromissen vanwege minder knoppen: er zijn slechts twee U-niveaus, die natuurlijk via de app kunnen worden verfijnd, het display toont slechts weinig informatie die niet kan worden aangepast aan de wensen van de gebruiker. Voor het volledige scala aan functies vertrouwt Eagle Powertrain ook op de Rockshox Reverb AXS-paal. Meer hierover hieronder onder de modellen.

Eerste carbon e-MTB voor Propain: Het frame van de Ekano CF

Propain heeft een carbon chassis om de motor ontworpen. De Ekano CF iPropain’s eerste carbon e-MTB. Natuurlijk drijft dit de prijs op in vergelijking met het aluminium model, maar volgens Propain bespaart het ongeveer een kilogram. In het frame zitten merklagers van Acros, die bijzonder lang mee moeten gaan dankzij extra afdichtingen genaamd Propain’s Dirtshield. Om ervoor te zorgen dat er niets rammelt, duwt Propain schuim over de intern geleide kabels en vertrouwt op een uitgebreid gedempte achtervorkbeschermer. De kabelgeleiding door de headset zorgt voor een strakke look.

De Ekano CF kan via een flipchip worden aangepast aan een klein achterwiel.Foto: Stefan EignerDe Ekano CF kan via een flipchip worden aangepast aan een klein achterwiel.

In tegenstelling tot het aluminium model De Ekano CF is ook leverbaar met een 29-inch achterwiel. Met behulp van een flip chip kan de fiets worden aangepast aan de verschillende wielmaten. De postmount adapter instelbaar van 200 tot 220 mm remschijven, de underride guard of de full bike park approval volgens ASTM Categorie 5 zet mooie accenten.

Meer progressie, meer neutraliteit van de aandrijflijn: de Pro-10 achterdriehoek in de Ekano CF

Een stationaire demper met lucht- of stalen veer werkt in het frame. Net als de AL wordt de Ekano CF geleverd met Propain’s Pro 10-achterdriehoek, die enigszins is aangepast voor de CF. Een beetje meer progressie naar het einde van de reis en een iets verhoogde anti-squat zou de vering op de carbonfiets iets meer drive-neutraal moeten maken en rijden met meer negatieve veerweg mogelijk moeten maken. De achterste driehoek van de aluminium fiets is daarentegen ontworpen om een beetje pluche en lineair te zijn.

Net als de AL vertrouwt de Ekano CF op de Pro-10 achterdriehoek van Propain. In tegenstelling tot het aluminium model is de achterste driehoek van de CF wat progressiever afgesteld.Foto: Stefan EignerNet als de AL vertrouwt de Ekano CF op de Pro-10 achterdriehoek van Propain. In tegenstelling tot het aluminium model is de achterste driehoek van de CF wat progressiever afgesteld.

De geometrie van de Propain Enduro e-bike

De Ekano CF is een e-enduro met veel veerweg, maar de geometrie is niet al te extreem. Misschien ook wel een van de geheimen van Propain’s nieuwe e-bike, maar daarover meer in het ritverslag. Met 475 millimeter in maat L is het bereik modern, maar niet extreem. De balhoofdhoek is state-of-the-art met 64 graden en de hoek van de zitbuis is erg steil met 78 graden. De lage trapas (-24,5 millimeter) moet zorgen voor een goed bochtenwerk voor de fiets. Met 445 millimeter waren de liggende achtervorken van het AL-model vrij kort voor een volvermogen E-MTB, terwijl de CF met 453 millimeter iets langer is. Zeker in combinatie met het grotere achterwiel geeft dit de Ekano CF betere klimeigenschappen en meer soepelheid, maar maakt het de fiets ook wat minder speels.

Lees ook:   Norrøna fjørå Goretex Pro: Luxe regenpak voor op de fiets in review

Met matige liggende achtervorken maar een lange wielbasis zou de Ekano CF veel motorrijders moeten aanspreken. Maar het is uiteindelijk niet speels.Foto: PropainMet matige liggende achtervorken maar een lange wielbasis zou de Ekano CF veel motorrijders moeten aanspreken. Maar het is uiteindelijk niet speels.

Alles via Propain configurator: Modellen en uitrusting van de Ekano CF

Zoals gebruikelijk bij Propain kun je de fiets vrij in elkaar zetten met onderdelen naar keuze. Qua ophanging biedt Propain Fox en Rockshox aan, aandrijflijnen komen van Sram, wielen van Crankbrothers of Newmen, remmen van Sram, Magura of Formula. Hier moet je ook kiezen voor 29 inch of mullet en een van de drie kleuren. Je kunt kiezen tussen een eenvoudige blanke lak over carbon, een donkerblauw met een lichtgroene tint (diep bos) en een geeloranje met een matte afwerking (mighty mango).

Propain biedt ook drie vooraf geconfigureerde modelconfiguraties. Het basismodel komt voor 7794 euro met Rockshox’s Zeb voorvork, Deluxe Coil Select schokdemper, Newmen Performance wielen, DB8 remmen en Sram’s GX transmissie. Voor 9999 euro krijg je het Ultimate-model met Rockshox’s Zeb Ultimate, de nieuwe Vivid-Ultimate luchtschokdemper, Code RSC-remmen en Newmen Evo-wielen. Het topmodel Factory vertrouwt op Fox’s 38 Factory Grip2, evenals de Float DHX2 Coil SLS-schokdemper, carbon wielen van Crankbrothers, MT7-remmen van Magura en Sram’s top-of-the-line XX-transmissie. Dit betekent dat alle drie de modellen de automatische schakelfuncties van de Eagle Powertrain aan boord hebben.

Alleen in combinatie met AXS zadelpen: push assist en motorafstandsbediening op het stuur

Let op: Alleen het Ultimate model wordt standaard geleverd met de Reverb AXS zadelpen van Rockshox. Het basismodel is uitgerust met een Bikeyoke Divine, terwijl de Factory is uitgerust met een Fox Transfer Factory. Beide steunen worden op een verstandige manier bediend door een mechanische duimhendel. Als gevolg hiervan mist Sram’s Eagle Powertrain de linker pod die kan worden gebruikt om het assistniveau van het stuur te schakelen en de push assist te activeren. Het omschakelen van het U-peil werkt dan alleen met een grip op het bovenbuisdisplay, de push assist is volledig weggelaten zonder de linker pod.

De AXS-zadelpen is van fundamenteel belang voor het motorsysteem van Sram. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de AXS-bedieningslogica werkt en dat de U-treden op het stuur kunnen worden geschakeld ondanks de nette cockpit.Foto: Stefan EignerDe AXS-zadelpen is van fundamenteel belang voor het motorsysteem van Sram. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de AXS-bedieningslogica werkt en dat de U-treden op het stuur kunnen worden geschakeld ondanks de nette cockpit.

Speels ondanks flagrante reserves: zo rijdt de Propain Ekano CF

Met een testfiets voor Sram’s nieuwe Eagle Powertrain en een lancering van de Ekano CF in de Allgäu konden we wat ervaring opdoen met de nieuwe endurofiets van Propain. Door de steile zithoek zit je op het vlakke erg voorwielgericht. Zodra er echter meer helling aan te pas komt, is de Propain zeer comfortabel en aangenaam. De hoge voorkant leidt tot weinig belasting van de polsen, het rijke chassis strijkt gemakkelijk hobbels glad. De Brose-motor van de Sram-aandrijving bevalt met goede modulatie en aangenaam bedrijfsgeluid, maar niet iedereen zal de weinige informatie van Sram’s bovenbuisdisplay en slechts twee ondersteuningsniveaus leuk vinden. Vooral omdat de lagere ondersteuningsmodus “Range” al hard pusht in de fabrieksinstellingen. Goed voor sportieve hellingen, maar batterijbesparing ziet er anders uit.

Lees ook:   mountainbike duitsland kopen

Ondanks zijn veerweg van 170 millimeter en royale wielbasis is de Propain nog steeds te bezien in krappe bochten.Foto: Stefan EignerOndanks zijn veerweg van 170 millimeter en royale wielbasis is de Propain nog steeds te bezien in krappe bochten.

Op de beklimmingen slaat de Propain een prima figuur met zijn krachtige Brose-motor en steile zithoek. De achterste driehoek is hoog in de slag en reageert nog steeds gevoelig, de voorkant stijgt pas vrij laat ondanks de hoge stack en matige liggende achtervork, vooral op de 29-inch fiets. Hierdoor zijn sportieve hellingen ook mogelijk met de high-travel E-Enduro, een echte klimspecialist á la Reus, Pool of Simplon Maar dat is het niet.

180 millimeter vooraan, 170 millimeter achteraan, het is duidelijk: de Propain Ekano CF is gebouwd voor vol gas bergaf. Het is des te verbazingwekkender hoe goed Propain’s downhill e-MTB ook presteert in gematigder terrein. Zelfs op vlakke en tamme paden voelt de Ekano CF wendbaar en lichtvoetig aan en voelt hij niet aan als een log enduro-slagschip. Dit is ongewoon succesvol voor een e-bike in deze reisklasse.

Rijplezier, zelfs in matig terrein: Hier werden we vooral verrast door de high-travel Propain.Foto: Stefan EignerRijplezier, zelfs in matig terrein: Hier werden we vooral verrast door de high-travel Propain.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de Ekano CF nog leuker is als het terrein wilder wordt. Dankzij veel veerweg, een lage trapas en een hoge voorkant scoort de fiets met een enorm gevoel van veiligheid. De grote achterste driehoek absorbeert ook vrij gemakkelijk ruwe passages, mislukte landingen en hoge dalingen. Precies zoals je zou verwachten van een succesvolle parkfiets met een vette slag. Het chassis is gebalanceerd tussen gedefinieerd en stofzuigend en de balans van de fiets is overtuigend. Je kunt hem dus laten staan op steile snelle passages en goed sturen in krappe bochten. En de Ekano houdt vooral van lucht onder de banden. De vrij compacte geometrie in combinatie met het hoge gevoel van veiligheid maakt de fiets ook geschikt voor beginners, en ook het achtergrondgeluid is aangenaam. Noch de motor, noch de accu rammelen bergafwaarts, zelfs de kabels en de ketting zijn goed onder controle op de Ekano. Het enige wat overblijft is de vraag: CF of maar eerder AL?

Rechtdoor staan: Dit is duidelijk de belangrijkste discipline van de Ekano CF.Foto: Stefan EignerRechtdoor staan: Dit is duidelijk de belangrijkste discipline van de Ekano CF.

EMTB Conclusie over de Propain Ekano CF

Met de nieuwe Ekano heeft Propain een heel groot succes geboekt. Bijna geen enkele andere fiets op de markt combineert zoveel veerweg en zulke brute rijkwaliteiten zo goed met een speelse wegligging die ook geschikt is voor beginners. Bijna brutaal! De elegante CF-variant maakt indruk met zijn competitieve gewicht, de nieuwe Sram-aandrijving, een gedefinieerd chassis en veel soepelheid. Voor iedereen die zich redt met 630 wattuur en twee U-levels is dit een echte topfiets.

Overigens: We hebben ook de Ekano AL kunnen testen. Met een nog pluche onderstel en speelser rijgedrag vertoont hij nog meer freeride-genen. Blijf op de hoogte!

EMTB-redacteur Adrian KaetherFoto: Georg GrieshaberEMTB-redacteur Adrian Kaether

Per

 • Behandeling
 • Krachtige motor
 • Extreme nemerskwaliteiten
 • Individueel configureerbaar
 • Breed scala aan toepassingen

Contra

 • hoge instapprijs
 • geen range ace
 • slechts twee U-stappen