De minister: Clemens Kaudela’s superstunt – de grootste gap drop in Utah

Gek? Even dacht ik van wel, want mijn schedel zoemde nog van de val, maar ik zat achter de computer om vluchten naar Utah te boeken. Vluchten terug naar de plek van mijn crash, die me zo knock-out had geslagen dat ik als een dood paard op de grond lag en geen geluid meer maakte. Helm versplinterd, fiets kapot, moreel op de grond. Maar eerst dingen eerst!

Een droom die uitkomt

Al 15 jaar droom ik ervan om stunts te doen in Utah. Daar, waar zoveel freeride geschiedenis is geschreven. Hier zijn films als Wanorde in de Nieuwe Wereld en Gekrankt Gedraaid. Deze films bliezen me omver, lieten me sprakeloos achter, bezorgden me kippenvel en zorgden ervoor dat ik een freerider wilde worden. Nu was de tijd rijp voor Utah! Omdat ik had gekozen voor de Red Bull Rampage en wilde mijn aanvraag benadrukken, anders zou ik nooit de eerste Oostenrijker worden die deelnam aan de Rampage. Mijn eerdere sollicitaties zijn altijd afgewezen. Met een videoclip wilde ik laten zien dat ik een Rampage-coureur ben.

Tot slot: ik ben mijn ministeriële sprong aan het maken.

We hebben gegraven, gefilmd, gegraven en gefilmd. Ik wilde de ministeriële sprong helemaal aan het einde maken. Het was klaar, enorm en klaar om te gaan. En dan dit: ik overdreef een 360 drop op een klif, sloeg mijn hoofd in de grond en sloeg mezelf knock-out. Abortus, ziekenhuis, vlucht naar huis. Verdomd. Mijn minister stond onbewaakt in de woestijn. Wat als iemand de sprong in mijn afwezigheid maakte en op Insta postte terwijl ik thuis aan het herstellen was van de hersenschudding? Ik deelde mijn zorgen met Jaxson Riddle en Tyler McCaul.

De twee lachten en zeiden: “Niemand springt, want het ding is gestoord vet.”

En ja, de Minister Jump is dik geworden. Om precies te weten hoe groot de stunt was, had ik een Bosch lasermeetapparaat bij me. Resultaat: Hoogte van start tot landing: 15,6 meter. Breedte: 24,8 meter. En de werkelijke vliegafstand is 29,7 meter.

Berekend, berekend, lasergemeten: Clemens Kaudela laat niets aan het toeval over. In de scène staat de Oostenrijker bekend als een bouwmeester.Foto: Logan GallagherBerekend, berekend, lasergemeten: Clemens Kaudela laat niets aan het toeval over. In de scène staat de Oostenrijker bekend als een bouwmeester.

Toen ik terugkwam, stond de dominee daar nog steeds, precies zoals we hem hadden achtergelaten. Hij wachtte op mij. Is de minister de dikste sprong in Utah? Het is niet gemakkelijk om erachter te komen. Ik heb wat onderzoek gedaan, maar heb niets belangrijks gevonden.

En daar ga je!

Tijdens de gedwongen pauze thuis spookte de stunt door mijn hoofd. En hij kwelde me. Als hier iets misgaat, doet dat echt pijn. Ik zou niet weg kunnen komen met een hersenschudding. Aan de andere kant, elke keer als ik met een hele vette stunt kwam, werkte het. Dus waarom zou je deze keer niet hetzelfde doen? Toch heb ik de vluchten last minute geboekt om geld op te kunnen nemen. Want je buikgevoel moet kloppen! Als het om de bouw gaat, ga ik nauwgezet te werk: nauwkeurige planning, alles wordt gemeten en doordacht. Ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan en weet wat werkt en wat niet. Ik laat niets aan het toeval over. Op een bepaald moment tijdens de bouw ontwikkelde het project een eigen momentum.

Lees ook:   Fietshandvatten: Overwinning onder controle met het GDH-team uit Ergon

De ministeriële sprong had de “Grande Finale” van mijn clip moeten zijn, zonder welke er iets zou ontbreken.

Vliegafstand 29.7 meter

Mijn beslissing: als het weer goed is, is er geen wind, voel ik me goed – dan ga ik door. Spanningsfactor nr. 1: grootte. Dat is XL. X Spanningsfactor nr. 2: Ik kan niet te kort springen! Als je hier werpt en het katapulteert je weg, wordt het slecht. Dan kun je beter te ver vliegen! Voor het geval dat, vormden we de landing zo groot alsof ik me haastte in een Cessna. Op het Darkfest van dit jaar in Zuid-Afrika bouwden we een 110 voeter (33,5 m) die ongelooflijk goed werkte. Deze sprong gaf mij het nodige zelfvertrouwen voor de minister. En toen was het zover: tijd om te vliegen! Haal diep adem, geef mijn Propain Rage de sporen, vol gas op de kicker – opstijgen!

Wat een vlucht! De wielen raakten perfect, alle energie werd omgezet in snelheid. De opluchting na afloop was onwerkelijk. Ik schreeuwde, mijn jongens schreeuwden. We schreeuwden samen. Vijf minuten lang dansten we als gekken schreeuwend door de woestijn en viel er een waanzinnige last van me af. Het is klaar! Alle moeite, al het werk, alle onzekerheid was het waard en al het geld – want ik betaalde de helft van de kosten uit eigen zak. Plots had ik geen kracht meer. Plots had ik geen zin meer om de fiets de heuvel op te duwen. Einde, gelukkig, alles ging goed, geen blessure – geweldig! Nu staat mijn clip online. Ik hoop dat jij en de Rampage-gasten het leuk vinden dat ik in oktober word uitgenodigd – dat zou de kers op de taart van de minister zijn. Als je dit leest, is de beslissing genomen.

Lees ook:   Christian Textor: "Texis" World Cup Enduro YT Capra in detail

Nou, het werkte, de berekening werkte: Clemens Kaudela stond aan de start van Rampage 2023. Lees er hier meer over: >> Red Bull Rampage 2023: Top 10 beste Rampage-momenten – houd je adem in! <<

Wanorde in de Nieuwe Wereld

Gekrankt

Recensie: Red Bull Rampage 2022