Crossworx Lite 290: Thüringer All Mountain Bike Review – Dream Bikes 2023

Puur visueel gezien zou de Crossworx Lite 290 net zo goed in een technologiemuseum passen als in onze droomfietstest. De eenvoudige ronde buizen van het hoofdframe en de vierkante profielen op de achterste driehoek versmelten tot één geheel met perfecte lasschalen. Voeg daar de ruwe aluminium oppervlakken aan toe – je voelt letterlijk de zweetdruppels van het voorhoofd van de lasser rollen achter zijn masker. Nu staat het aluminium kunstwerk echter in onze testkelder. Met de hand ontwikkeld, gesissen en met de hand geassembleerd in Rudolstadt aan de rand van het Thüringer Woud. Alleen al het gevoel dat er nog echt vakmanschap in de Crossworx Lite 290 zit, is opwindend.

Crossworx: Alle mountainbikes gemaakt in Duitsland

Hetzelfde gevoel kwam naar boven toen we bijna twee jaar geleden het debuutwerk van Crossworx zagen. Geen wonder: want de première Enduro Dash en de All Mountain Lite 290 lijken op het eerste gezicht op elkaar. Als je echter beter kijkt, zul je merken dat de waarden van de nieuwkomer minder zijn ontworpen voor wilde enduroritten dan voor technische tochten op laaggebergtepaden. Het Thüringer bedrijf legde hiervoor de basis met een ondersteunde enkelgewrichtige achterdriehoek. In dit ontwerp plaatsen de ontwikkelaars de koppeling onder de demper, waardoor een laag zwaartepunt mogelijk is. Maar de onafhankelijke kinematica en het Made in Germany-kwaliteitszegel zijn niet de enige karaktereigenschappen die de Crossworx onderscheiden van de meeste andere all-mountains fietsen.

Lees ook:   mountainbike schoonmaken
Voor een maximaal laag zwaartepunt is de koppeling verborgen onder de demper.Foto: Max Fuchs

Voor een maximaal laag zwaartepunt is de koppeling verborgen onder de demper.

De Crossworx Lite 290 heeft de troefkaart aan de achterzijde: 150 mm veerweg

De Thüringers bewandelen totaal andere wegen. Zo is de 79,5 graden bij de zithoek van de Lite 290 een van de steilste waarden die we ooit op een All Mountain hebben gemeten. Het is ook ongebruikelijk dat de veerweg met een slag van 150 millimeter aan de achterkant de voorvork overtroeft. Vooral omdat de achterste driehoek volgens de fabrikant slechts 130 millimeter zou moeten loslaten. De online configurator geeft u echter de mogelijkheid om dit tegen te gaan door een langer model met een slag van 150 millimeter op te geven in plaats van de 140 mm vork.

Het aluminium frame zorgt voor een lichte overgewicht

In onze testopstelling bevestigen alle testers een zekere onbalans tussen de verende voorvork en de achterste driehoek. Omdat de single-joint niet alleen de dikkere kreukelzone biedt, werkt het ook extreem gevoelig. Dit garandeert eersteklas tractie. De achtersteven verteert ook harde landingen zonder te mopperen. Het enige nadeel: het chassis pompt bergop in het zadel. Maar als je de platformhendel op de demper draait, keert de rust terug. Gezien het hoge totaalgewicht (14,7 kilo zonder pedalen) is het echter beter om het bergop toch rustig aan te doen. Ter vergelijking: In onze laatste test met zeven All Mountains tussen de 4800 en 5300 euro was het gemiddelde totaalgewicht slechts 13,9 kilo. Het grootste deel van het overgewicht is te wijten aan het aluminium frame van 4874 gram. Afgezien daarvan scoort de Crossworx Lite 290 bergop met zijn rijeigenschappen. Omdat de extreem steile zithoek de rijder erg kort en ongewoon ver naar voren op de fiets plaatst. In combinatie met de uitgestrekte liggende achtervork, de steile stuurhoek en de lange stuurpen klimt de Crossworx veilig zelfs de steilste hellingen op. Op golvende paden of bergafwaarts zetten de afmetingen ook veel druk op het voorwiel.

Lees ook:   eerste mountainbike kopen
Goede keuze: De Onza bandencombinatie wist in onze laatste bandentest de overwinning te pakken. De lekbescherming zou echter beter moeten zijn op een All Mountain.Foto: Max Fuchs

Goede keuze: De Onza bandencombinatie wist in onze laatste bandentest de overwinning te pakken. De lekbescherming zou echter beter moeten zijn op een All Mountain.

Hierdoor kan de Crossworx All Mountain MTB met uiterste precisie en handling door het terrein worden geleid. Op hobbelige hogesnelheidstracks bereikt de Lite sneller zijn grenzen dan de klassieke All Mountains. Tot slot wordt lof gegeven aan de diepe trapas en het goede anti-stijgingsgedrag van de achterste driehoek. Zo is er op steile afdalingen, ondanks de voorste zware rijpositie, altijd het gevoel veilig in de fiets te staan.

Ondanks kleinMet de Lite 290 slaagt Crossworx erin om een spannende all-mountain bike te creëren. Uniek in productie en verfrissend anders op het parcours en daardoor veel te mooi om stof te vergaren in een techniekmuseum.

Aandacht voor detail: De achterrembevestiging is netjes verwerkt in de staande achtervork.Foto: Max Fuchs

Aandacht voor detail: De achterrembevestiging is netjes verwerkt in de staande achtervork.

Conclusie over de Crossworx Lite 290 door Peter Nilges, BIKE test manager:

De Crossworx Lite 290 heeft de potentie om een droomfiets te worden voor twee doelgroepen: enerzijds voor motorrijders die een zwak hebben voor custom bikes en ook waarde hechten aan het Made in Germany kwaliteitskeurmerk. Maar zelfs piloten die zich richten op rijprestaties moeten genieten van het succesvolle chassis en het levendige rijgedrag.

Peter Nilges, BIKE Test ManagerFoto: Max Fuchs

Peter Nilges, BIKE Test Manager

Specificaties en bladmuziek Crossworx Lite 290

Fabrikant

 • Prijs: 5595 Euro
 • Verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • Frame Materiaal: Alu
 • Framemaat: S/M/ L /XL (getest maat L, 42 cm)

Meetgegevens

Uitrusting

 • Wielen: Newmen Evolution SL A.30
 • Banden: Onza Ibex TRC 50 29 x 2.40; Onza Steenbok RC 50 29 x 2,40
 • Vork: Fox 34 Float Factory Grip2
 • Demper: Fox Float DPS Factory
 • Veerweg voor / achter: 141 / 150 mm
 • Remmen Magura: MT5 / 180 / 180 mm
 • Versnellingen:: Sram GX Eagle 1 x 12
 • Bandbreedte: 32; 10–52 / 520 %
 • Telescopische ondersteuning / slag / Ø: Bike Yoke Divine / 185 mm / 30,9 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 22.5 van 25
 • Chassisefficiëntie: 15 van de 20
 • Rolweerstand: 10 uit 10
 • Gewicht: 3 van 15
 • Traagheidswielen: 5 van de 10
 • Bidonhouders: 7 van de 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 29,75 van 35
 • Voorwielophanging: 18 van de 20
 • Achterwielophanging: 22,5 uit 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 12 van de 15
 • Grip op de band: 12 van de 15
 • Rijstabiliteit: 4 van de 10

TOTAAL BERGOP: 62,5 UIT 90

TOTAAL: 108.3 VAN DE 130

Onderhoudsgemak: zwak

BIKE testresultaat*: zeer goed 192,5 van de 250 punten

Crossworx Lite 290 - Geometrie gegevensFoto: BIKE testafdeling

Crossworx Lite 290 – Geometrie gegevens

Crossworx Lite 290 - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Crossworx Lite 290 – Kenmerken

Crossworx Lite 290 - Veereigenschappen: De respons van de achterste driehoek is minimaal superieur aan die van de vork.Foto: BIKE testafdeling

Crossworx Lite 290 – Veereigenschappen: De respons van de achterste driehoek is minimaal superieur aan die van de vork.

Dit is Crossworx

Kevin Dewinski en Chris Reichling richtten Crossworx op in 2019. Hun doel: het implementeren van de ondersteunde single-joint achterdriehoek zoals we die kennen van onze testfiets. Het eerste frame van de twee werd gemaakt in een keldercompartiment. Sinds 2021 worden de fietsen ontwikkeld, gelast en geassembleerd in het eigen gebouw in Thüringen. Tijdens de productie hecht het vierkoppige team veel belang aan duurzaamheid. De kozijnen worden niet alleen regionaal geproduceerd, maar de leveranciers komen ook uit de omgeving.

Chris Reichling, een van de twee oprichters van CrossworxFoto: Kevin Dewinski

Chris Reichling, een van de twee oprichters van Crossworx

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE-ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

Source link