BIKE Transalp 2023: Het te volgen jubileumparcours – Informatie etappe 1

Of de jubileumroute van de 25ste BIKE Transalp van Nauders in het drielandenpunt naar Riva del Garda zal de geschiedenis ingaan? Het heeft zeker wat nodig is, want de zeven dagetappes met in totaal 469,97 kilometer en 17.527 meter hoogteverschil voeren door extreem trail-heavy Alpengebieden zoals Nauders, Livigno, Bormio, Valle del Chiese, Valle di Ledro en het Gardameer.

De leider qua rijplezier is de derde etappe van Livigno naar Bormio met een totaal van 36 procent trailaandeel. Maar ook de andere etappes omvatten beroemde afdalingen zoals Plamort en Schöneben, Passo Trela, Trepalle, Passo Gavia, Alta Via Camuna (hoogtepunt!), en helemaal aan het einde dagen Bocca di Trat en Novina-Trail je opnieuw uit naar de finishlijn aan het Gardameer.

Bij de eerste start glinstert de lucht van spanning – voor professionele en hobbyracers.Foto: Markus Greber

Bij de eerste start glinstert de lucht van spanning – voor professionele en hobbyracers.

De jubileumeditie van de BIKE Transalp beknibbelt ook niet op feestelijke landschappen: met uitzicht op de Ortles begint en vervolgt de tocht op de tweede dag in het Val-Mora hoogdal en vervolgens door de hoofdkamtoppen van Livigno. Dan wacht de koninginnenrit met de Gaviapas (2621 m) en daarachter het enorme uitzicht op de Adamello Group.

De route beklimt vervolgens de Brenta Dolomieten en daalt vervolgens vanuit het westen af naar Riva via Tremalzo en het Ledromeer. Wat er dit jaar niet zal zijn, zijn lange valleirollen. Maar enkele korte tot middellange draagpassages. Ze zullen ook de professionals uitdagen, die opnieuw in groten getale aan de start zullen staan vanwege de toegekende UCI-punten.

Informatie fase 1: Nauders – Graun

Slechts elf kilometer en 180 meter hoogteverschil scheiden de twee etappesteden Nauders en Graun am Reschensee – als je de Transalp-instaproute Via Claudia neemt. Maar we zijn bij de BIKE Transalp, en daarom heeft routemanager Marc Schneider voor de eerste etappe natuurlijk het maximale traject naar de bergflank verlegd. Met een trotse 2209 meter hoogte! Dit doet veel meer pijn in de benen, maar je kunt uitgebreid genieten van het uitzicht op King Ortler en de beroemde Enduro-paden in het drielandenpunt.

Lees ook:   giant tacono mountainbike
BIKE Transalp 2023 – Etappe 1Foto: BIKE Magazin

BIKE Transalp 2023 – Etappe 1

Het begint met een klim van 1000 meter naar Bergkastel, waar de toegang tot het Plamort-plateau wacht. Hun iconische antitankbarrières met uitzicht op de Ortler zijn wereldwijd bekend. De daaropvolgende, lange afdaling eindigt na 20 kilometer aan de noordelijke oever van het Reschenmeer. Ook nu kon je ontspannen over de Via Claudia naar Graun rollen. Maar het parcours voegt nog een 1000 meter lange excursie toe over de Rescheer Alm aan de andere kant van het dal. De beloning: nog eens zeven kilometer trailafdaling!

“Het bijzondere aan de drielanden enduropaden in Nauders is dat ze onderhouden worden, maar niet geëgaliseerd. De renners voelen dit vooral aan het wortelachtige karakter van de Upper en Lower Spin Trails. Maar zelfs voor het landschap krijgt deze etappe 5 punten.” Marc Schneider, Route Manager van BIKE Transalp

Marc Schneider, Route Manager van BIKE Transalp

Marc Schneider, Route Manager van BIKE Transalp

Transalp etappe 1: De te volgen route

Als je de jubileumroute in je eentje in vakantiemodus wilt volgen, kun je deze natuurlijk een beetje onschadelijk maken. In etappe 1, van Nauders naar Graun, zijn dit de mogelijkheden: Nauders ligt op de grens tussen Tirol en Zuid-Tirol, waar de drielanden enduroroutes thuis zijn. Met andere woorden, er zijn tal van liften.

Twee daarvan kunnen in dit stadium goed worden gebruikt. Eens de Bergkastel kabelbaan naar het Plamort plateau, dat bespaart ongeveer 900 meter hoogte. Of u kunt op de Schöneben-kabelbaan aan de westelijke oever van het Meer van Resia stappen en de dag daar gemakkelijker maken met 900 meter hoogte. Maar als je op de eerste dag geen zin hebt in paden, kun je na de Plamort-afdaling in Reschen ook gewoon over de Via Claudia naar Graun (4 km) rollen.

Lees ook:   Piz Bernina: MTB-tocht rond het 4000m massief in het Oberengadin
Op de Plamort trail net voor de Italiaanse grens.Foto: Chris Riefenberg

Op de Plamort trail net voor de Italiaanse grens.

Tip voor trailliefhebbers: stap op de Zirmbahn bij het bergkastel-bergstation en verleng de afdaling met zes kilometer flowtrail! Op deze manier kun je deze Transalp beginnen met een pure freeride dag bijna zonder hoogte.

Kabelbanen

Bergkastel kabelbaan, open: 26,5 – 8.10.2023, dagelijks van 9 tot 16.30 uur, enkele reis incl. fiets: 10 euro. Info: www.nauders.com

SchönebenSpoorlijn, open 26.5 – 8.10.2023, dagelijks 9u – 16u30, informatie: www.schoeneben.it of www.3-laenderendurotrails.com

Trouwens: Bikeparkfans met de Gravity Card kunnen gratis op deze liften rijden!

Verfrissingstips

Langs de route zijn er enkele plaatsen om te stoppen voor een drankje. De twee mooiste hiervan: Panoramarestaurant Bergkastel (2200 m) bij het bergstation van de kabelbaan met ligstoelterras en prachtig uitzicht. De Rescher Alm (2000 m) op de grindklim naar de Schöneben-Trail (km 28) met zonneterras en uitzicht op de Reschensee. Info: www.rescheralm.it

Etappebestemming Graun

Het kleine dorpje ligt aan de oevers van de Reschensee, direct op het ansichtkaartmotief met de romaanse kerktoren, die sinds de overstroming in 1950 uit het meer oprijst.

Algemene informatie www.nauders.com en www.vinschgau.net

Afkortingen/varianten

Met de steun van de kabelbanen (zie hierboven) kan iedereen deze fase interpreteren zoals hij of zij dat wil. Het fietspad van Nauders via Reschen naar Graun biedt altijd een sluiproute. Een waardevolle variant voor veilige trailpiloten: Vanaf de tankbarrière op het Plamort-plateau leiden het bunkerpad en vervolgens de Etschquellentrail naar Reschen. Dit is de frisse variant voor degenen die houden van steile wortelpassages en ruw gesteente. Lees meer: www.3-laenderendurotrails.com

Paden met uitzicht op het meer zijn een kenmerk van de regio.Foto: Chris Riefenberg

Paden met uitzicht op het meer zijn een kenmerk van de regio.

Het podium als korte trip

Met het fietspad over de Reschenpas terug naar Nauders wordt vanuit deze etappe zonder veel moeite een rondrit (in de vorm van een 8) voor een dag gemaakt. Extra inspanning: maximaal een half uur losse uitrol.

De etappe als onderdeel van een rondreis (2 tot 4 dagen)

Dag 1 = Transalp etappe 1. Dag 2 (ongeveer 2000 meter hoogte) leidt van het Resiameer via Burgeis naar het Schlinigtal en naar de Sesvenna-hut. Vanaf hier gaat het over de Schlinigsattel verder de legendarische Val d’Uina in. Het pad uitgehouwen in de rotswand is een show, zelfs als je de korte afstand bergafwaarts moet duwen.

Het rotspad is breed genoeg om veilig te zijn, maar er is geen reling. Na de afdaling naar Zwitserland slinger je over het aangemeerde pad langs de Inn in de richting van flow naar Sclamischot. Hier leidt een bospad naar de groene grens bij Losschrofen en over de Norbertshöhe naar Nauders.

Bij de Ortler Bike Marathon in het lariksbos bij St. Valentin auf der Haide.Foto: Vakantieregio Reschenpass

Bij de Ortler Bike Marathon in het lariksbos bij St. Valentin auf der Haide.

Mis het niet!

Je kunt het niet missen, de verzonken kerktoren van Graun, het symbool van de regio. Deze mystieke “wijsvinger” van de geschiedenis verdient het om aan de oever te stoppen en de tijd te nemen om een paar regels te lezen over hoe het kwam dat er maar één relikwie uit het meer steekt uit het oude dorp Graun: www.vinschgau.net/de/reschenpass/kultur-kunst/sehenswuerdigkeiten/turm-im-see.html

Fietsen &Evenementen

De regio herbergt een van de meest populaire enduroraces. Trailrijders met racegenen en adrenaline in hun bloed kijken als een schnitzel uit naar de 3-landen endurorace van 25 tot 27.08.2023 (www.3-laenderendurotrails.com/endurorace).

Sociale Media &Video Links

@Nauders
#naudersamreschenpass

#reschenpass_passoresia
@Ferienregion Reschenpas – Passo Resia

@ 3-Country Enduro Trails
#3laenderenduro_trails

BIKE Transalp 2023: Inschrijving

Maar denk je er nog steeds over na om over te schakelen van de toeristische naar de racemodus? De 25e BIKE Transalp vindt plaats vanaf 9 – 15 juli 2023 en kosten in het basispakket inclusief wedstrijdmanagement, bagage- en fietsservice, podiumcatering, medische zorg en nog veel meer vanaf 1299 euro per persoon (U23-renners 1099 euro). Alle details over de wedstrijd, informatie en inschrijving: https://bike-transalp.de

GPS-gegevens downloaden

We weten dat het moeilijk is, maar je hebt nog wat geduld nodig: GPS-gegevens van de gehele tour vanaf 9 juli 2023 Aan Downloaden.

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998

Source link