Fietsgereedschap: deze 19 gereedschappen die u nodig hebt voor fietsreparaties

Mensen helpen zichzelf te helpen: veel motorrijders zien het als een noodzakelijk kwaad om zelf hun eigen fiets te kunnen repareren. Anderen – en dit spreekt voor zich het toenemende aantal how-to en DIY video’s op Youtube – Schroeven is ook leuk. Het geeft echt voldoening als je een aantal basisvaardigheden onder de knie hebt voor het afstellen en repareren van je fiets. Naast de nodige kennis heb je ook de juiste tools nodig. Maar welke tools zijn het beste voor beginners of ervaren monteurs? En heeft het zin om te investeren in kant-en-klare gereedschapssets van merken als Procraft of Topeak?

Voor kleinere klussen op de fiets is een eenvoudige set gereedschap voldoende. Dit moet een inbusaansluiting (ook bekend als inbussleutels) en Torx-sleutels omvatten, evenals een schroevendraaier. Om klassieke clincherbanden met binnenbanden te vervangen, heb je ook een robuuste bandenlichter en wat vermogen nodig. Moderne fietsen met hydraulische schijfremmen, intern geleide kabels en tubeless banden vereisen daarentegen een beetje expertise en vooral speciaal gereedschap. Onze ervaren professionele monteurs in de BIKE-werkplaats weten uit jarenlange ervaring dat de wereld van de fietsmechanica vroeger eenvoudiger was – voordat schijfremmen, elektrische schakelingen, nieuwe trapasnormen of ge├»ntegreerde stuurpencockpits standaard werden. Moderne MTB’s en racefietsen zien er misschien netter uit dan hun voorgangers, maar ze vereisen ingewikkelder en tijdrovender onderhoud en reparatie. De keuze van de gereedschapsset hangt dus af van de eisen van je eigen fiets en wat je denkt zelf te kunnen doen. Maar we weten ook dat als je eenmaal eenvoudige fietsreparaties hebt durven doen, je misschien ook wat complexere taken op je durft te nemen. Zo zal het gereedschapsboodschappenlijstje of de verlanglijst in de loop van de tijd toenemen. De prijs van de tool is een kwestie van smaak. Maar nogmaals, het volgende geldt: Je moet het goedkoop kunnen betalen.

19 fietsgereedschappen voor thuis

Ons gereedschapsbord presenteert een breed scala aan gereedschappen: de linkerkant herbergt veelzijdige allrounders uit de bouwmarkt, terwijl de rechterkant voornamelijk speciaal fietsgereedschap bevat, waaronder vorkringsleutels, een speciale moer voor het monteren van SRAM-trapas en een cassettetool voor de aandrijflijn.

19 tools voor de thuisfietswerkplaatsFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe Klambt19 tools voor de thuisfietswerkplaats

1. Schroevendraaier

Modellen met kruis- en sleufkoppen in verschillende maten zijn absoluut noodzakelijk. Het is belangrijk dat het lemmet stevig is en dat het handvat een goede grip biedt zodat zelfs vastzittende schroeven gemakkelijk losgemaakt kunnen worden. >> bijv. hier beschikbaar.

Schroevendraaiers of trekkers zijn altijd belangrijk.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtSchroevendraaiers of trekkers zijn altijd belangrijk.

Lees ook:   19. Adventskalender Deur: Bel - Integraalhelm

2. Vorkringsleutel

Sommige mensen kennen de Vork ringsleutel Misschien ook als “open-end sleutel” of gewoon een “schroefkom”. Hoewel er niet veel taken meer zijn voor de vorkringsleutel op de moderne fiets, maken ze nog steeds deel uit van de basisset, bijvoorbeeld voor het monteren van spatborden of bagagerekken.

Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtVorkringsleutel ook bekend als “open-end sleutel” of “schroefkom”

3. Zeshoekige aansluiting

De inbusaansluiting – ook bekend als een inbussleutel of inbussleutel – is het gereedschap dat het meest nodig is op de fiets. De fiets heeft schroeven van 2,5 tot 10 millimeter. De zeshoekige aansluiting moet van hoge kwaliteit zijn. Metaal dat te zacht is, slijt te snel of verdraait. Hierdoor lijden ook de schroeven en is het gebruik vervelend. Het is dus de moeite waard om te investeren in hoogwaardige sets die zo’n 20 tot 30 euro kunnen kosten >> bijv. hier beschikbaar.

De inbusaansluiting wordt ook wel inbus- of inbussleutel genoemd en wordt het meest gebruikt op de fiets.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtDe inbusaansluiting wordt ook wel inbus- of inbussleutel genoemd en wordt het meest gebruikt op de fiets.

4. Torx Moersleutel

Stuurpennen, kettingbladen en remklauwen worden steeds vaker bevestigd met Torx-bouten in plaats van zeshoekige dopbouten. Torx-schroeven – ook bekend als zeshoekige sockets – hebben het voordeel dat ze een groter oppervlak voor de gereedschapskop bieden en dat deze minder snel te strak wordt aangedraaid. Voordat u de moersleutel bevestigt, moet u er echter altijd voor zorgen dat de schroefkop vrij is van vuil. De thuiswerkplaats is optimaal uitgerust met een Torx bowl set van TX10 tot TX40 >> bijv. hier beschikbaar.

Steeds vaker te vinden op fietsen: Torx schroeven. Daarom moet u ook een set Torx-toetsen hebben.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtSteeds vaker te vinden op fietsen: Torx schroeven. Daarom moet u ook een set Torx-toetsen hebben.

5. Hamer

Bij het uitvoeren van lageronderhoud of het monteren van crankarmen kunnen vastzittende onderdelen en bouten eenvoudig worden verwijderd met een Rubber- of Onthardingshamer (hieronder afgebeeld) zonder het delicate oppervlak te beschadigen. Als het gaat om het uitrijden van stuurbeugels of trapasjes met een pin, is een conventionele hamer de beste keuze.

Normale hamer en rubber/soft-face hamerFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtNormale hamer en rubber/soft-face hamer

6. Tang

Een pijpsleutel of waterpompsleutel en een platte neustang zijn handige hulpmiddelen voor verschillende houdklussen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een Bowden-kabel op de rem of achterderailleur aan te spannen. Maar let op: met name de pijpsleutel kan door de hoge houdkracht ook schade veroorzaken en diepe krassen vormen, bijvoorbeeld op vastzittende moeren.

Pijp- of waterpomptang en platte neustangFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtPijp- of waterpomptang en platte neustang

7. Diagonale scharen

De Zijsnijders is bijvoorbeeld nodig om kabelbinders te scheiden. Als de snijkanten zonder eigenaardigheden en scherp zijn, kan de Bowden-kabel ook worden afgeknapt. Om door de kabelmantel te snijden of voor schone sneden in de trein, is het echter beter om een speciale Bowden kabelsnijder van hieruit worden gehaald.

Een scherpe diagonale snijder klikt niet alleen kabels, maar ook Bowden-kabels.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtEen scherpe diagonale snijder klikt niet alleen kabels, maar ook Bowden-kabels.

8. Elektrische tape en kabelbinders

Met Kabelbinders Veel spullen kun je onderweg tijdelijk bevestigen, zoals een losse spatbordbevestiging of een kapotte zadeltassluiting.

Universeel toepasbaar: kabelbinders en isolatietape.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtUniverseel toepasbaar: kabelbinders en isolatietape.

9. Schaar en snijder

Om het stuurlint netjes af te werken, is het belangrijk om bij de laatste slag een schone schuine snede te maken. De beste manier om dit te doen is met een scherpe schaar met een lange snijkant. Een scherpe Filmredacteur opent de verpakking van reserveonderdelen.

Scharen en scharenFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtScharen en scharen

10. Remklauw

Om een vervangende bout te bestellen of om de exacte meting van de stuurdiameter of zadelpen te bepalen, wordt het aanbevolen om een remklauw – of meter – aan te schaffen die een meter wordt genoemd. Er zijn goedkope modellen met een zogenaamd vernier display, die verkrijgbaar zijn vanaf 20 euro >> bijvoorbeeld. hier beschikbaar.

Remklauw met vernier displayFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtRemklauw met vernier display

11. Pedaalsleutel

Naar rechts – naar links? Met de special Pedaalsleutel en de lange hefboomarm, kan elk fietspedaal met een zeshoek van 15 mm gemakkelijk worden losgelaten. Ezelsbruggetje voor de richting waarin pedalen worden geschroefd: rechterpedaal – rechterkant aandraaien. Linkerpedaal – linkerkant aandraaien.

Speciaal gereedschap: PedaalsleutelFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtSpeciaal gereedschap: Pedaalsleutel

12. Bowden kabelsnijder

Dankzij de afgeronde snijkanten van de Bowden kabelsnijder buigt de metalen beschermkap niet zo gemakkelijk als bij de normale diagonale scharen >> bijv. hier beschikbaar.

Bowden kabelsnijderFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtBowden kabelsnijder

13. Kettingslot Link Tang

Het kettingslot van een ketting kan worden geopend met de kettingslotschakeltang – of kortweg kettingslot of kettingtang. De open ketting kan ook in positie worden gehouden tegen de veerkracht van de achterderailleur om aan te sluiten op het kettingslot en kan ook weer met een beetje kracht worden gesloten. >> bijv. hier beschikbaar.

Kettingsluiting SchakeltangFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtKettingsluiting Schakeltang

14. Cassette gereedschap

Om de cassette te vervangen, hebt u Ketting teller houder of -Zweepom de cassette te vergrendelen, evenals een schakelaar met een bijpassende meertandmoer voor Shimano (SRAM) of Campagnolo om de eindmoer los te maken (op de afbeelding rechts van het cassettegereedschap).

>> het veranderen van de ketting en het reinigen van <<
>> Cassette Workshop: Veranderende tandwielen <<

Cassettegereedschap en schakelaarFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtCassettegereedschap en schakelaar

15. Kleine helpers

Als je de remhendel indrukt terwijl de remschijf is verwijderd, bestaat het risico dat de remschijf niet meer in de remklauw past en je de remschoenen opnieuw moet spreiden (een ander speciaal gereedschap). Om dit te voorkomen, kunt u kleine wiggen het blokkeren van de remzuigers. Een ventieldopsleutel kan worden gebruikt om te controleren of de klepinzetstukken strak zitten. Bandenlichter moet altijd zo groot en stijf mogelijk zijn, omdat met name tubeless banden vaak erg strak op de velg zitten.

Kleine helpers: remklauwwig, ventieldopsleutel en bandenlichterFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtKleine helpers: remklauwwig, ventieldopsleutel en bandenlichter

16. Trapas gereedschap

>> de trapas goed onderhouden en verzorgen <<

Slechts een voorbeeld van vele: Trapasgereedschappen zijn beschikbaar voor elk van de vele bouwmethoden.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtSlechts een voorbeeld van vele: Trapasgereedschappen zijn beschikbaar voor elk van de vele bouwmethoden.

17. Ketting tool

Als je geen ketting met een kettingslot hebt, heb je er een nodig Ketting. Het kan worden gebruikt om de kettingklinknagelpennen op elk punt (behalve de borgpen) van de ketting naar buiten te duwen en om de nieuwe vergrendelingsklinknagel er weer in te drukken. Modellen met grote handgrepen zijn een voordeel – net als goede kwaliteit.

Kettinggereedschappen moeten groot en van goede kwaliteit zijn.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtKettinggereedschappen moeten groot en van goede kwaliteit zijn.

18. Momentsleutel

Tastbaar is relatief; onderdelen van hoge kwaliteit moeten precies zijn het opgegeven koppel, omdat anders bijvoorbeeld koolstof onherstelbare schade kan oplopen. En aluminium houdt er ook niet van om te veel geperst te worden. Koppeltoetsen kunnen duur zijn, goedkope modellen kosten vanaf ongeveer 30 euro >> hier beschikbaar.

>> fietsgereedschap: 12 momentsleutels getest <<

Van duur tot goedkoop: momentsleutels beschermen aanbouwdelen tegen te veel druk.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtVan duur tot goedkoop: momentsleutels beschermen aanbouwdelen tegen te veel druk.

19. Kettingmeter

Het kan veel geld besparen, omdat versleten kettingen het tandwiel en kettingblad kunnen beschadigen. Door gebruik te maken van een kettingmeter kan de slijtage – in dit geval de verlenging van de kettingschakels – van een ketting tijdig worden gedetecteerd. De prijs hiervoor begint bij 10 euro >> bijv. hier beschikbaar.

Een kettingmeter geeft de slijtage of verlenging van een ketting aan.Foto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtEen kettingmeter geeft de slijtage of verlenging van een ketting aan.

Complete fietsgereedschapssets

Er is geen algemeen antwoord op de beslissing of het de moeite waard is om te investeren in kant-en-klare gereedschapssets. Als je al een basisset tools hebt, is een complete toolbox waarschijnlijk niet nodig. In dit geval zouden sommige tools elkaar dupliceren. Als fietsreparatie echter nieuw voor u is, kan een fietskit nuttig zijn.

De vier beste workshoptips uit de BIKE workshop

De Ariadne Draad

Hubert JohnFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtHubert John

Fietsen met intern geleide kabels irriteerden vaak Hubert John, een opgeleide automonteur. Bij het monteren van de gedemonteerde testfietsen is het lastig om de kabels terug door de framebuizen te leiden. Maar met behulp van een stijve draad als gids is het mogelijk om ze terug te brengen naar hun oorspronkelijke plaats.

Vergrendelen in plaats van klinknagels

Hans-Peter EttenbergerFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambtHans-Peter Ettenberger

Hans-Peter Ettenberger houdt niet van geklonken kettingen. Hij vervangt alle schakels op zijn eigen fietsen door geschikte kettingsloten, bijvoorbeeld van KMC. Om de ketting beter te kunnen hanteren en schone vingers te houden, gebruikt de meester industrieel monteur speciale tangen voor Kettingsluiting schakels.

Upcycling van de teenklembanden

Matthias FischerFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambMatthias Fischer

De bandjes van de teenklemmen kunnen zeer strak worden aangedraaid. Matthias Fischer, een opgeleide timmerman en civiel ingenieur, maakt gebruik van deze functie om de linker krukasarm aan de achtervork te bevestigen. Als gevolg hiervan dient het als een tegenlager bij het losdraaien van de montageschroef van het crankstel. Deze methode werkt met alle crankmodellen en beschermt het verfoppervlak.

Misbruikte tang

Mike SchinkeFoto: Matthias Borchers/Mediengruppe KlambMike Schinke

Om de kabelbinder zo strak mogelijk aan te spannen, gebruikt Mike Schinke, een getrainde tweewielermonteur, tangen die normaal gesproken bedoeld zijn voor het spannen van rem- of schakelkabels. In tegenstelling tot een platte neus of naald-neustang, scheurt het lange uiteinde niet af wanneer het wordt gespannen en houdt het bindmiddel extreem stevig vast.