2024 Trail Bike Shootout: Canyon Neuron LTD

Breed scala aan toepassingen, keiharde berekeningen en functioneel tot in het kleinste detail. Zelfs in de LTD-versie voor een aantrekkelijke 2999 euro laat de bestseller van Canyon zich van zijn beste kant zien en wint deze vergelijking. Zo voegt het duurste aluminium model zich bij de reeks testoverwinningen die de Neuron al heeft behaald in eerdere vergelijkingen. Zelfs in de all-mountain test van de BIKE, waarin de trailbike als referentie liep, sloeg hij een redelijk figuur tussen de anders lange reisconcurrentie.

In deze shoot-out straalt de Canyon de sportiefste touch uit. Dit komt enerzijds door de nominale veerweg van 140 millimeter voor en 130 millimeter achter, maar ook door de zitpositie. Ter vergelijking: de Cube en GT bieden iets meer reserves met 140 millimeter veerweg aan de achterkant. Aan de andere kant heeft de Neuron het langste bereik in combinatie met de laagste stack, wat betekent dat je de sportiefste stoel op de Canyon inneemt – hoewel zeker niet te uitgerekt. De zitpositie is meteen aangenaam en ziet er harmonieus en evenwichtig uit. Omdat de trailfiets vrij is van extremen, is er geen tijd om te wennen aan het rijgedrag. Met 66,5 graden is de stuurhoek van de Neuron modern, maar vrij steil in vergelijking met de twee rivalen. Zo heeft de trailbike van het postorderbedrijf uit Koblenz ook de kortste wielbasis, met de liggende achtervorken zelfs aan de lange kant. Hierdoor beklimt de fiets zelfs de steilste hellingen met zelfvertrouwen zonder de rijder van de racelijn te halen op technische beklimmingen met een wiebelige besturing.

Lees ook:   cube mountainbike 24 inch

Bergafwaarts levert het neuron een ijzersterke prestatie. De stuurhoek, de veerweg en de smalle cockpit laten de bestuurder echter duidelijke grenzen zien. De Canyon komt niet in de buurt van de downhill-prestaties van de GT. Ook bergafwaarts is de keuze aan op aandrijving gerichte banden beperkt.

Op de onderbuis is ruimte voor twee bidonhouders.Foto: Max FuchsOp de onderbuis is ruimte voor twee bidonhouders.

Eersteklas voortstuwing

Bergop en tijdens lange uren in het zadel overtuigt de Neuron echter over de hele lijn en doet hij het trailbike-genre eer aan. De banden rollen uitstekend en sparen korrels bij het maken van de afstand. Wat echter echt opvalt, is de functie van de achterdriehoek, die perfect de balans vindt tussen rijneutraliteit en gevoeligheid en tractie. Zelfs tijdens het trappen blijft de achterkant erg stil, zelfs zonder platform. Aan de andere kant reageert de achterste driehoek zeer fijn en genereert hij een enorme grip. Dat is precies hoe het zou moeten zijn.

Canyon heeft ook niet beknibbeld op de uitrusting: een hoogtepunt van de LTD-variant is de Sram GX AXS-transmissie. De officiële verkoopprijs van de draadloze versnellingspook is al 1300 euro en levert de fijnste schakelprestaties, zelfs onder belasting. Ook het vermelden waard is Canyon’s eigen telescopische paal, die tot 200 millimeter veerweg biedt en zonder gereedschap in lengte kan worden versteld. De zitbuis is met 460 millimeter echter langer dan bij de Cube en GT en laat minder ruimte over om te verlagen.

Lees ook:   Merida Big.Nine 2024: Nieuwe carbon hardtail voor cross country

Het komt erop neer dat de filosofie van de Neuron LTD om het zonder carbon in het frame te doen en het geld ervoor in de apparatuur te investeren, zijn vruchten afwerpt. Met 14 kilo zonder pedalen blijft de trailfiets toch competitief licht.

De Sram GX AXS-transmissieaandrijving is een hoogtepunt.Foto: Max FuchsDe Sram GX AXS-transmissieaandrijving is een hoogtepunt.

Details over Canyon Neuron LTD

  • Voorvork: Fox Float 34 Performance
  • Demper: Fox Float Prestaties
  • Aandrijflijn: Sram GX AXS-transmissie, 1 x 12
  • Overbrengingsverhouding / bandbreedte: 30; 10–52 / 520 %
  • Remmen: Sram Code RS 180/180 mm
  • Telepost/Naaf: Canyon G5 Dropper / 200 mm
  • Wielen: DT Swiss M1900
  • Banden: Schwalbe Nobby Nic /Wicked Will Speedgrip Superground 29 x 2.4
  • Verplaatsing: 140/130 mm
  • Frame Materiaal: Alu
  • Wiel maat: 29 inch
  • Prijs: 2999 Euro

Meetgegevens

  • Totaal gewicht: 13,99 kg (zonder pedalen)
  • Gewicht wiel: 4935 g
  • Traagheid waaier: 3821 g x cm²

Canyon Neuron LTD recensieFoto: BIKE magazineCanyon Neuron LTD recensieGeometrie en eindnoot van de Canyon Neuron LtdFoto: BIKE MagazineGeometrie en eindnoot van de Canyon Neuron Ltd

Conclusie Peter Nilges, BIKE Test Manager

De Canyon Neuron kan het allemaal op een hoog niveau, waardoor het de ideale trailfiets is voor toerrijders. De LTD-variant maakt ook indruk met zijn geweldige en functionele eigenschappen.

Peter Nilges, testmanager van BIKEFoto: Georg GrieshaberPeter Nilges, testmanager van BIKE