Canyon Neuron 2023: Eerste test van de nieuwe trailfiets

Tot nu toe heeft het neuron zich nooit getooid met attributen als extravagant, extreem of zelfs progressief. Maximale betrouwbaarheid door te focussen op de essentie is altijd het motto geweest van de 140 millimeter fiets, die gericht is op toerrijders.

De geschiedenis van het neuron gaat terug tot 2002:

De ontwikkeling van de Canyon Neuron van 2002 tot vandaag. In 2002 kwam de Nerve, de voorvader van de huidige trailbike Neuron, op de markt.Foto: Canyon

De ontwikkeling van de Canyon Neuron van 2002 tot vandaag. In 2002 kwam de Nerve, de voorvader van de huidige trailbike Neuron, op de markt.

De Canyon Neuron begon als Nerve in 2002 en is de voorvader van de huidige trailbike Neuron. Overigens was de demper onder de bovenbuis al in de eerste versie verkrijgbaar. Van 2009 tot 2019 werd een variant met een verticale demper gebruikt. Het nieuwe neuron is al de zevende expansiefase van het pad volledig.

Wat is er gebeurd met het nieuwe Canyon Neuron?

Zelfs de zevende etappe van de alleskunner blijft trouw aan zijn roots en vertrouwt op een eenvoudige verschijning zonder veel fanfare. Een geïntegreerd gereedschap of een opbergvak in de onderbuis is daarom net zo futiel als designgedreven details. Van buitenaf moet je twee keer kijken om verschillen tussen oud en nieuw te zien. Het meest in het oog springend is zeker de inmiddels rechte zitbuis van het carbon frame, waarmee de zadelpen nu zo ver mogelijk omlaag kan. Maar ondanks de sterke visuele verwijzing naar de voorganger, zijn er veel verbeteringen in de details. Allereerst werd de geometrie gemoderniseerd zonder af te drijven naar extreme gebieden. Voor een soepelere loop vlakt de stuurhoek af tot 66 graden. Tegelijkertijd is de zithoek verhoogd tot 76 graden, waardoor de rijder verder naar voren in het wiel zit. Om ervoor te zorgen dat de zitpositie niet te kort is, groeide het bereik met zo’n 25 millimeter. Het is nu 480 millimeter groot L. Om de wielbasis niet te veel te verlengen en de fiets met een portie speelinstinct te injecteren, werden de liggende achtervorken ingekort tot 430 millimeter lang. De zitbuis is ook 20 millimeter korter over alle framematen, wat het gebruik van telescopische steunen met een grotere slag mogelijk maakt.

Er zullen vijf maten van het neuron zijn. De geometrie is identiek voor aluminium en carbon frames. | Tafel: Canyon

Er zullen vijf maten van het neuron zijn. De geometrie is identiek voor aluminium en carbon frames. | Tafel: Canyon

De kabelgeleiding had aanzienlijk moeten worden verbeterd en een beter onderhoudsgemak mogelijk moeten maken.Foto: Canyon

De kabelgeleiding had aanzienlijk moeten worden verbeterd en een beter onderhoudsgemak mogelijk moeten maken.

Geoptimaliseerd onderhoudsgemak

Het verbeteren van het onderhoudsgemak en de duurzaamheid stonden ook bovenaan de specificaties van de ontwikkelaars van de Canyon Neuron. Alle lagerafdichtingen zijn geoptimaliseerd, de bouten op de Horst-Link zijn versterkt en het hoofdlager aan de achterste driehoek is breder ondersteund, wat ook merkbaar zou moeten zijn door een hogere stijfheid. De kabels en kabels zijn nu veel eenvoudiger te installeren. Kabels kunnen eenvoudig worden geregen via interne geleiders van de achterste driehoek naar het midden van de onderbuis. Vervelend rammelen moet ook worden voorkomen. Om ervoor te zorgen dat noch de bovenbuis noch de kabels iets krijgen bij een val, blijft het neuron een stuurstop houden. Een geïntegreerde kettinggeleider moet de ketting betrouwbaar op de crank houden, zelfs in ruwe passages. En in het onwaarschijnlijke geval van kettingklemmen voorkomt het nieuwe kettingschild schade aan het frame.

Dankzij speciaal vet en dubbele lipafdichting moeten water en vuil uit de buurt van de lagers blijven.Foto: Canyon

Dankzij speciaal vet en dubbele lipafdichting moeten water en vuil uit de buurt van de lagers blijven.

Er is voor ieder wat wils

Om ervoor te zorgen dat er echt voor iedere toerrijder de juiste fiets is, komt de Canyon Neuron in elf verschillende uitvoeringen op de markt. Vijf Alu-Vvan 1899 tot 2699 euro (inclusief twee damesmodellen), vijf carbon modellen van 2999 tot 5999 (met een damesmodel) en daarnaast een kinderversie met aluminium frame voor 1599 euro.

De Neuron 7 is met 2699 euro het duurste aluminium model en zou net geen 14 kilo moeten wegen.
Foto: Skyshot / Markus Greber

Carbon en Alu Neuron in vergelijking:

Zoals reeds beschreven, blijft de geometrie over de twee materiaalvarianten hetzelfde. De wielmaat verandert ook niet. De veerweg en kinematica van de Triple Phase Suspension achterdriehoek werden ook analoog ontwikkeld. Beide framevarianten hebben ook de praktische SRAM UDH derailleurhanger. Toch zijn er enkele verschillen die aluminium en carbon frames onderscheiden:

Carbon frame en aluminium frame: niet alleen visueel zijn er subtiele verschillen.Foto: Canyon

Carbon frame en aluminium frame: niet alleen visueel zijn er subtiele verschillen.

Canyon Neuron prijzen: bij 1899 Euro begint het

Terwijl de goedkoopste Alu-Neuron al beschikbaar is voor 1599 euro, moet je voor de topversie Neuron CF LTD 5999 euro betalen. Vergeleken met wat veel andere fabrikanten momenteel roepen voor hun high-end fietsen, is dit een koopje.

Alle prijzen en gewichten van de individuele modellen in het overzicht. | Tafel: Canyon

Alle prijzen en gewichten van de individuele modellen in het overzicht. | Tafel: Canyon

Prettig trappen: Op de beklimming blijft de achterdriehoek lekker rustig, waardoor je efficiënt de bergen beklimt.Foto: Skyshot / Markus Greber

Prettig trappen: Op de beklimming blijft de achterdriehoek lekker rustig, waardoor je efficiënt de bergen beklimt.

Canyon Neuron: de eerste rij-impressie

Op het perskamp in de Spaanse Sierra Nevada konden we de Neuron CF 9 SL (prijs: 4999 Euro) op twee dagen uitgebreid rijden en veel hoogtemeters verzamelen. Ondanks de toegenomen lengte ben je zeker niet al te sportief, maar evenwichtig en prettig ver naar voren op de fiets geplaatst. Al na de eerste krukastoeren wordt duidelijk: de achterste driehoek, die in tests vele malen is geprezen, heeft niets van zijn aandrijfefficiëntie verloren. Zelfs de nieuwste versie van de Neuron kan extreem stabiel in het wiegpedaal worden getrapt, zelfs met een open demper. Toch reageert de achterdriehoek zeer fijn op hobbels en genereert de beste tractie bij het klimmen. Samen met de licht rollende banden wordt het neuron lichtvoetig versneld. Downhill behaagt de plus in gladheid. De nieuwe Neuron oogt zelfverzekerder op hoge snelheid, het chassis pareert ook ruwe klappen met voldoende progressie. Dankzij de korte liggende achtervorken kan de trailbike behendig op het achterwiel worden getrokken. Het neuron beheerst zelfs smalle paden zonder omvangrijk te zijn. Een volledige test met alle laboratoriumgegevens volgt in het volgende nummer van BIKE. Als je wilt weten hoe het nieuwe neuron zich verhoudt tot zijn voorganger, is hier de test van de Neuron CF9 SL van vorig jaar.

Dankzij korte liggende achtervorken loopt het neuron ook behendig door krappe bochten.Foto: Skyshot / Markus Greber

Dankzij korte liggende achtervorken loopt het neuron ook behendig door krappe bochten.

Source link