10 fietshandschoenen voor de winter: de Gorewear C5 GTX Thermo Glove in review

Met de C5 heeft Gore uitgebreid uitgeruste winterhandschoenen in het assortiment. Door het Gore-Tex membraan is de C5 absoluut waterdicht zijn, wat natuurlijk ook 100 procent bescherming tegen de wind omvat. Daarnaast is de handschoen aan de buiten- en binnenkant licht gevoerd. De manchet met klittenband reikt tot ver aan de onderarm en sluit zo de opening naar de jas netjes af.

De duim en wijsvinger van de Gore winterhandschoenen zijn geschikt voor het bedienen van touch displays, maar door hun voering raak je niet altijd de juiste plek op je mobiele telefoon of GPS-computer. Er zit een badstof rand op de duim, maar die mag zachter. Het kunstleer op de handpalm is behoorlijk gripvast, zelfs zonder siliconenprints, en heeft ook een lichte vulling op de bal van de hand. Goed voor het rijden op de weg: voldoende reflexzones.

De C5 GTX is de gorewear-keuze van gorewear voor echt vuil weer. Dankzij het Gore-Tex membraan zijn regenbuien geen probleem. Water dringt niet door de handschoen, zelfs niet tijdens wolkbreuken. Daarnaast zorgt het materiaal ervoor dat water goed afrolt op de rug van de hand, waardoor de handschoen aan de buitenkant nauwelijks vocht opneemt. Dit is een groot voordeel in termen van de isolerende werking. De handschoen is sowieso winddicht door de Gore-Tex laag, het een vraagt om het ander. Helaas hoef je het op de C5 niet zonder een grote veegduim te stellen – het enige dat helpt is oefenen met het snuiten van je neus met twee vingers.

We hebben tot nu toe zelden geklaagd over een klittenbandsluiting in een test. Maar het klittenband op de gorewear-handschoen is een koppige hond. De kleine haken reiken tot aan de rand van de grendel, waardoor het zelfs zonder handschoen moeilijk is om hem vast te pakken. Met een handschoen daarentegen is het bijna onmogelijk om het klittenband te verstellen.

Lees ook:   mountainbike helm kopen

Afgezien daarvan glijd je op koude dagen graag in de hoogwaardige gorewear-handschoen. De binnenkant is pluizig zacht gevoerd, de vingers vinden een goede ruimte. Alleen aan de vingertoppen is er een beetje veel ruimte voor verbetering. Hierdoor voelt de verder vrij veilige grip wat slechter aan. Bij het remmen en schakelen heb je door de dikke voering beduidend minder gevoel dan bij dunnere modellen. Compromissen die je moet accepteren met een handschoen van deze warmteklasse. Het zou echter wenselijk zijn dat de afzonderlijke lagen beter aan elkaar worden gehecht, in ieder geval op de palm van de hand. Dit zou de grip op het stuur iets steviger en minder wiebelig maken.

De C5 is een van de warmste handschoenen in vergelijking en heeft nauwelijks zwakke punten op het gebied van functies. Wind- en waterdicht, en dik gevoerd, trotseert het de elementen. Ook de afwerking is top. Andere modellen scoren echter punten als het gaat om gripgevoel. De grip rond het stuur is niet erg direct, de afzonderlijke lagen schuiven over elkaar heen, wat vooral vervelend is op technisch terrein. Voor licht terrein en extreem weer is de Gore echter een solide keuze.