10 fietshandschoenen voor de winter: de Craft ADV All Weather Glove in review

Het ambacht is begonnen met de ADV Alle weersomstandigheden Bijzonder lichte en dunne winterhandschoenen in het assortiment, die bedoeld zijn om punten te scoren met hun winddichte en waterdichte buitenkant op mildere dagen met slecht weer. Voor wat isolatie is de binnenkant gevoerd met een dun vlies. De lange manchet van de Craft loopt ook ruim door tot over de pols. Hier is het materiaal echter niet erg rekbaar, dus een klittenbandsluiting zou een voordeel zijn.

Er is veel oppervlak op de duim om je neus of bril te poetsen, maar het materiaal zou zachter en meer absorberend kunnen zijn, het krast een beetje op de neus. Het scherm van de smartphone is te bedienen met duim en wijsvinger, maar de twee vingertoppen zijn nog steeds bedrukt met siliconen, wat ook grip moet bieden op de rem- en versnellingspook. De handpalmen zijn licht gewatteerd, kleine reflecterende logo’s zorgen voor zichtbaarheid in het verkeer.

Craft adverteert zijn winterhandschoenen als waterdicht op zijn website. We kunnen dit niet bevestigen in de test. De stof is voor het grootste deel winddicht en houdt de wind ver weg van de vingers. Maar zelfs een kleine regenbui zorgt ervoor dat vocht de handschoen kan binnendringen. Het gebied rond de duim is bijzonder gevoelig voor vocht. Terwijl het materiaal op de handpalm op zijn minst licht waterafstotend is, dringen de eerste regendruppels op de duim al door in de binnenkant van de handschoen. Rijden in de regen met de Craft? Beter van niet. De ADV is meer een mooi-weer-chauffeur. De extreem schaarse binnenvoering past hier ook bij. In onze cold check is de Craft een van de zwakste kandidaten. Onder de vijf graden Celsius worden de vingers heel snel koud.

Lees ook:   Soundcheck: Jasper Jauch's "Vanlife" muziekafspeellijst

Zodra je je handen door de nauwsluitende manchet hebt gehaald, zitten de ADV-handschoenen als een tweede huid. Een klittenbandsluiting voor breedteverstelling zou echter niet verkeerd zijn. De slanke vingers zonder geweldige vulling zijn nauwelijks omvangrijk en naden vallen nauwelijks op bij het vastgrijpen rond het stuur. Dit zorgt voor een goede grip op de versnellings- en remhendels. Ondanks de touchscreen-functie hebben de vingertoppen voldoende grip op de dashboards – prettig als je je toch moet concentreren op de uitdagende, gladde en vochtige paden.

De palm van de hand grijpt ook stevig om de handgrepen op een antislip manier. De dunne kussentjes op de hielen van de handen vallen nauwelijks op, maar ze hebben ook geen geweldig dempend effect. Met een iets rekbaarder materiaal en een licht voorgevormde snit zou de grip op het stuur nog comfortabeler zijn. Dus op de lange termijn heb je wat trekkracht op de rug van je hand.

Een zeer directe grip en een goede pasvorm zijn de sterke punten van de ADV. Qua gevoel verschilt hij nauwelijks van een lichte zomerhandschoen. Omdat Craft echter ook bespaart op isolatie, reikt het toepassingsgebied tot maximaal 5 graden boven nul. De vingers zijn goed beschermd tegen wind en redelijk tegen opspattend water. De ADV verdraagt echter geen echt koud weer of zelfs regenbuien. Aanbevolen lichtgewicht handschoen voor herfst en lente.