YT Industries Decoy 29 Core 4 review: Tourer krijgt grote batterij

De lokvogel van zender YT is een oude bekende in onze tests. De originele Decoy werd al in 2019 gepresenteerd, maar heeft inmiddels diverse tests gewonnen. Als referentie wilden we de op Forchheim gebaseerde E-MTB nog steeds in de test hebben in zijn vierde jaar. Voor het eerst wordt de Decoy voor 2023 ook geleverd met een grotere batterij van 720 wattuur.

Daarmee weerlegt de Decoy een van de belangrijkste punten van kritiek op onze laatste tests. Tenminste als je bereid bent om de nieuwe batterij als optioneel accessoire te kopen. In het voordeel van de actieradius en voor een betere vergelijking met de andere modellen in de test, verwijzen alle gegevens en gewichten naar de lokvogel met de grotere accu in de onderbuis, waarmee we de fiets ook hebben getest.

Wie bouwt de beste E-MTB 2023? We hebben het getest. Elf van de beste E-MTB’s op de markt zullen er zijn, van Specialized tot Cube en Santa Cruz tot Rotwild. De hele vergelijkingstest van high-end E-MTB’s: Nu in EMTB 4/2023!

De YT Decoy Core 4 kost 6499 euro, de optionele 720 accu kost nog eens 899 euro. In een high-end vergelijking is het nog steeds een van de goedkopere fietsen.Foto: Josh WelzDe YT Decoy Core 4 kost 6499 euro, de optionele 720 accu kost nog eens 899 euro. In een high-end vergelijking is het nog steeds een van de goedkopere fietsen.

De feiten over de YT Decoy 29 Core 4 met 720 Wh accu

 • Motor: Shimano EP8, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 720 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 150 / 145 millimeter
 • Wielmaat: 29 inch
 • Framematen: S tot XXL
 • Prijs: 6499 + 899 Euro
 • Gewicht: 23,43 kg (testfiets in maat XL met 720 accu, EMTB meting)

Frame, constructie en speciale kenmerken

De lokvogel van zender YT bestaat nu vier jaar en in een navenant groot aantal verschillende varianten. Als 29er All Mountain of als Enduro met 170/165 millimeter en mullet wielmix. Met full carbon frame of goedkoper met aluminium achterdriehoek. Onze testfiets Decoy Core 4 is het topmodel van de all-mountain variant en start in de high-end vergelijkingstest met een full carbon frame.

Ook de achterdriehoek van de Decoy Core 4 is gemaakt van carbon. Dit bespaart gewicht.Foto: Josh WelzOok de achterdriehoek van de Decoy Core 4 is gemaakt van carbon. Dit bespaart gewicht.

De e-bike drive

Sinds een modelupdate in 2021 drijft Shimano’s EP8 de lokvogel aan. De Japanse aandrijving was destijds state-of-the-art, zeker met zijn gewicht van slechts 2,6 kilogram. Tot op de dag van vandaag is het een record onder de power drives. Modulatie en responsiviteit zijn ook nog steeds top. De EP8 was een van de eerste schijven die de mogelijkheid bood om de ondersteuningsniveaus via een app te verfijnen. Een praktische functie die kan worden gebruikt om de aandrijving af te stemmen op bereik of prestaties.

Lees ook:   altec mountainbike 24 inch

Qua prestaties loopt de Shimano nu echter wat achter en kan de krachtige units van Bosch, Brose, Panasonic en zeker niet met de Dyname 4.0 in Rocky Mountain bijbenen. Hoewel de EP8 een behoorlijk koppel levert, mist hij dynamiek. Omdat de aandrijving al zijn vermogen levert, zelfs bij een lage input van de bestuurder, is er geen prestatieverbetering meer als u een kleine aanloop wilt nemen voor steile hellingen of moeilijke belangrijke punten. In de YT brult de EP8 ook merkbaar hard. Dit was ook het geval bij onze laatste YT testfietsen.

Hoewel de Shimano EP8 licht is, heeft hij merkbaar minder piekvermogen in vergelijking met de concurrentie. Inmiddels is er al de opvolger EP801, die hier in een betere positie verkeert.Foto: Josh WelzHoewel de Shimano EP8 licht is, heeft hij merkbaar minder piekvermogen in vergelijking met de concurrentie. Inmiddels is er al de opvolger EP801, die hier in een betere positie verkeert.

720 wattuur alleen optioneel: De nieuwe batterij voor de YT Decoy in de test

Nieuw voor dit jaar: Een meer eigentijdse accu met 720 wattuur. Het is alleen als duur accessoire te bestellen voor 899 euro, YT’s Topmodell Core 4 past nog steeds gemakkelijk in onze prijslimiet van 8000 euro. Ten gunste van de actieradius en voor een betere vergelijking met de andere modellen in de test, hebben we de fiets ook getest met deze accu.

Uit de actieradiustest blijkt dat de YT Decoy met de nieuwe accu in ieder geval iets dichter bij de concurrentie kan komen. Met 1698 meter hoogte bij vol gas is het bereik echter nog steeds niet uitstekend. De Santa Cruz Heckler haalt met de 72oer Darfon accu vrijwel dezelfde waarde, maar rijdt met 14,1 km/u gemiddeld bijna 1 km/u sneller dan de YT. Specialized of Rotwild gaan zelfs iets verder met een vergelijkbare accugrootte en zijn ook nog eens sneller. Toch brengt de grotere accu een duidelijk pluspunt ten opzichte van de 540 accu van de vorige lokvogels en maakt de fiets ook competitief qua actieradius.

De 720-batterij kost 899 euro, past gemakkelijk in de vorige onderbuis en is alleen door de buik van de conventionele 540-batterij te onderscheiden. Het verschil in gewicht: bijna een kilogramFoto: Josh WelzDe 720-batterij kost 899 euro, past gemakkelijk in de vorige onderbuis en is alleen door de buik van de conventionele 540-batterij te onderscheiden. Het verschil in gewicht: bijna een kilogram

Een bijzonderheid van de YT: De grote accu is naast de fiets met een kleine accu alleen als accessoire te bestellen. Daardoor is de YT helaas niet meer de goedkoopste fiets in de vergelijking van elf high-end All Mountains met 7398 euro, maar biedt hij ook twee accu’s. Voor kleine rondjes kun je dus ook de 540-accu in de fiets steken, die slechts 22,57 kilogram weegt. In het bikepark of op extra lange tochten kun je beide accu’s ook combineren voor maximaal trailplezier.

Lees ook:   Trek Supercaliber Generation 2: Wat kan de volgende generatie van de Supercaliber doen?

De geometrie van de YT Decoy Core 4

Zo goed als de YT Decoy het in sommige andere opzichten doet, zo oud is de geometrie van de e-bike uit Forchheim. Het bereik is kort, de zitbuis lang, de stuurhoek vrij steil, de zithoek iets vlakker dan normaal. Omdat de fiets erg klein is, hebben we hier framemaat XL getest in afwijking van onze andere tests. Zo past de Reach iets beter in het testveld van de andere kandidaten met L-frames.

Helaas is de zitbuis dan met 466 millimeter navenant lang. Hier moet u voordat u koopt controleren of het grotere frame echt bij u past. Een flip-chip beveiligt enkele punten voor de YT, zodat de geometrie op zijn minst kan worden aangepast aan het toepassingsgebied. Op stevige afdalingen gaven we duidelijk de voorkeur aan de vlakkere flip-chip instelling. Zelfs dan is de stuurhoek met 65,5 graden nog steeds vrij steil en zorgt de onderste trapas voor een betere basis in de fiets. Alleen degenen die bijzonder vervelende hellingen beklimmen, moeten voor de steilere setting gaan. Voordeel van de matige geometrie van de fiets: De YT rijdt vrij neutraal, maar daarover meer onderin de rij-impressie.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat XL)

 • Lengte zitbuis: 466 mm
 • Wielbasis: 1262 mm
 • Bereik: 474 – 479 mm
 • Stapel: 637 mm
 • Stuurhoek: 65,5 – 66,5 graden
 • Zithoek: 76 – 76,5 graden
 • Achtervork lengte: 459 mm

De kenmerken van de YT Decoy 29 Core 4

Zoals typisch is voor verladers, gaat YT voluit als het gaat om apparatuur. Hoewel de Decoy Core 4 met een basisprijs van 6499 euro veruit de goedkoopste fiets is in vergelijking met de elf high-end All Mountains, is er nauwelijks nog iets te wensen over. Met Fox’s 36 Factory Grip2 en Float DPS Factory-schokdempers vertrouwt YT op de beste ophangingstechnologie in de trailklasse, de Code RSC-remmen en de Shimano XT-versnellingen zijn functioneel onberispelijk. Dat geldt ook voor de eigen zadelpen met een slag van 170 millimeter. Alleen de lichtmetalen velgen uit het middensegment van Crankbrothers laten hier tuningpotentieel over, en een demper met een expansievat zou ook in het XL-frame passen.

Volle hut: De Fox 36 in de fabrieksuitvoering met Grip2 schokdemper is het beste wat je op dit moment kunt kopen.

Praktijktest: Zo rijdt de YT Decoy 29 Core 4

Op tournee

Dankzij de grotere accu is de YT nu ook voorbereid op lange tochten. Maar hoe zit het met de toerkwaliteiten van de E-MTB uit Forchheim? In principe goed, zoals verschillende tests in het verleden hebben aangetoond. De geselecteerdeDe ergonomische zitpositie is direct aangenaam en maakt het trappen met de YT aangenaam, zelfs op het vlakke. De gematigde zithoek en lange liggende achtervork zorgen voor een neutraal en stabiel weggedrag, wat ook beginners en minder ervaren e-mountainbikers moet aanspreken.

Heuvelopwaarts

Op de trail schittert de YT ook met bewezen kwaliteiten. Bergop is het ongecompliceerd, de voorkant stijgt vrij laat dankzij lange liggende achtervorken. Met de steile flip-chip-aanpassing kun je hier nog steeds een beetje helpen, maar een meer voorwielgeoriënteerde zitpositie met een steilere zithoek zou nog meer controle en nog betere hellingen bergop brengen. Aan de andere kant heeft het chassis een goede veerweg en reageert het nog steeds gevoelig op hobbels. De vrij steile stuurhoek maakt het weggedrag voorspelbaar en een kanteling van de besturing is zelfs bergop nauwelijks merkbaar.

Lees ook:   spatbord mountainbike 26 inch

Heuvelafwaarts

Bergaf is de YT evenwichtig en vastberaden, het gedefinieerde chassis is nog steeds een waar genot. Met 145 millimeter achterin is de YT niet de meest comfortabele fiets in de test, maar laat hij zelfs op moeilijk terrein nog steeds een stevig tempo toe. Erg fijn: De accu in de YT is vast bomvrij, waardoor de fiets een van de stilste downhill E-MTB’s is ondanks het Shimano-typische motorgerammel. Op dit punt valt echter de wat oudere geometrie op. Lange liggende achtervorken en een matige stuurhoek maken het weggedrag erg neutraal, maar de YT is geen echt soepel lopende mini-enduro, noch een handige trailbike. Als je op zoek bent naar dit compromis, zul je de fiets waarderen.

De EMTB-conclusie

Als uitgebalanceerde tourer met een geweldig chassis en trailambities kan de YT nog steeds inspireren. De prijs-prestatieverhouding is ondanks de dure accessoirebatterij nog steeds goed. De geometrie is in sommige details wat grijs, maar het neutrale weggedrag heeft nog steeds zijn fans.

EMTB-redacteur Adrian Kaether.Foto: Georg GrieshaberEMTB-redacteur Adrian Kaether.

Per

 • Geruisloos bergafwaarts
 • Neutraal rijgedrag
 • Gedefinieerd chassis
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Contra

 • Luid bergop
 • enigszins verouderde geometrie
 • 720 batterij alleen als accessoire

Specificaties en bladmuziek YT Industries Decoy 29 Core 4

Fabrikant

 • Prijs: 6499 + 899 Euro
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: S, M, L, XL (geteste maat 46,5 cm), XXL / Carbon

Afmetingen²

 • Gewicht²: 23.43 kg
 • Bereik¹: 1695 (+0)hm
 • Gemiddelde snelheid: 13,3 km/h
 • Veerweg voor/achter: 150/145 mm
 • Hoogte zwaartepunt: 530 mm
 • Breedte stuur: 780 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 176 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 506 mm

Uitrusting

 • Motor: Shimano Steps EP8
 • Maximum koppel³: 80 Nm
 • Batterij³ / Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: SMP YT Custom 540 / 720 Wh / 4490 / 3630 g / 899/499 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano XT
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 36; 10–51
 • Scherm: Shimano SC-E7000
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 140 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Float Factory Grip2 E / Fox Float DPS Factory
 • Telescopische ondersteuning: YT Postman, 170 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Sram Code RSC / 200 mm / 200 mm
 • Wielen: Crank Brothers Synthesis Alloy E-MTB
 • Banden: Maxxis Minion DHF Exo MaxTerra 29 x 2.5; DHR II Exo+ MaxxTerra 29 x 2,4

EMTB testresultaat⁵: 8,5 punten – zeer goed

YT Industries Decoy 29 Core 4 - GeometriegegevensFoto: EMTB Test DepartmentYT Industries Decoy 29 Core 4 – GeometriegegevensYT Industries Decoy 29 Core 4 - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentYT Industries Decoy 29 Core 4 – KenmerkenYT Industries Decoy 29 Core 4 - TestdiagramFoto: EMTB Test DepartmentYT Industries Decoy 29 Core 4 – Testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de Testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het EMTB-oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.