Test trailbikes 2023: Cube One22 HPC SLT 29 in test

Vanaf de eerste draai aan het pedaal duwt de Cube One22 letterlijk naar voren. Als je onze meetwaarden bekijkt, wordt al snel duidelijk waarom. Hoewel de One22, die 4399 euro kost, aan de onderkant van de prijsklasse van onze vergelijking zit, laat hij de volgende zwaardere kandidaat achter met 670 gram qua totaalgewicht (11,8 kilo) – en dat ondanks de aluminium achterdriehoek, let wel.

Ook de Newmen carbon wielen zetten in deze test een topwaarde neer met 4044 gram. Lichtvoetig trekt de Cube One22 weg van de concurrentie zoals Usain Bolt op de 100 meter sprint, sprint gewillig over tegenbeklimmingen en kan speels over het parcours worden geleid.

De rest van de apparatuur is over de hele linie van hoge kwaliteit. Carbon ethirteen cranks, Fox Factory ophangingselementen en een Shimano XT groepset: de prijs-prestatieverhouding is uitstekend. De vlakke zithoek zorgt ondanks de korte
Reikt naar een sportieve rijhouding.

De levendige achterdriehoek is bekritiseerd. Vooral bij het trappen spat er veel voetenwerk uit in de dobberende achterkant. Bovendien misten onze testers tegensteun in de medium veerweg in open modus. Hierdoor ontstaat het gevoel op steile hellingen of bij een actieve rijstijl alsof je een beetje wegzakt in de veerweg. Samen met de vlakke zithoek is de Cube iets achteraan zwaar, wat het lastig maakt om het voorwiel te bedienen. Tip: gebruik meer compressie.

Bergaf biedt het onderstel echter veel comfort en genereert massaal tractie. Als je het graag bergafwaarts laat scheuren, moet je je nog steeds oriënteren op een model met een langere en vlakkere geometrie. De snel rollende bandencombinatie past in het sportieve totaalconcept, maar loopt al vroeg tegen zijn grenzen aan.

Lees ook:   Bionicon Wyatt 750 0 review: De nieuwe e-enduro uit de Opper-Palts in de EMTB-check

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).