Test E-Enduro’s: Radon Deft 8.0: Sportieve E-Enduro voor een eerlijke prijs

Een sterke prijs-prestatieverhouding is bekend van radon. Momenteel is de Deft 8.0 met 750 batterij zelfs met 400 euro verlaagd van de drop-shipper – tot 4799 euro, een onverslaanbaar aanbod! Met de Deft wil het merk echter ook zijn eigen accenten leggen die verder gaan dan prijs-prestatie.

In overeenstemming met de naam – Deft betekent “wendbaar” of “handig” – zet de verzender geen soepel lopende fiets op de banden, maar richt hij zich op wendbaarheid met een gematigde geometrie. De apparatuur is goed. Met het Smart System, carbon hoofdframe en Fox-ophanging van Bosch blijft niets te wensen over.

Bergop en bergafwaarts: de Radon Deft op de Trail

Bergop drukt de Bosch-motor zijn sporen na op de Radon Deft. Helaas kan de radon enduro het potentieel van de grote rit bergop niet volledig benutten. De reden hiervoor is de geometrie van het chassis: zelfs op het vlakke zit je behoorlijk uitgerekt op de fiets, maar op steil terrein wordt de zitpositie te zwaar achterin. Dit maakt het radon moeilijker te controleren op de helling en zorgt voor een stijgend front ondanks de lange liggende achtervorken. Zonde, want de motor en het chassis zouden meer kunnen doen.

Bergafwaarts daarentegen verdient de Deft lof. Op kronkelende paden is het radon vastberaden en levendig, zelfs als strakke haken of konijnenhop veel moeite kosten vanwege lange liggende achtervorken. Aan de andere kant slikt het goede onderstel ook bij hoge snelheden vol vertrouwen grote klappen en verleidt het je om te mikken op de directe lijn in het Steinfeld. Naast de banden, die duidelijk te gevoelig zijn voor lekrijden, stelt de verder bewezen Fox 36-vork hier grenzen en ziet er niet zo zelfverzekerd uit als zijn tegenhangers met stijvere 38-stangen.

Lees ook:   Maxxis BIKE Transalp 2024: Etappe 5 van Bormio naar Malè

Kleine punten van kritiek: de kabel en motor rammelen bergafwaarts, de trapas moet iets lager zijn voor een betere houding in de fiets en de slag op de telescopische ondersteuning moet een beetje weelderiger zijn. Vooral omdat Radon ook de 150 millimeter druppelaars in het XL-model installeert.

De motor in Radon Deft: Bosch Performance Line CX Smart

De Performance CX van Bosch biedt een goede balans tussen hoge prestaties en een redelijk motorgewicht. Responsiviteit en speciale off-road functies zoals verlengde caster in Emtb-modus maken het de benchmark op de markt. In de tussentijd kunnen alle U-levels via de app worden gefinetuned. Het grootste nadeel is dat de Bosch-aandrijving niet helemaal stil is en de accu’s vrij zwaar zijn, maar ze bieden ook een bijzonder rijke actieradius.

Bosch Performance Line CX SmartFoto: Max Fuchs

Bosch Performance Line CX Smart

Conclusie over de Radon Deft in de test:

De Radon Deft is een sportieve en levendige e-enduro gemaakt van carbon tegen een eerlijke prijs. Helaas zijn er zwakke punten bergop, maar radon kan vooral scoren als het gaat om de kwaliteiten van de nemer bergafwaarts. – Adrian Kaether, EMTB-tester

Adrian Kaether, EMTB-testerFoto: Georg Grieshaber

Adrian Kaether, EMTB-tester

Nieuw: Verbeteringen voor het Bosch Smart System – Bosch Purion 200 Display & Range Extender >>

Specificaties en bladmuziek Radon Deft 8.0

Fabrikant

 • Prijs: 5199 Euro (adviesprijs)
 • Maten / frame materiaal: M, L (geteste maat, 45,5 cm), XL / Carbon, Aluminium

Afmetingen²

Uitrusting

 • Motor: Bosch Performance CX Smart
 • Maximum koppel³: 85 Nm
 • Batterij³/ Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij:: Powertube 750 / 4362 g / 999 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano Deore / XT (12 versnellingen)
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–51
 • Display: LED-afstandsbediening
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 135 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Performance / Float X Performance
 • Voor/achter veerweg: 170/170 mm
 • Telescopische ondersteuning: radon, 150 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter):: Magura MT5 / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Sun Ringlé Düroc SD37
 • Banden: Maxxis Minion DHF Exo Dual, 29×2.5 / Minion DHR Exo Dual, 29 x 2.4

EMTB-testresultaat⁵: 8,1 punten – zeer goed

Radon Deft 8.0 - GeometriegegevensFoto: EMTB Test Department

Radon Deft 8.0 – Geometriegegevens

Radon Deft 8.0 - KenmerkenFoto: EMTB Test Department

Radon Deft 8.0 – Kenmerken

Radon Deft 8.0 - TestdiagramFoto: EMTB Test Department

Radon Deft 8.0 – Testdiagram

¹ De actieradiushoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 90 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

8 lichtgewicht e-enduro’s in een oogopslag