Syncros Silverton SL en 1.0 s: High-end wielen van Syncros in testduel

Als het gaat om cruciale seconden in cross country en marathonraces, is er geen manier om wielen met carbon velgen te omzeilen. En zelfs voor gebruik in ruw terrein zijn goed ontworpen carbon wielen superieur aan de meeste aluminium tegenhangers, zoals onze tests in BIKE 7/20 hebben bewezen. Bij downhill- en endurogebruik wenden veel professionals zich echter tot aluminium. De redenen hiervoor zijn betere noodloopeigenschappen in het geval van een echt extreme overbelasting en de lagere, vergevingsgezinde stijfheid.

Voor de betalende klant speelt de prijs natuurlijk ook een doorslaggevende rol. Omdat de productie van carbon velgen veel knowhow en handwerk vereist, zijn de prijzen voor de high-end onderdelen navenant hoog. De goedkoopste carbon wielen beginnen bij zo’n 1200 euro. Aan de bovenkant zijn er echter nauwelijks grenzen aan het tuningdeel nummer één. De Silverton SL-wielen van Syncros, waarbij velgen, spaken en naafbehuizingen zijn gemaakt van een carboncomposiet uit één stuk, kosten maar liefst 4799 euro. Om te controleren wat deze absolute high-end wielen doen, hebben we ze getest tegen het conventioneel stalen spaak Silverton 1.0-s wiel voor 2599 euro, ook met carbon velg.

Deze onderwerpen zijn terug te vinden in het testduel van de Syncros Silverton wheels SL en 1.0 s:

Meetwaarden en kerngegevens van de Syncros Silver wheels SL en 1.0 s

Acceleratie en gewicht van Silverton wielen

Overzichtstabel: Lichtgewicht wielsets in vergelijking

Het comfort van carbon versus aluminium wielen

Stijfheid en comfort: de praktijktest laat het zien

Onderhoud van Silverton wielen

Meetwaarden en kerngegevens van de Syncros Silver wheels SL en 1.0 s

Syncros Silverton SL (links) vs. Silverton 1.0 sFoto: Georg Grieshaber

Syncros Silverton SL (links) vs. Silverton 1.0 s

Syncros Silverton SL

  • Gewicht: 1260 g (584 g voor / 676 g achter)
  • Traagheid: 753 kg x cm²
  • Laterale stijfheid: 78 / 67 N/mm (voor / achter)
  • Binnenste velgmaat 30 mm
  • Prijs: EUR 4799, EUR 4799

Constructie: Carbon velgen met gesloten velgbodem en elk 20 enkel gekruiste carbon spaken. Carbon naafbehuizing met aluminium huls en DT-Swiss 240s ingewanden.

Op de Silverton SL wielen zijn velgen, spaken en de naafmontagering uit één stuk gelamineerd. Vervolgens wordt de carbon naafbehuizing onder hoge spanning tussen de spaakschermen gelijmd.Foto: Georg Grieshaber

Op de Silverton SL wielen zijn velgen, spaken en de naafmontagering uit één stuk gelamineerd. Vervolgens wordt de carbon naafbehuizing onder hoge spanning tussen de spaakschermen gelijmd.

Syncros Silverton 1.0 s

  • Gewicht: 1341 g (630 g voor / 711 g achter)
  • Traagheid: 807 kg x cm²
  • Laterale stijfheid: 47,5 / 39,5 N/mm (voor / achter)
  • Binnenste velgmaat: 30 mm
  • Prijs: EUR 2599,-

Constructie: Carbon velgen met elk 28 DT-Swiss-Aerolite stalen messpaken, drievoudig gekruist met DT-Swiss-240s naven

Bijzonderheden: De Syncros Silverton 1.0 s worden ook geleverd met carbon velgen die dezelfde afmetingen hebben als die in de zondig dure SL-variant. De carbon structuur van de velgen verschilt echter door de klassieke spaak. Alle afzonderlijke onderdelen kunnen worden vervangen in geval van een defect.

De Silverton 1.0-s waaier is conventioneel gesproken.Foto: Georg Grieshaber

De Silverton 1.0-s waaier is conventioneel gesproken.

Acceleratie en gewicht van Syncros Silverton wielen

Het gebruik van koolstof is logisch waar stabiliteit en een laag gewicht tellen. Aangezien beide wielsets een ogenschijnlijk identieke carbon velg hebben, zijn we op zoek gegaan naar merkbare verschillen.

Volledig blanco, d.w.z. zonder banden, remschijven en cassette, liggen de testwielen op ons meest nauwgezette meetinstrument in het testlaboratorium. De “loopfiets forens” is oorspronkelijk ontwikkeld voor de optimalisatie van golfclubs, maar biedt minstens even nuttige en betrouwbare diensten voor onze fietsspecifieke vereisten. Op deze manier kan de werkelijke traagheid van het object dat erop is gefixeerd binnen enkele seconden worden ontcijferd. Eén keer afbuigen en tikken, tikken, tikken, drie slingerbewegingen later is duidelijk hoe gemakkelijk het voor het wiel is om te accelereren. Naast het gewicht speelt de verdeling van de massa een belangrijke rol bij de rotatieversnelling van een waaier. Hoe verder het verwijderd is van het draaipunt, d.w.z. de naaf, hoe meer energie nodig is om de waaier in beweging te zetten. Carbon velgen hebben dus een positieve invloed op de traagheid, niet alleen vanwege hun lage gewicht, maar vooral vanwege de positie in het wiel ver weg van de naaf.

Onze wielforens reageert al op de kleine massa van een velglint, die ook ver naar buiten zit. Subjectieve rij-impressies kunnen dus perfect onderbouwd en geobjectiveerd worden met cijfers. Een reden waarom we dit meetinstrument ook gebruiken in alle complete fietstesten, maar dan samen met banden, cassette en remschijven.

De waaierforens decodeert het acceleratiegedrag van een waaier binnen enkele seconden.Foto: Georg Grieshaber

De waaierforens decodeert het acceleratiegedrag van een waaier binnen enkele seconden.

In ons high-end duel toont de forens 753 kg x cm² voor de Silverton SL wielset en 807 kg x cm² voor de conventioneel gesproken tegenhanger. Slechts 7,2 procent verschil, hoewel de SL-snelheid 81 gram lichter is. Omdat beide wielsets echter zijn uitgerust met een gelijk gedimensioneerde carbon velg, heeft de gewichtsbesparing door de carbon spaken slechts een geringe invloed. Compleet, d.w.z. met de 2.4 Maxxis Recon Race banden, met remschijven en cassette, toont ons meetinstrument 3072 kg x cm² voor de SL wielset. De wielen zelf dragen slechts een kwart bij aan de totale acceleratie. Het leeuwendeel komt voor rekening van de banden, die met hun relatief hoge gewicht ook zo ver mogelijk naar buiten zitten. In de praktijk, zo zou je kunnen aannemen, mag er geen verschil worden gevoeld. Maar de subjectieve rij-indruk van alle testers is in het voordeel van de dure, minimaal snellere SL-wielen. Door de combinatie van de lagere traagheid en de aanzienlijk hogere stijfheid, hebben alle testers de SL gecertificeerd en de levendigere, directe start ingesteld.

Lees ook:   19. Adventskalender Deur: Bel - Integraalhelm

Peter Nilges, Test Manager BIKE Magazine:

Het gewicht van de banden beïnvloedt de traagheid en het weggedrag van een fiets veel meer dan de wielset. Alleen wie echt alles uit de kast wil halen, moet ook investeren in lichtgewicht wielen.

Peter Nilges, Test Manager BIKE MagazineFoto: Georg Grieshaber

Peter Nilges, Test Manager BIKE Magazine

Lichtgewicht wielsets in vergelijking

Lichtgewicht wielsets in vergelijkingFoto: BIKE testafdeling

Lichtgewicht wielsets in vergelijking

Het comfort van carbon versus aluminium wielen

Als we uitsluitend op glad asfalt zouden mountainbiken, zou een extreem hoge stijfheid zeker een voordeel zijn. In werkelijkheid botsen we echter over wortels, stenen en andere obstakels die klappen uitdelen aan de bestuurder. Dit leidt op de lange termijn tot vermoeidheid, daarom is een lagere stijfheid ook merkbaar met meer comfort.

Lagere stijfheid zorgt voor meer comfort.Foto: Georg Grieshaber

Lagere stijfheid zorgt voor meer comfort.

Stijfheid en comfort: de praktische test van de Syncros Silverton wielen laat zien

Hoge wielstijfheid verbetert de stuurprecisie en zorgt voor een scherpe start. Ware het niet voor het comfort. Stijver betekent niet per se beter.

Ons testlaboratorium is ook goed uitgerust voor het testen van de laterale stijfheid van waaiers.

Tijdens de meting valt een zijdelingse belasting de velg aan en buigt deze af met een gewicht van tien kilo. De voor- en achterwielen worden apart van elkaar gemeten en rechts en links in beide richtingen belast. De meting geeft informatie over de stuurprecisie van een waaier en het gedrag ervan onder elke zijdelingse belasting, zoals bij het wegen of in bochten. Terwijl de Syncros Silverton 1.0 s een behoorlijke stijfheid bereikt met 47,5 N / mm aan de voorkant en 39,5 N / mm aan de achterkant, maakt de Silverton SL-wielset volledig gebruik van de voordelen van de extreem trekbare carbon spaken en de constructie uit één stuk. Bij 78 en 67 N/mm is de stijfheid bij het voorwiel 64 procent hoger en bij het achterwiel zelfs 70 procent hoger. Dit betekent dat de SL wielen van Syncros bijvoorbeeld meer dan twee keer zo stijf zijn als de 9th Wave wielset met PiRope textiel spaken.

Lees ook:   Evoc Torso Protector Pin Pack met Fidlock-sluiting: de tank krijgt een kick

Maar hoe uit zich die enorme starheid in de praktijk?

Zoals reeds vermeld op het gebied van acceleratie, worden de Syncros Silverton SL-wielen gekenmerkt door een zeer directe rijervaring. Of het nu tijdens een sprint is of gewoon duwen op de pompbaan, de edele koolstofdelen zetten zelfs de kleinste spiertrekking om in voortstuwing zonder verlies. In directe vergelijking zijn de conventionele Silverton-wielen merkbaar omslachtiger en trager.

In het begin voelt de duurdere SL-wielset lichter aan.Foto: Georg Grieshaber

In het begin voelt de duurdere SL-wielset lichter aan.

Op ruwe afdalingen daarentegen keert het tij. Ook hier valt de SL-versie op door zijn directheid en veel feedback vanuit de underground. En dit ondanks het feit dat de banden al een deel van de klappen die op de velgen regenen eruit filteren. Toch geven de stijve SL-wielen merkbaar meer trillingen door aan de bestuurder. Hierdoor zijn de zachtere wielen vergevingsgezinder en dus betermoedig. Zelfs in ruwe passages bergop creëren de 1,0 s wielen het gevoel op de weg te zijn met minimaal minder bandenspanning. Op lange ritten zou onze keuze dus duidelijk in het voordeel zijn van de goedkopere wielen, omdat die de rijder minder vermoeien.

Het Scott Sram MTB Racing Team rond Nino Schurter kan ook terugvallen op beide wielstellen en wisselt regelmatig heen en weer. “Onze teamrijders hebben een vrije keuze van wielen en beslissen afhankelijk van de route”, legt René Krattinger, Product Manager bij Scott, uit. Er is dus niet voor elke race het perfecte wiel, tenminste als het gaat om medailles en seconden.

Afhankelijk van de MTB-discipline kunnen de eisen op het gebied van wielstijfheid aanzienlijk van elkaar verschillen. In de Downhill World Cup vertrouwen veel rijders bijvoorbeeld op bijzonder zacht gespekte wielen die beter door steenvelden en worteltapijten kunnen “meanderen” en zoveel mogelijk trillingen kunnen absorberen.

Onderhoud van Syncros Silverton wielen

Niet alleen de aanschafkosten zijn veel hoger bij de Syncros Silverton SL wielset. Zelfs in het geval van schade zal het duur zijn.

De constructie uit één stuk van de Silverton SL wielen is zowel een zegen als een vloek. Aan de ene kant kan de extreem hoge stijfheid in combinatie met het lage gewicht alleen worden bereikt door het compromisloze ontwerp, aan de andere kant kunnen de afzonderlijke componenten zoals spaken of velgring niet worden vervangen in geval van schade. Zelfs een reparatie is slechts in beperkte mate mogelijk door de expert. Voor beginnende eigenaren biedt Syncros daarom een crashvervanging, met een korting van 50 procent in het eerste jaar. Met de Silverton 1.0 s daarentegen kunnen alle onderdelen zoals gewoonlijk kosteneffectief worden vervangen.

Conclusie over het testduel van de Syncros Silverton wielen door Peter Nilges, BIKE testmanager:

De waanzinnig dure Silverton SL-wielen geven een super direct sportwagengevoel en vallen op door hun fantastische acceleratie en extreme stijfheid. Op lange afstanden en ruige afdalingen is de ongefilterde feedback echter vermoeiend. Hier hebben de conventioneel ontworpen Silverton 1.0 s de voorsprong, net als bij schade, als een enkel onderdeel vervangen moet worden. De hoge prijs van de SL-versie staat dan ook niet in verhouding tot de prestatieverbetering.

Peter Nilges, BIKE Test ManagerFoto: Max Fuchs

Peter Nilges, BIKE Test Manager

Source link