Storck e.drenalin.2 GTS 500 in de Light E-MTB test: Shimano & lichtgewicht constructie

Op Eurobike 2022 toonde Storck een fiets met de Fazua Ride 60 light drive. Maar de nieuwkomer was nog niet in serieproductie. Zonder verder oponthoud bleef Markus Storck zijn klassieke, toch al zeer lichte E-MTB op dieet zetten. Dikke Shimano motor, 500 wattuur, afgeslankte 34 voorvork, Nobby Nic banden. Met dit pakket kromp Storck het gewicht van de e.drenalin GTS. Het resultaat: 20,3 kilo, vol motorvermogen en 500 wattuur in de snel vervangbare accu. En dat voor een relatief eerlijke 8500 euro.

Qua gewicht is er nog meer ruimte voor verbetering: Achterin zit een demper met een expansievat, de banden vertrouwen op het robuustere Supertrail-karkas in plaats van echte lichtgewicht goederen. Dus minder dan 20 kilo zou gemakkelijk mogelijk zijn. Is zo’n fiets misschien wel de betere lichtgewicht E-MTB dan een fiets met een gecastreerde motor en minibatterij? Een spannende vraag – en niet geheel onterecht!

We gooiden de fiets in de vergelijkingstest met de spannendste E-MTB’s in de Light-klasse 2023. Kandidaten met de nieuwe Fazua Ride 60 en TQ HPR 50 aandrijvingen (die nu klaar zijn voor serieproductie) zullen ook aanwezig zijn.

De Storck e.drenalin.2 GTS 500. 29 inch // 140/150 mm // 20,3 kilo // 8500 euroFoto: Max Fuchs

De Storck e.drenalin.2 GTS 500. 29 inch // 140/150 mm // 20,3 kilo // 8500 euro

Op pad: Zo rijdt de Storck e.drenalin.2 GTS

Op de trail maakt de e.drenalin.2 GTS van Storck indruk met een hoog rijcomfort wanneer je het harde zadel over het hoofd ziet. Bij een matige rijstijl slikt het onderstel ook kleine schokken gevoelig. Daarnaast voelt de fiets super levendig en lichtvoetig aan, ondanks het iets hogere totaalgewicht. Dankzij de zeer lichte wielen.

Bij het hanteren van de fiets en het accelereren is dit precies het gevoel dat we zo leuk vinden aan lichtgewicht eMTB’s. Op tochten en gemakkelijke trails kan de e.drenalin.2 GTS volledig scoren met dit personage. Hier komt ook de relatief grote accu met 500 wattuur goed tot zijn recht. Langere tochten zijn ook mogelijk. Daarnaast is de accu eenvoudig te verwisselen, wat bij alle E-MTB’s in de lichtklasse lang niet het geval is. In onze uitgebreide assortimentstest vestigde de Storck e.drenalin.2 GTS met de Shinano-motor het record onder de lichtgewicht fietsen.

Lees ook:   giant mountainbike 24 inch
De Fox 34 met 140 millimeter vermindert het gewicht - maar beperkt merkbaar de downhill-eigenschappen van de e.drenalin. Meer slag zou de fiets helpen.Foto: Max Fuchs

De Fox 34 met 140 millimeter vermindert het gewicht – maar beperkt merkbaar de downhill-eigenschappen van de e.drenalin. Meer slag zou de fiets helpen.

Storck e.drenalin2 GTS 500: Overweldigd op ruwe afdalingen

Op ruigere afdalingen is de e.drenalin minder in zijn element. Dit is waar het radicale dieet wraak neemt. De 140 mm voorvork met de dunnere buizen van 24 millimeter kan de meer slikvriendelijke achterkant niet bijhouden en vertraagt de euforie bergafwaarts. Bovendien verandert de kortere vork de geometrie, wat negatief merkbaar is in snelle passages.

Hetzelfde geldt voor de Nobby Nic met een harde rubbersamenstelling aan de voorkant, die in vergelijking minder grip biedt. Het zijn compromissen die de andere lichte kandidaten niet hoeven te sluiten. Bijna zonder uitzondering rollen ze het pad op met dikkere vorken, meer veerweg en gripvastere banden – met een lager totaalgewicht. De conservatieve geometrie met een superkorte wielbasis zorgt voor weinig rijstabiliteit. De andere kant van de medaille is dat de fiets prettig handig blijft.

Op het voorwiel is Schwalbe's Nobby Nic gierig met een harde Speedgrip rubbersamenstelling met grip. Bij het Supertrail-karkas zijn de banden robuust - wat bijna een beetje verrassend is gezien het radicale dieet.Foto: Max Fuchs

Op het voorwiel is Schwalbe’s Nobby Nic gierig met een harde Speedgrip rubbersamenstelling met grip. Bij het Supertrail-karkas zijn de banden robuust – wat bijna een beetje verrassend is gezien het radicale dieet.

Bruisend? Ja. Maar om de e.drenalin.2 GTS op het achterwiel te trekken, heb je veel fysieke inspanning en een uitstekende rijtechniek nodig. EMTB tester Tobi laat zien hoe ́s gaat.Foto: Max Fuchs

Bruisend? Ja. Maar om de e.drenalin.2 GTS op het achterwiel te trekken, heb je veel fysieke inspanning en een uitstekende rijtechniek nodig. EMTB-tester Tobi laat zien hoe het moet.

De kilo’s die Storck aan de rit toevoegt, gaan ten koste van downhill-vaardigheden. Op veeleisende afdalingen beviel de klassiek vormgegeven e.drenalin.2 GTS ons veel beter. Voor serieuze trailambities zouden we het extra gewicht voor een 150-vork en een gripvastere voorband zeker accepteren, omdat het chassis veel meer kan. In de online configurator van Storck kunnen verschillende opties worden geselecteerd – waaronder overigens een 630-accu.

Lees ook:   Giant Trance X 2024: All-mountain klassieker in een nieuw jasje
De superlichte DT-wielen zorgen voor een lichtvoetige wegligging - ondanks het hogere totaalgewicht van de fiets.Foto: Max Fuchs

De superlichte DT-wielen zorgen voor een lichtvoetige wegligging – ondanks het hogere totaalgewicht van de fiets.

De Storck scoort daarentegen volledig in onze vergelijking van lichtgewicht e-bikes met een krachtige motor en lange liggende achtervorken op steile en veeleisende hellingen. Hier klim je relatief moeiteloos omhoog. Het voorwiel krijgt voldoende druk en leidt de fiets vol vertrouwen omhoog, zelfs als het echt steil wordt. De beperkende factor is de veel te dikke overbrengingsverhouding. Vooral voor berggebruik met gesmoord vermogen, dus in eco-modus, is het grote 38-kettingblad ongeschikt.

Het grote 38 kettingblad past niet op een E-MTB met een kleine accu. Dit betekent dat het niet mogelijk is om energie te besparen op steile beklimmingen.Foto: Max Fuchs

Het grote 38 kettingblad past niet op een E-MTB met een kleine accu. Dit betekent dat het niet mogelijk is om energie te besparen op steile beklimmingen.

De cassette biedt een kleine bandbreedte met 10 tot 45 tanden. In combinatie met het grote 38 kettingblad zijn er geen bergtandwielen, wat de overbrengingsverhouding ongeschikt maakt.Foto: Max Fuchs

De cassette biedt een kleine bandbreedte met 10 tot 45 tanden. In combinatie met het grote 38 kettingblad zijn er geen bergtandwielen, wat de overbrengingsverhouding ongeschikt maakt.

Jammer: het lawaai. De fiets is luid. Bergop en bergaf klinkt de EP8 opdringeriger dan in de Rotwild R.X 375, die we ook hebben getest in een vergelijking van lichte eMTB’s. Bij grote klappen rammelt ook de accu in de onderbuis. En visueel is de Storck veel omvangrijker dan de lichtspecialisten.

Storck e.drenalin.2 GTS – de keuze van de maat

Voorzichtigheid is geboden bij het kiezen van de grootte van de e.drenalin.2 GTS. Omdat de fiets alleen verkrijgbaar is in de drie framematen S, M en L – die vrij duidelijk uit elkaar liggen. In onze groepstest was de fiets de enige in maat M. We weten uit ervaring dat het L-frame erg groot is in vergelijking met de meeste andere fietsen in Large en bijna doorgaat voor een XL. Onze testfiets in medium (bereik 465 millimeter!) was een van de kleinere in vergelijking, maar was zeker niet ongewoon in de ronde van L-bikes. We raden een gedetailleerde proefrit aan voordat u koopt, omdat de gebruikelijke maat tot het verkeerde resultaat kan leiden met deze fiets.

Voors en tegens – de fiets in detail in de fotogalerij

De Shimano accu met 500 wattuur is beveiligd met een slot en kan snel en eenvoudig naar voren worden uitgeklapt.

Conclusie over de Storck e.drenalin.2 GTS 500 in de EMTB-test

De Storck e.drenalin GTS met een krachtige Shimano motor scoort als een comfortabele en levendige tourer met veel actieradius en vervangbare accu. Nadelen van het dieet: De 140 millimeter vork en matig gripvaste banden vertragen de sterkte van de afdaling.

Shimano EP8: Van de klassieke E-MTB-motoren is de EP8 de lichtste, waardoor hij voorbestemd is voor gebruik in lichte fietsen. In de testvergelijking, hoogste prestaties en sterke efficiëntie, maar aanzienlijk groter en zwaarder. Jammer: rammelt in de afdaling.Foto: Max Fuchs

Shimano EP8: Van de klassieke E-MTB-motoren is de EP8 de lichtste, waardoor hij voorbestemd is voor gebruik in lichte fietsen. In de testvergelijking, hoogste prestaties en sterke efficiëntie, maar aanzienlijk groter en zwaarder. Jammer: rammelt in de afdaling.

Lees ook:   DT Swiss 535: DT Swiss toont nieuwe all-mountain dempers en verende vorken

Specificaties en bladmuziek Storck e.drenalin.2 GTS 500

Fabrikant

 • Prijs: 8499 Euro
 • Maten / Frame Materiaal: S / M (geteste maat) / L / Koolstof

Afmetingen²

 • Bereik¹: 1583 (+0)hm
 • Gewicht²: 20.3 kg
 • Gemiddelde snelheid: 13,2 km/h
 • Hoogte zwaartepunt: 535 mm
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 178 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 503 mm

Uitrusting

 • Motor: Shimano EP8
 • Maximum koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / Gewicht² / Prijs Vervangende batterij: Shimano, 504 Wh / 3304 g / ca. 600 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano XT (12 versnellingen)
 • Verhouding (v. / h.): 38; 10 – 45
 • Scherm: Shimano SC-EM800
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 120 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 34 Factory Grip2 / DPX2 Performance
 • Voor/achter veerweg: 140 / 150 mm
 • Telescopische ondersteuning: KS LEV Carbon, 150 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano XT 8120 / 203 mm / 180 mm
 • Wielen: DT Swiss HXC 1200 Carbon 30
 • Band (voor / achter): Schwalbe Nobby Nic Supertrail Speedgrip, 29 x 2.4”

EMTB-testresultaat⁵: 7,9 punten – goed

Storck e.drenalin.2 GTS 500 - GeometriegegevensFoto: EMTB Test Department

Storck e.drenalin.2 GTS 500 – Geometriegegevens

Storck e.drenalin.2 GTS 500 - KenmerkenFoto: EMTB Test Department

Storck e.drenalin.2 GTS 500 – Kenmerken

Foto: EMTB Test Department

¹ De waarden zijn bepaald voor gestandaardiseerde ritten op een asfalthelling met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast voor deze groepstest zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. Alle details over onze range test vind je hier in de link!

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Source link