Shimano EP801 review: meer vermogen voor de Shimano e-bike motor

Op Eurobike 2022 presenteerde Shimano de nieuwe EP801 aan het wereldpubliek. Visueel bijna niet te onderscheiden van zijn voorganger, moest de update meer connectiviteit brengen en functies zoals de automatische schakelfuncties Free- en Autoshift mogelijk maken. Er is veel gebeurd binnenin: volledig gereviseerde elektronica moet de aandrijving voor de toekomst verplaatsen en directe communicatie met de batterij via een blikbus mogelijk maken. Oude accu’s kunnen dus niet meer gebruikt worden met de nieuwe schijf.

>> Hier is de originele presentatie van de nieuwe Shimano EP801 <<

>> Hier vind je onze review van het nieuwe XT-Di2 circuit <<

Veel vragen bleven echter lange tijd onbeantwoord. Is de nieuwkomer sterker geworden? Rammelt de motor nog? Vanwege de nieuwe innerlijke werking werd er gespeculeerd over meer kracht, maar Shimano zelf gaf hier slechts vrij cryptische informatie over. Typisch Japans understatement, zoals we nu weten. Want nu hebben we de eerste testfiets met een productiemodel van de Shimano EP801 motor tot onze beschikking en dat verrast in de praktijk met onverwacht sterke stuwkracht. Waar het met de EP8 nog lastig was om Bosch fietsen in volle galop bij te houden, rijdt onze testfiets uit Liteville met de nieuwe EP801 e-bike motor nu vrij gemakkelijk aan de kant.

80 watt meer dan zijn voorganger: De Shimano EP801 e-bike motor op de testbank

Gewoon een waargenomen waarheid? We wilden het precies weten en vroegen de Shimano EP801 aandrijflijn op de rollenbank van het PT Labs testlaboratorium om een directe vergelijking met zijn voorganger EP8 en de Bosch Performance Line CX. Het resultaat: met maximaal 544 watt aan het achterwiel presteert de EP801 elektromotor duidelijk beter dan zijn voorganger in het relevante cadansbereik van 60 tot 110 omwentelingen per minuut. Dit is een merkbare toename van 80 watt In vergelijking met zijn voorganger liggen de prestaties nu dicht bij die van Bosch’ Performance Line CX.

Lees ook:   BIKE Mission 3000: Bikefitting voor lange tochten
Op de testbank troeft de EP801 de EP8 duidelijk af. Niet zichtbaar in deze afbeelding: Net als zijn voorganger levert de EP801 het volledige motorvermogen vanaf ongeveer 100 watt. Bij Bosch moet je 180 watt trappen voor het volle motorvermogen.Foto: EMTB Test Department

Op de testbank troeft de EP801 de EP8 duidelijk af. Niet zichtbaar in deze afbeelding: Net als zijn voorganger levert de EP801 het volledige motorvermogen vanaf ongeveer 100 watt. Bij Bosch moet je 180 watt trappen voor het volle motorvermogen.

Het voordeel van de Shimano-motor: Net als zijn voorganger geeft de nieuwe elektromotor zelfs bij een laag pedaalvermogen het volledige vermogen af. Zo’n 100 watt is genoeg om het maximale uit de aandrijving te halen. Bij Bosch moet je hiervoor minimaal 180 watt trappen. In de praktijk betekent dit: Als je je benen gewoon losjes laat vallen, zou je veel sneller moeten zijn met de Shimano motor. Zelfs in onze gestandaardiseerde actieradiustest, waarbij 150 watt wordt getrapt, loopt de nieuwe Shimano EP801 nog steeds voor op de Bosch (zie hieronder).

Op de rollenbank van het testlaboratorium van PT Labs konden we de EP801 op de proef stellen. Uiteindelijk stond er 544 watt op de klok. De prestatieverbetering ten opzichte van de voorganger is ook in de praktijk merkbaar.Foto: Adrian Kaether

Op de rollenbank van het testlaboratorium van PT Labs konden we de EP801 op de proef stellen. Uiteindelijk stond er 544 watt op de klok. De prestatieverbetering ten opzichte van de voorganger is ook in de praktijk merkbaar.

Echte 84 Newtonmeters op de meetas zijn ook statig. De rijervaring van de EP801 is vergelijkbaar met die van zijn voorganger. Het vermogen wordt gelijkmatig gedoseerd en geleverd, de motor hangt goed aan de voet en is – dankzij meer punch – nu ook iets makkelijker op belangrijke technische punten of bij het starten. Het achtergrondgeluid lijkt erg op dat van de voorganger en helaas rammelt de nieuwe Shimano EP801 ook hoorbaar bergafwaarts. Hoe jammer we ook zijn, we moeten het oneens zijn met wijdverspreide speculaties dat dit fenomeen tot het verleden behoort met de EP801. Shimano-fietsen blijven dus met B op het parcours rammelenosch-E-MTB’s.

Lees ook:   Fietskleding: Leatt goes XC en Gravel

Actieradius: Zo ver kom je met de nieuwe Shimano EP801 elektrische aandrijving

Gelukkig konden we tijdens de eerste tests niet vaststellen dat de verhoogde prestaties ook gepaard gaan met een duidelijk verlies aan efficiëntie. In onze standaard range test met een rijdersgewicht van 89 kilogram en 150 watt trapvermogen op onze asfalttestbaan met een gemiddeld stijgingspercentage van 12 procent, heeft onze testfiets, de gloednieuwe Liteville 301 CE MK2, met de Shimano EP801 en een 725 wattuur batterij van BMZ, 1672 meter hoogte afgerold met maximale ondersteuning. Een normale waarde voor een Shimano fiets met deze accumaat. Vooral omdat het laadwerk van slechts 712 wattuur suggereert dat de batterij niet helemaal de volledige 725 wattuur levert.

Opmerkelijk is dat, in lijn met onze resultaten van de testbanktest, de Liteville met EP801-aandrijving zeer snel vooruit marcheerde en met een gemiddelde snelheid van 15,6 km/u van de testbaan rolde. E-bikes met Shimano’s oude EP8 of Bosch’ Performance Line CX halen meestal iets meer dan 14 km/u met dezelfde testparameters. Hieruit blijkt duidelijk dat de EP801 elektromotor zelfs in de testprocedure met 150 watt aandrijfvermogen nog steeds meetbaar en merkbaar meer vermogen op de as drukt dan de andere twee aandrijvingen.

Nieuwe displays, nauwkeuriger batterijniveau: de details van de Shimano EP801

Shimano heeft ook een aantal producten opnieuw uitgebracht voor de nieuwe generatie, maar qua design blijft veel hetzelfde. Zo zijn er nog steeds de zeer sportieve, vrij minimalistische shifters en displays die we kennen van de EP8.

Nieuw zijn de EN600 onderdelen, die eigenlijk bedoeld waren voor de goedkopere Shimano EP6. Maar ze kunnen ook interessant zijn voor gebruikers van de EP801. Zo biedt de EN600 functies zoals een speciale lichtschakelaar en een aan-uitschakelaar, en toont hij ook grofweg de batterijstatus en de U-trap via gekleurde LED’s, zodat hij ook individueel zonder display kan worden gebruikt. Dit is niet mogelijk met de EM800 afstandsbediening. Het wordt nog netter met de EW-SW-310 aan-uitschakelaar. Het kan op de bovenbuis worden geplaatst, omdat gekleurde LED’s ook de batterijstatus en het ondersteuningsniveau aangeven, het kan zonder een afstandsbediening en display. Het EN600-display biedt maximaal vier informatievelden in plaats van één. Bijzonder praktisch: het display van het batterijniveau heeft nu 10 in plaats van 5 bar. Vooral op lange tochten maakt dit het gemakkelijker om de batterij te beheren.

Volledige vrijheid – tot 15 ondersteuningsniveaus

De E-Tube app blijft hetzelfde als zijn voorganger, behalve dat de nieuwe functies zoals free en auto shift hier ook in te stellen zijn. Shimano heeft hier vorig jaar echter al een grote update gebracht. In plaats van drie 3 U-trappen in twee profielen, kunnen nu tot 15 U-trappen worden ontgrendeld en individueel worden afgesteld in het tweede profiel. Op deze manier kan de ondersteuning bijzonder fijn geregeld worden. Ook de logica van de app zelf en het finetunen van de ondersteuning is sinds de update verbeterd.

Conclusie Adrian Kaether, Redacteur EMTB

Met de EP801 tilt Shimano de lichtste middenmotor in zijn klasse naar een nieuw niveau. Net als de EP801 is de Shimano nu ook competitief op het gebied van prestaties. Vooral degenen die niet zo hard trappen en veel prestaties hieronder waarderen, vinden hier de juiste partner. De Can-Bus communicatie en functies, zoals Free- en Autoshift, zijn ook beschikbaar als een traktatie. Helaas is er qua achtergrondgeluid en vooral het rammelende afdalen niets veranderd.

Adrian Kaether, redacteur EMTB.Foto: Georg Grieshaber

Adrian Kaether, redacteur EMTB.