Reeks e-bike-motoren in de test: dit is hoe high light drives klimmen

De nieuwe lichte klasse heeft een enorme sexappeal. Licht, slank en stil – E-MTB’s zijn nog nooit zo onopvallend en elegant geweest! In ons gedetailleerde laboratorium en praktische test van de lichtgewicht e-bike motoren hebben we de verschillen, sterke en zwakke punten van de individuele aandrijvingen al intensief onderzocht. Als onderdeel van onze grote vergelijkingstest van de acht heetste nieuwe Light E-MTB’s, kwamen we tot de bodem van een ander belangrijk criterium: het assortiment. In een uitgekiende veldtest hebben we de e-bikes en aandrijvingen onder exact vergelijkbare omstandigheden onderzocht en vergeleken in termen van kilometerstand. Ook inbegrepen: Een klassieke E-MTB met een dikke 720 accu, de Canyon Spectral:On CFR. Verliest de zwaardere brummer aanzienlijk aan efficiëntie vanwege zijn gewicht? Of drijft hij de lichte competitie om de oren?

Trouwens: We hebben de sterke en zwakke punten van de e-bike motoren uitgelegd, hoeveel vermogen ze leveren en welke lichte aandrijving het beste is voor welke toepassing in ons gedetailleerde laboratorium en praktijktest.

Verken epische paden met gemak: dat is de kerncompetentie van lichtgewicht trailbikes. Als de tour iets langer moet zijn, hebben Light-E-MTB's voldoende bereik nodig!Foto: Max Fuchs

Verken epische paden met gemak: dat is de kerncompetentie van lichtgewicht trailbikes. Als de tour iets langer moet zijn, hebben Light-E-MTB’s voldoende bereik nodig!

De e-bike motoren in vergelijking: de actieradiustest

 • BH Bikes 2EXMag, 540 wattuur
 • Fazua Ride 60, 430 wattuur
 • Forestal F60-S1, 360 wattuur
 • Shimano EP8, 375 wattuur // 504 wattuur // 720 wattuur
 • TQ HPR 50, 360 wattuur
BH 2EXMag, 540 Wh, in BH iLynx Trail Carbon

Actieradius op de Light E-Bike: Hoe belangrijk is dat?

Hoeveel waarde je hecht aan het uithoudingsvermogen van een Light-E-MTB moet door iedereen worden bepaald op basis van hun persoonlijke profiel. Als u de motor alleen gebruikt als een lichte rugwind met minimaal vermogen en lange afstanden trapt zonder elektrische stuwkracht op tournee, is het criterium mogelijk niet relevant. Als je echter op zoek bent naar een vervanger voor een klassieke e-MTB, de lichte e-bike ook graag het volle vermogen vraagt om vervelende hellingen onder de knie te krijgen en lange tochten af te scheuren, bereik je snel de actieradiuslimiet met de mini-drives. En voor hem kunnen de verschillen in de aandrijvingen qua uithoudingsvermogen absoluut bepalend zijn voor de aankoop. Want zoveel is al onthuld: Onze test bracht ernstige verschillen in efficiëntie en bereik aan het licht.

Verwisselbare accu's (zoals hier op de Trek Fuel EXe) zijn geen vanzelfsprekendheid op lichte e-MTB's. Veel fietsen hebben de accu stevig geïnstalleerd. Dan is een voldoende actieradius extra belangrijk!Foto: Max Fuchs

Verwisselbare accu’s (zoals hier op de Trek Fuel EXe) zijn geen vanzelfsprekendheid op lichte e-MTB’s. Veel fietsen hebben de accu stevig geïnstalleerd. Dan is een voldoende actieradius extra belangrijk!

Voor fietsen met ingebouwde accu's helpen range extenders om de actieradius te vergroten. Van BH-Bikes (links, 180 Wh, 984 gram) en TQ (rechts, 160 Wh, 1053 gram) zijn er extra accu's die in de bidonhouder passen. Fazua en Forestal hebben soortgelijke oplossingen aangekondigd voor 2023.Foto: Adrian Kaether

Voor fietsen met ingebouwde accu’s helpen range extenders om de actieradius te vergroten. Van BH-Bikes (links, 180 Wh, 984 gram) en TQ (rechts, 160 Wh, 1053 gram) zijn er extra accu’s die in de bidonhouder passen. Fazua en Forestal hebben soortgelijke oplossingen aangekondigd voor 2023.

Lees ook:   trek 3700 mountainbike

De range check: Zo hebben we de e-bike motoren getest

Om het aanbod van lichte e-bikes eerlijk en realistisch te kunnen vergelijken, hebben we een uitgebreide veldtest met wattmeettechnologie van Garmin. Voor een perfecte vergelijkbaarheid hebben we alle motoren via de U-trappen en de app fijn afgesteld op een uniforme prestatie van ca. 250 watt aangepast. Dat is bijna de helft van het vermogen van een klassieke e-MTB motor à la Bosch of Shimano. Dit betekent: Elke motor moet hetzelfde doen, elke fiets gaat met bijna dezelfde snelheid bergopwaarts. Hoewel dit motorvermogen slechts “halve belasting” betekent voor een Shimano EP8, bevonden de zwakkere motoren van TQ- en BH-fietsen zich al in het bovenste bereik van hun maximale prestaties.

Voor onze veldtest heeft Garmin ons uitgebreid uitgerust met hoogwaardige meettechnologie.

We hielden het vermogen van de rijder constant op 175 watt (cadans 80 tot 85 tpm) en bewaakten en registreerden het met hoogwaardige meettechnologie van Garmin. Het gewicht van de bestuurder was 90 kilo inclusief uitrusting. In deze modus herhaalden we een constante klim zonder platte stukken totdat de batterij volledig leeg was. De gegevens van de berg: Een goed hoogteverschil van 300 meter op 3,6 kilometer. Dit resulteert in een gemiddelde helling van 8,4 procent. Voor een beklimming van 300 meter hoogte hadden we met deze parameters ongeveer 16 minuten en 30 seconden nodig. De afdalingen werden voltooid met de motor uitgeschakeld.

In onze test van lichte fietsen ontmoeten verschillende concepten elkaar: optie voor vol vermogen met Shimano's EP8 (links) of minimalisme met de kleine TQ HPR 50 (rechts).Foto: Max Fuchs

In onze test van lichte fietsen ontmoeten verschillende concepten elkaar: optie voor vol vermogen met Shimano’s EP8 (links) of minimalisme met de kleine TQ HPR 50 (rechts).

De resultaten: Lichtmotoren in bereik test

De eerste bevinding is niet verwonderlijk: hoe groter de accu, hoe meer bereik de e-bikes leveren. Dat klinkt niet heel spectaculair. Wat veel interessanter is, is dat we verbazingwekkende bereikverschillen hebben vastgesteld tussen E-MTB’s met een vergelijkbare batterijgrootte. Een blik op de klasse rond de 360 wattuur maakt dit bijzonder duidelijk. Forestal met 360 wattuur, de TQ HPR 50 in Trek en Simplon met 360 wattuur en de Shimano EP8 in Rotwild R.X 375 met 375 wattuur.

Het edelhert met Shimano-aandrijving klom in onze test Hoogteverschil 1285 m, en dus aanzienlijk meer dan de aandrijvingen van TQ en Forestal. De fietsen met TQ HPR 50 bereikte slechts een hoogte van ongeveer 900 meter (Simplon 893 en Trek 925) en vervolgens nog eens respectievelijk 133 en 148 meter hoogte opgevoerd met een aanzienlijk verminderd vermogen tot de laatste tien procent batterij. Met 1007 hoogtemeters plus 79 met verminderde stuwkracht, Forestal Cyon met de F60-S1 iets verderop. Bijzonderheid: Tot nul procent batterij, de motor duwt volledig, dan levert hij weer een paar minuten minder vermogen, in onze test resulteerde dit in nog eens 79 meter hoogte. Belangrijk voor de interpretatie van deze resultaten: De hoogtemeters in de gereduceerde noodmodus worden grotendeels vertrapt door de bestuurder, niet door de motor!

Lees ook:   fietsbel mountainbike
De hoogtemeters in noodmodus (grijze balken) werden veel langzamer afgedekt. De laadenergie laat zien hoeveel Wh nodig was om de volledig ontladen batterij volledig op te laden. Het geeft een indicatie van de werkelijke bruikbare capaciteit van de batterijen.Foto: EMTB Magazine

De hoogtemeters in noodmodus (grijze balken) werden veel langzamer afgedekt. De laadenergie laat zien hoeveel Wh nodig was om de volledig ontladen batterij volledig op te laden. Het geeft een indicatie van de werkelijke bruikbare capaciteit van de batterijen.

Met 430 wattuur de Fazua fietsen de volgende grotere batterij aan boord. Haibike en Focus scoorden in onze test 1423 of. Hoogteverschil 1359 m. Dit is aanzienlijk meer dan de TQ-competitie. Het hoogteverschil van zo’n 40 procent is aanzienlijk groter dan het zou zijn door de slechts 20 procent grotezou een grotere batterij verwachten. Overigens duwen de Fazua-fietsen tot het laatste batterijpercentage met het volledige vermogen van ongeveer 250 watt, dat we voor onze test hebben toegepast.

Dat BH Fietsen iLynx Trail wordt geleverd met de grootste batterij met 540 Wh de verste in totaal, maar de aandrijving schakelt vroeg over naar een noodmodus met minimale ondersteuning. 1338 hoogtemeters plus 285 met verminderde stuwkracht niet de allerbeste efficiëntie aangeven. Dat Storck e.drenalin met Shimano EP8 en 504 wattuur beklommen 1583 Hoogteverschil bij volle motordruk, wat de goede efficiëntie van de Shimano EP8 onderstreept.

Klassieke E-MTB's met een grote accu, zoals de Canyon Spectral:On CFR met 720 Wh, presteren qua actieradius ruimschoots beter dan de lichte fietsen.Foto: Max Fuchs

Klassieke E-MTB’s met een grote accu, zoals de Canyon Spectral:On CFR met 720 Wh, presteren qua actieradius ruimschoots beter dan de lichte fietsen.

Ter vergelijking: we hebben in onze test een klassieke E-MTB met een 720-batterij gebruikt. De Canyon Spectral:On CFR weegt 22,3 kilo en is daarmee zo’n twee tot vier kilo zwaarder dan de Light kandidaten. We hebben de motorondersteuning van de Shimano EP8 aangepast naar hetzelfde prestatie- en snelheidsniveau waarmee we ook op de lichte fietsen reden. Niet verwonderlijk: Met de aanzienlijk grotere accu beklimt de canyon veruit de meeste hoogtemeters onder identieke omstandigheden en dezelfde rijstijl. Namelijk maar liefst 2096 meter hoogteverschil.

Uit de vergelijking blijkt duidelijk dat hoogteverzamelaars aanzienlijk meer actieradius uit een klassieke E-MTB kunnen halen dan uit de beste lichte fietsen met een zuinige rijstijl. Dat is eigenlijk logisch, maar de marketing van de fabrikanten geeft soms een andere indruk.

De resultaten in één oogopslag

 • BH Fietsen 2EXMag, 540 Wh: 1338 Hoogteverschil + 285 hoogtemeters met gesmoord vermogen
 • Fazua Rit 60, 430 Wh: 1423 Hoogteverschil (Haibike) / 1359 Hoogteverschil (Focus)
 • Bosrijke F60-S1, 360 Wh: 1007 Hoogteverschil + 79 hoogtemeters met gesmoord vermogen
 • Shimano EP8, 375 Wh: 1285 Hoogteverschil (edelhert)
 • Shimano EP8, 504 Wh: 1583 Hoogteverschil (Storck)
 • Shimano EP8, 720 Wh: 2096 Hoogte (Canyon)
 • TQ HPR 50, 360 Wh: 893 Hoogteverschil + 133 hoogtemeters met gaskracht (Simplon) / 925 Hoogteverschil + 148 hoogtemeters met gesmoord vermogen (Trek)

Wat betekenen onze resultaten voor jou als e-biker?

Helaas kunt u uw tourplanning niet uitvoeren op basis van onze resultaten! De waarden die we hebben bepaald, tonen niethoe ver je op je huis kunt komen met motor X of batterij Y. Omdat hier te veel individuele parameters een rol spelen. Gewicht van de bestuurder, ondersteuningsniveau, rupsprofiel, oppervlak, temperatuur en nog veel meer. Waarom is onze test nog steeds zinvol? Omdat we de systemen eerlijk en objectief hebben vergeleken. Dit betekent: De fiets die het verst komt in onze testprocedure biedt u ook het langste bereik, de langste tour of de meeste traillussen. Schijven die hier aan de achterkant landen, zullen ook sneller tot batterijproblemen leiden tijdens uw tochten.

Lees ook:   Rocky Mountain Altitude Powerplay C70 - de FREERIDE duurtest van de E-Enduro
Met hoge topprestaties en een kleine batterij is het waargenomen bereik vrij laag, vooral bij krachtige gemotoriseerde lichte e-bikes zoals de Forestal. Maar ook echt vervelende hellingen zijn haalbaar.Foto: Max Fuchs

Met hoge topprestaties en een kleine batterij is het waargenomen bereik vrij laag, vooral bij krachtige gemotoriseerde lichte e-bikes zoals de Forestal. Maar ook echt vervelende hellingen zijn haalbaar.

Het waargenomen bereik van een e-bike motor

Onze waarden weerspiegelen een redelijk vergelijkbaar beeld van de schijven. Ze maken het mogelijk om directe conclusies te trekken over efficiëntie en technologische ontwikkeling. Het “waargenomen bereik” kan in de praktijk zijn dat echter heel anders. Dit komt vooral door de aanzienlijke verschillen in maximaal vermogen die de e-bike motoren van de Light-klasse hebben. Een krachtige motor, zoals een Shimano EP8 of Forestal F60-S1, verleidt in de praktijk om de turbo in te schakelen. Maar de vermogensmodi van de krachtige generatorsets zijn natuurlijk dienovereenkomstig machtsbelust.

Wie de motoren niet spaarzaam gebruikt, zoals de ontwikkelaars van plan zijn, kan in de praktijk tot ontnuchterende resultaten komen. Dit is vooral flagrant met de Forestal-aandrijving, waarvan de “nitro-modus” extreem veel koppel heeft, maar ook supervermogensintensief is. Zelfs de krachtigste motor, de Shimano EP8, trekt veel vermogen in de full boost-modus. Voor de meeste toepassingen is dit te veel voor de kleine 375 batterij in het edelhert. In deze gevallen kan de batterij bij “onjuist” gebruik ruim onder een uur rijtijd leeg zijn.

De ondersteuningsniveaus en hun fijne afstelling winnen aan belang op lichte e-bikes met een kleine batterij. Alleen degenen die zuinig zijn op de weg kunnen lange tochten rijden.Foto: Adrian Kaether

De ondersteuningsniveaus en hun fijne afstelling winnen aan belang op lichte e-bikes met een kleine batterij. Alleen degenen die zuinig zijn op de weg kunnen lange tochten rijden.

In ruil daarvoor kunnen zwakkere schijven, zoals een BH 2EXMag of een SL 1.1 van Specialized, zeer economisch en met een hoog bereik worden waargenomen. Want: Zelfs wie hier afhankelijk is van maximaal vermogen krijgt relatief weinig motorkracht. Beide leveren slechts ongeveer de helft van het maximale vermogen van een Shimano EP8. Hierdoor gaat de accu relatief lang mee, zelfs op het hoogste U-niveau. In de praktijk betekent dit dat als je lange tochten wilt rijden met je lichte fiets, je zorgvuldig moet omgaan met accu- en motorvermogen en moet omgaan met de parameters. Dit werkt het beste als je via de app de ondersteuningsniveaus tot een gematigd niveau beperkt.

De Light E-Bikes op de proef gesteld

Acht van de meest opwindende Light E-MTB’s van het seizoen 2023 werden door de redactie gehaald voor deze test. We hebben natuurlijk niet alleen naar het bereik gekeken. De gedetailleerde test van de acht trail speedsters is beschikbaar nu in ons EMTB nummer 1/2023!

 • BH Fietsen iLynx Trail Carbon Pro 8.9
 • Focus Jam2 SL 9,9
 • Boscyon Halo
 • Red Deer R.X 375 Pro
 • Storck e.drenalin.2 GTS 500
 • Trek Brandstof EXe 9.8 XT
 • Haibike Lyke SE
 • Simplon Rapcon Pmax TQ

Meer details over de fietsen vind je hier in de fotogalerij:

BH Bikes iLynx Trail Carbon Pro 8.9 // 9099 Euro // 19,6 kg // BH 2EXMag, 540 Wh // 29 inch // 150 mm

Source link