Radon Cragger 8.0: goedkope trail hardtail in de test – droomfietsen 2023

Het feit is: de achterwielophanging heeft een revolutie teweeggebracht in de offroad-capaciteiten van mountainbikes. Maar niet elke motorrijder richt zich bij het kopen op offroad-prestaties. Vaak dromen motorrijders gewoon van een goedkope en, indien mogelijk,
Ongecompliceerd totaalpakket. Het is dus niet verwonderlijk dat er ook in de gelederen van de droomfietsen van onze lezers voor een hardtail is gekozen.

De Radon Cragger onverslaanbaar in termen van prijs-kwaliteitverhouding

In deze test vertegenwoordigt de Radon Cragger 8.0 het archetype van het mountainbiken en kost slechts 1895 euro. Hij rolt op 29-inch wielen en heeft 133 millimeter veerweg. Zonder het defectgevoelige achterste driehoekontwerp van een volledig, profiteert het radon van lange onderhoudsintervallen.

Het leven met een volledig gaat gepaard met versleten lagers, defecte dempers en krakende gewrichten. Dit verhoogt de bedrijfskosten voor reserveonderdelen en kost tijd voor reparaties. Dus als je zonder een comfortabele achterkant kunt, is de Cragger een veel minder gecompliceerd totaalpakket dat minder zorg vereist – typische hardtail.

Lekker ongecompliceerd: Tijdens onderhoudswerkzaamheden zijn monteurs blij met de externe kabelgeleiding.Foto: Max Fuchs

Lekker ongecompliceerd: Tijdens onderhoudswerkzaamheden zijn monteurs blij met de externe kabelgeleiding.

Radon Cragger: een ongecompliceerde trail hardtail

Met zijn ruime veerweg is onze testkandidaat Cragger 8.0 al onmiskenbaar herkenbaar als trail hardtail in het BIKE-testlab. Fabrikanten proberen dit type fiets zoveel mogelijk offroad-mogelijkheden te geven, ondanks de stijve achterkant. De bergafwaarts zware geometrie en de robuuste componenten van het radon laten hier geen twijfel over bestaan. Vooral de bandencombinatie van
Maxxis. Want het robuuste EXO+ karkas presteert qua lekbescherming zelfs beter dan de standaardbanden van sommige enduro’s. In de praktijk zorgt dit voor een lagere luchtdruk, wat de tractie en het zitcomfort off-road verbetert.

Lees ook:   Interview Elias Schwärzler: Bike influencers op een grote reis in "Bike the World"

Topuitrusting ondanks lage prijs

Om ook op het voorwiel maximaal comfort te garanderen, vertrouwt de dropshipper op de gevoelige respons van de DVO Sapphire-verende voorvork. De voorvork met instelbare hoge en lage snelheidscompressie is een echte zeldzaamheid in deze prijsklasse. Met 13,5 kilo zonder pedalen is de Radon Cragger geen lichtgewicht, maar afgaande op de prijs en solide eigenschappen is de waarde oké. Ter vergelijking: De trail hardtails uit onze groepstest wegen gemiddeld 13,8 kilo. Dankzij een cassette met een bandbreedte van 520 procent doorstaat de radon lange tochten op een ontspannen manier, zelfs met een beetje overgewicht, en klimt zelfs de steilste hellingen moeiteloos op. Ook goed: De vierzuigerrem van Magura grijpt goed aan met een 203 schijf op het voorwiel en blijft ook op lange afdalingen stabiel.

Om de respons te optimaliseren, kan de voorspanning van de stalen negatieve veer worden aangepast via de inbussleutel.Foto: Max Fuchs

Om de respons te optimaliseren, kan de voorspanning van de stalen negatieve veer worden aangepast via de inbussleutel.

Zadel naar voren voor meer controle op de Cragger 8.0

Door de matige zithoek en de lange bovenbuis zit je erg sportief op de Radon Cragger. Het brede stuur (800 millimeter) verlengt de houding extra. Onze aanbeveling voor een compactere rijhouding en meer controle op de single trail is dan ook: duw het zadel naar voren en verkort het stuur. Voor het overige maakte de geometrie een goede indruk op onze testrijders. Op steile afdalingen is de bestuurder altijd veilig achter het hoge front – dankzij de opvallend lange balhoofdbuis. De telescopische ondersteuning met een slag van 150 millimeter biedt veel ruimte voor compenserende bewegingen. Op snelle passages houdt de supervlakke stuurhoek (64,5 graden) de Radon Cragger veilig op het goede spoor. Door de korte liggende achtervork komen ook motorrijders met een speelse rijstijl aan hun trekken.

Lees ook:   spatbord mountainbike

Over kosten gesproken: Onze testfiets voor 1895 euro komt nog steeds uit de testvloot van Radon voor 2022. De prijs voor het huidige model moet in eerste instantie worden verhoogd naar 2199 euro als onderdeel van de algemene prijsverhoging. In feite geeft de in Bonn gevestigde verzender momenteel echter een korting van 300 euro – dus het 2023-model kost ook Gelukkig maar 1899 euro. Vergeleken met een volledig is de Radon Cragger – het betaalbare alternatief voor technisch terrein – een feit.

Onze testfiets op de foto's hierboven is een uit de handel genomen model. De opvolger heeft hier hetzelfde frame en is vrijwel identiek uitgerust.Foto: Radon Bikes

Onze testfiets op de foto’s hierboven is een uit de handel genomen model. De opvolger heeft hier hetzelfde frame en is vrijwel identiek uitgerust.

Conclusie over de Radon Cragger 8.0 door Peter Nilges, BIKE test manager:

Dankzij de consistente banden, goede verende voorvork en vlakke geometrie kan de Radon Cragger 8.0 ook ruw terrein aan. Afgaande op de uitrusting zou zelfs de verhoogde prijs van het 2023-model nog steeds in orde zijn. Met de korting is de Radon nog perfecter voor prijsbewuste toerrijders.

Peter Nilges, BIKE Test ManagerFoto: Max Fuchs

Peter Nilges, BIKE Test Manager

Technische gegevens en opmerkingen voor de Radon Cragger 8.0

Fabrikant

 • Prijs: 1895 Euro¹
 • Beschikbaar per postorder
 • Frame Materiaal: Alu
 • Framemaat: S/M/ L (getest maat L, 46 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 13,49 kg
 • Frame gewicht: 2121 g
 • Gewicht wielen: 5421 g
 • Acceleratie wielen: 4488 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 49 N/mm

Uitrusting

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 17.5 van 25
 • Voorwielophanging: 8 van de 10
 • Rolweerstand: 14 van 20
 • Gewicht: 8 van 20
 • Traagheidswielen: 3 van de 10
 • Bidonhouders: 10 van 10
 • Zitcomfort 5 van de 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 25.5 van 30
 • Voorwielophanging: 15 van de 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 17 van de 20
 • Grip op de banden: 18 van de 20
 • Rijstabiliteit: 1 van de 10

TOTAAL BERGOP: 65,5 UIT 105

TOTAAL: 86.5 VAN 115

Onderhoudsgemak: zwak

Fietstestresultaat²: zeer goed 170,8 van de 250

Radon Cragger 8.0 - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Radon Cragger 8.0 – Geometriegegevens

Radon Cragger 8.0 - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Radon Cragger 8.0 – Kenmerken

Dit is radon

Sinds 1993 staat Radon bekend als het private label van de online gigant Bike Discount. Aanvankelijk werden slechts enkele langlauffietsen onder de naam verkocht.
Inmiddels heeft radon zich echter gevestigd als een vaste waarde op de mountainbikemarkt en staat het bekend om zijn onverslaanbare prijs-prestatieverhouding. Bijna 50 van de 450 fietskortingsmedewerkers werken voor het postordermerk. Het mountainbikesegment van het in Bonn gevestigde bedrijf bestrijkt alle toepassingsgebieden, van racefietsen tot downhillers.

Bijna 50 van de 450 medewerkers werken voor het postordermerk Bike-Discount.Foto: Radon Bikes

Bijna 50 van de 450 medewerkers werken voor het postordermerk Bike-Discount.

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

Source link