Light-E-MTB Trail 2023: gespecialiseerde S-Works Levo SL Review

Aan de ene kant is er de nieuwe motor: die heet nu SL 1.2 en is veel stiller en krachtiger geworden. Vooral wie slechts matig steun oproept, zal alleen een aangenaam gerommel horen in plaats van het hoge gehuil van de voorganger. Meer vermogen met dezelfde efficiëntie is een welkom pluspunt.

Ook het chassis en de geometrie zijn flink herzien. Het comfortabele onderstel van de eerste Levo SL heeft plaatsgemaakt voor een gevoelige maar sportieve prestatie-achterdriehoek. Hierdoor rijdt de Levo SL vrij strak en direct en is hij zeer gemakkelijk de lucht in te trekken. Dankzij de hoge progressie kunnen goede bestuurders de remmen nog lang open laten staan, en dat is ook waar de nieuwe geometrie je toe uitnodigt. Een stuurhoek tot 63,7 graden in de vlakste stand en de robuuste uitrusting passen ook op echte enduro-trails. De liggende achtervorken zijn met 431 millimeter recordbrekend. De Levo SL is nog steeds uiterst handig en kan zonder enige moeite op het achterwiel worden getrokken.

Het nadeel: Minder goede piloten vinden niet zo makkelijk de juiste balans op de rijpleziermachine van Specialized. Daarnaast is de S-Works met 17,7 kilo lekker licht, maar ook erg duur. Het instapmodel kost nog altijd 7900 euro.

¹Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

³Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Lees ook:   MTB Nieuws 2023: De nieuwe Bold Unplugged Enduro