Leatt 7.0 HydraDri: Waterdichte MTB schoenen in wintertest

Als je in de winter niet wilt overstappen op indoor cycling, heb je iets nodig tegen water, modder en kou. Drie wensen tegelijk…? Ja! De Leatt 7.0 HydraDri winter MTB schoen beloofde precies dat toen hij in het najaar van 2022 werd gelanceerd. En omdat er niets demotiverender is dan koude voeten op een langere mountainbiketocht, hebben we de platte pedaalschoen de afgelopen drie maanden uitgebreid getest.

De basis van de HydraDri is een platte MTB schoen met rondom een gaiter die tot boven de enkel reikt. Bovenaan vormt een drukknop de conclusie. Strakke kuiten kunnen hier te krap zijn; de knop is vrij zwaar, vooral met vuil. De binnenschoen is gesloten met een praktisch quick-lace systeem – dat vrij goed past, maar niet zo “strak” kan worden geregen als ik het ken van normale veters. Ook is het niet zo eenvoudig om in de MTB schoen te “glijden”. Linten hier, manden daar – alles moet worden gesorteerd als je aan de slag gaat.

De gaiter, d.w.z. de schacht, is net als de hele Leatt winterschoen echt waterdicht, zoals de fabrikant belooft met betrekking tot de waterkolom van 10.000 mm. In feite echter, zoals altijd met echt waterdichte membranen, vormt zich op een gegeven moment condenswater binnenin. Nooit onaangenaam bezweet, maar vooral als het vermoeiend en erg koud is, condenseert het zweet duidelijk op de wreef.

Zoals je op de foto’s kunt zien rolt er niet alleen water van de buitenste laag van de Leatt 7.0 HydraDri, maar gelukkig ook veel modder. Als het nat is, kan vuil bijna worden afgeschud. En in onze test drong niets van dit alles naar binnen door, zelfs niet in zware regen en sneeuw-moddermengsel.

Lees ook:   witte mountainbike banden

De zool gemaakt van RideGrip Pro rubber is volgens Leatt zachter dan de normaal gebruikte RideGrip. Zo moet de MTB-schoen optimale grip op het pedaal bieden, zelfs in vochtige omstandigheden. Samen met de WaffleGrip Pro zoolstructuur beten mijn pedalen zo in de zool dat ik soms mijn knieƫn moest uitschudden omdat ik de minimale zijwaartse beweging van mijn clipless pedalen miste. Overigens zijn de zolen ook uitstekend geschikt om op modder te lopen. Als de zolen niet helemaal stijf waren, zouden de Leatts in mijn winterlaarzen zijn gemuteerd om door de stad te wandelen.

Leatt stelt dat de 7.0 HydraDri winterfietsschoenen aan de voorkant een iets bredere snit hebben zodat dikkere sokken erin passen. Het hangt eigenlijk af van de vorm van de voet. Als je vrij brede pantoffels hebt, krijg je minder sokken in je schoen – smalle voeten laten meer ruimte over. In principe moeten medium dikke sokken echter passen, vooral omdat je te veel moet zweten met te dikke isolatie.

Over zweten gesproken: Na enkele maanden testen hebben de schoenen in ieder geval nog steeds een neutrale geur. Of dit komt door de binnenzool met actieve kool, hebben we niet getest.

Source link