KTM Macina Scarp vs. Fantic DC: Lichte E-MTB’s 2024 in testduel

In eerste instantie waren we het op de redactie niet helemaal eens over dit duel: is dit een duel tussen lichte, middelmatige toerfietsen met volledige vering of tussen snelle downcountryfietsen? De veerweg wijst duidelijk in de richting van de tour: 140 millimeter zijn meestal niet te vinden bij vertegenwoordigers van de nog jonge, zeer sportieve Down Country-categorie. Dat Scott Lumen En dat Edelhert R.X275 zijn de meest prominente vertegenwoordigers van deze nog jonge categorie. Ze hebben 130 of 120 millimeter
De veerweg van de achterwielophanging is strak afgesteld en is gericht op het combineren van maximale voortstuwing met het laagste gewicht. De peperdure specialisten kraken ook in de high-end versies de grens van 16 kilo.

De KTM en Fantic zijn niet zo licht, maar ze kosten ook geen 15.999 euro zoals het lichtgewicht Lumen-topmodel van Scott. Maar de KTM wil er niet uitzien als een toerfiets of zelfs een all-mountain fiets: de naar beneden hellende stuurpen, de minimalistisch ingedeukte banden, de telepost met weinig veerweg – dit alles is typisch voor een racefiets. Aan de andere kant is de veerweg nogal atypisch: 140 millimeter voor en achter, plus een hoogwaardige Grip2-cartridge in de Fox-vork van de Macina Scarp SX. Een hybride van racefile en toerfiets? Het is eigenlijk slim, want dankzij de motor is er geen behoefte aan een strakke efficiëntie-ophanging.

KTM Macina Scarp SX Prime: Zwerver tussen de werelden van Race en Tour.Foto: Max FuchsKTM Macina Scarp SX Prime: Zwerver tussen de werelden van Race en Tour.

>>Klik hier voor de gedetailleerde recensie van de KTM Macina Scarp SX Prime<<

In het geval van de Fantic is het ook de naam die irriteert: Rampage? Is dat geen wedstrijd in Utah waar dodelijke freeriders van kliffen vallen? De 140 millimeter volledig zou duidelijk niet op zijn plaats zijn. Met zijn steile balhoofdhoek, zeer slappe zitbuishoek en korte achterkant is hij moeilijk vast te pakken. In welke categorie wil de fiets invallen? Als we ook kijken naar banden en telepalen, dan kijken we waarschijnlijk naar het CC-genre. De mini-naaf van de dropper is duidelijk geïnspireerd op racen.

Fantic DC 1.4 Rampage Race: Carbon-E-Fully met TQ-motorFoto: Max FuchsFantic DC 1.4 Rampage Race: Carbon-E-Fully met TQ-motor

Uiteindelijk zijn we het eens geworden over de term “Down Country” voor dit duel. Met andere woorden, lichtgewicht e-bikes die indruk maken met hun snel rollende banden, hun kleine motoren en accu’s op gematigd terrein met een natuurlijke, gemakkelijke bediening en zo een brug slaan naar de klassieke, sportieve mountainbike. Op dit punt hebben de twee kandidaten veel gemeen. Elders vonden we echter drastische verschillen.

Lees ook:   Nicolai Saturn 11 SL: Gelimiteerde lichtgewicht versie van de down-country fiets

>> Klik hier voor de uitgebreide review van de Fantic DC 1.4 Rampage Race <<

Een laag gewicht en efficiënte aandrijving zijn de focus van downcountry-fietsen. In ruil daarvoor doen de fietsen het zonder vet motorvermogen, dikke accu's en rijveiligheid voor extreme trails.Foto: EMTB-testafdelingEen laag gewicht en efficiënte aandrijving zijn de focus van downcountry-fietsen. In ruil daarvoor doen de fietsen het zonder vet motorvermogen, dikke accu’s en rijveiligheid voor extreme trails.

Fact Check: de DC-duellisten vergeleken

Fantic DC 1.4 Rampage Race

 • Gewicht: 17,9 kg (gemeten in het EMTB-laboratorium, zonder pedalen, maat L)
 • Wiel maat: 29 inch
 • Verplaatsing: 140 mm
 • Motor: TQ HPR 50 (max. 300 Watt, 50 Nm volgens fabrikant)
 • Batterij: 360 Wh
 • Prijs: 6690 Euro
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 120 kg
 • Hoogtemeters¹: 878 (+73)hm / 9.9 km/h

KTM Macina Scarp SX Prime

 • Gewicht: 17,4 kg (gemeten in het EMTB-laboratorium, zonder pedalen, maat L)
 • Wiel maat: 29 inch
 • Verplaatsing: 140 mm
 • Motor: Bosch Perf. SX (max. 600 Watt, 55 Nm volgens fabrikant)
 • Batterij: 400 Wh
 • Prijs: 8399 Euro
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 118 kg
 • Hoogtemeters¹: 1121 (+0)hm / 11,7 km/h

De elektrische aandrijving: TQ vs. Bosch

Het meest opvallende verschil is de motor en batterij. Terwijl KTM met de levendige Bosch Performance SX (naar de test van de Bosch SX lichtmotor) vertrouwt op een van de krachtigste lichte motoren, Fantic vertrouwt op de stilste, kleinste en meest onopvallende stuwkracht van de TQ HPR 50 (naar de test van de lichtmotor TQ HPR 50). Dit is wat de twee fietsen onderscheidt in hun basisontwerp. De KTM zal ook blij zijn voor motorrijders die wat bergopwaartse flow en krachtige e-bike-punch willen. Aan de andere kant doet de look ook iets meer denken aan klassieke E-MTB’s. Met de supercompacte HPR 50 heeft Fantic een fiets voor iedereen die op zoek is naar een alternatief voor de klassieke fiets in plaats van een elektrische e-bike.

Foto: Georg GrieshaberVisueel lijkt de Bosch Performance SX meer op een klassieke elektromotor, en de topprestaties staan ook dichter bij de “grote broers” dan bij de lichte minimalisten. Maar met iets meer dan twee kilo is hij licht genoeg om in de lichte competitie te spelen.

Lees ook:   Koopadvies: Schwalbe banden in één oogopslag.

Het batterijconcept ligt in dezelfde lijn. Bij Fantic is de kleine 360-batterij moeilijk te verwijderen, terwijl de Compact Tube 400 binnen enkele seconden uit de KTM kan worden getrokken. De Rampage richt zich op minimalisme, terwijl de Macina Scarp zich ook richt op het dagelijkse rijgedrag en de optie van een tweede accu. Als je wilt, kun je de KTM pimpen tot 800 wattuur met een tweede accu en zo de actieradiusafmetingen van een echte power e-MTB bereiken.

Beide bieden de optie van een range extender: 250 Wh voor de Bosch SX in de KTM, 160 voor de HPR 50 in de Fantic. Alleen al met de standaardaccu is het verschil in actieradius in onze gestandaardiseerde actieradiushoogtetest duidelijk in het voordeel van het Bosch-pakket in de KTM. Hier, in de hoogste ondersteuningsmodus, staan 1121 hoogtemeters op de klok met een gemiddelde snelheid van 11,7 km/u. De Fantic met TQ heeft 878 meter hoogte bij 9,9 km/u, plus 73 meter hoogte met aanzienlijk beperkt vermogen en een laag batterijniveau.

Geen enkele andere middenmotor is compacter en stiller dan de TQ HPR 50.Foto: Georg GrieshaberGeen enkele andere middenmotor is compacter en stiller dan de TQ HPR 50.

Down-country e-bikes vergeleken: Off-road

Het verschil tussen de twee motoren is ook een bepalend kenmerk als je in het zadel van de twee duellisten stapt. De verschillende karakteristieken, subtiel in Fantic met TQ en levendig in KTM met Bosch, vallen direct op. De zeer sportieve oriëntatie is vergelijkbaar. In vergelijking met klassieke e-MTB’s in de 140 mm-klasse zit je op beide fietsen meer gestrekt. De voorkant is lager, het stuur is smaller, de stuurpen reikt ver naar voren. Dit betekent dat er zowel bergop als bergaf meer druk op de voorkant staat. Als je van de niet-gemotoriseerde marathonfiets komt, zul je je hier thuis voelen.

Bergop met een trekkracht: dat is wat de sportieve zitpositie van de twee downcountry full-suspension fietsen van KTM en Fantic schreeuwt.Foto: Max FuchsBergop met een trekkracht: dat is wat de sportieve zitpositie van de twee downcountry full-suspension fietsen van KTM en Fantic schreeuwt.

Het chassis is echter compleet anders. Laat je niet misleiden door de race-look van de Macina Scarp SX. Omdat de achterdriehoek zeer gevoelig en verrassend comfortabel werkt. Aan de andere kant ziet de achterkant van de Fantic er hard uit. Het is geoptimaliseerd voor voortstuwing en doet eigenlijk meer denken aan een strak racevoertuig van een marathon- of XC-professional. Op gladde oppervlakken daarentegen gebruik je graag de platformhendel op de schokdemper van de KTM om ongewenst schommelen te beteugelen.

Lees ook:   2024 Trail Bike Shootout: Canyon Neuron LTD

Off-road loopt de KTM Macina Scarp SX duidelijk voor met zijn achterkant met hoge tractie.Foto: Max FuchsOff-road loopt de KTM Macina Scarp SX duidelijk voor met zijn achterkant met hoge tractie.

Wat bergop en op het vlakke al duidelijk is, wordt bevestigd in de afdaling. Als je van de bosweg of het stroompad afslaat naar wortelpaden, ben je met de KTM veel veiliger op de weg. VooralHet meer absorberende chassis maakt het werk van de bestuurder gemakkelijker. Zowel de vork als de achterdriehoek werken veel zelfverzekerder dan bij de Fantic. U moet de Italiaan echter krediet geven voor de lagere prijs. Hij is zo’n 1700 euro goedkoper dan de KTM, wat natuurlijk ook te merken is aan de uitrusting. We verwachten echter niet dat het karakter van de Suntour-ophanging fundamenteel zal veranderen in de duurdere versie van de DC 1.4. Voor beide kandidaten geldt: Met de rijveiligheid van klassieke 140 mm e-fullys, zoals een Cube Stereo Hybrid 140 (Review van de Cube Stereo Hybrid 140 SLX) of Canyon Neuron:Op CF (om de Neuron:On CF 7 te testen), kunnen de pittige DC-fietsen het niet bijbenen. Aan de andere kant zijn ze levendiger op het vlakke en veel lichter.

Bij offroad-afdalingen vereist de Fantic DC 1.4 meer concentratie. De KTM Macina Scarp SX blijft langer sereen.Foto: Max FuchsBij offroad-afdalingen vereist de Fantic DC 1.4 meer concentratie. De KTM Macina Scarp SX blijft langer sereen.

De recensie: KTM Macina Scarp SX Prime vs Fanatic DC 1.4 Rampage Race

KTM Macina Scarp SX Prime: Voor een fiets in de downcountry-categorie is de Macina Scarp verrassend krachtig. Krachtige motor, krachtig chassis - zo voldoet hij zelfs aan de klassieke e-bike-verlangens.Foto: EMTB-testafdelingKTM Macina Scarp SX Prime: Voor een fiets in de downcountry-categorie is de Macina Scarp verrassend krachtig. Krachtige motor, krachtig chassis – zo voldoet hij zelfs aan de klassieke e-bike-verlangens.Fantic DC 1.4 Rampage Race: Stil, voortstuwend en levendig: zo kan de Rampage motorrijders overtuigen die slechts matige ondersteuning van de e-bike verwachten op zacht terrein. Off-road zijn de vaardigheden beperkt.Foto: EMTB-testafdelingFantic DC 1.4 Rampage Race: Stil, voortstuwend en levendig: zo kan de Rampage motorrijders overtuigen die slechts matige ondersteuning van de e-bike verwachten op zacht terrein. Off-road zijn de vaardigheden beperkt.

Review oordeel: KTM Macina Scarp SX Prime vs Fanatic DC 1.4 Rampage Race

Lichte e-bikes onder de 18 kilo zijn nog steeds een zeldzaamheid. Beide duellisten kraken gemakkelijk het doel. Qua prijs is de Fantic verrassend, want hij kost beduidend minder dan de KTM. Qua prestaties is de KTM de duidelijke favoriet: pluizig chassis en laag gewicht, gecombineerd met sportieve Geo. Het is leuk! De Fantic overtuigde ons off-road niet echt. Laat je niet misleiden door de 140cc-veerweg: de motoren zijn niet gebouwd voor hard terrein. – Christian Schleker, redacteur EMTB

Christian Schleker, redacteur van EMTB.Foto: Georg GrieshaberChristian Schleker, redacteur van EMTB.

Naar de tests: KTM Machina Scarp SX Prime & Fantic DC 1.4 Rampage Race

>> Klik hier voor de gedetailleerde review van de KTM Machina Scarp SX Prime <<

KTM Macina Scarp SX Prime: Zwerver tussen de werelden van Race en Tour.Foto: Max FuchsKTM Macina Scarp SX Prime: Zwerver tussen de werelden van Race en Tour.

>> Klik hier voor de uitgebreide review van de Fantic DC 1.4 Rampage Race <<

Fanatic DC 1.4 Rampage Race: Carbon-E-Fully met TQ-motorFoto: Max FuchsFanatic DC 1.4 Rampage Race: Carbon-E-Fully met TQ-motor

¹ De reikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfalthelling met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapkracht van de berijder, gewicht van de berijder incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit met volledige ondersteuning.