Ibis HD6 mountainbike: een enduro wordt langzaam volwassen

De Ibis HD is na drie jaar terug met een complete update voor frames en specs. De nieuwe editie van de succesvolle endurofiets – de HD6 – is ontwikkeld met de input van het Ibis Enduro World Cup-team en is gebaseerd op de lijnen van de bekroonde voorgangers HD en de

Ripmo – waarvan onlangs een nieuw model werd gepresenteerd.

De nieuwe Ibis HD6 biedt meer veerweg, een opnieuw ontworpen achterdriehoek en een gemengde wielset in alle maten. Het ontwerp van de HD6 heeft rechtere, scherpere lijnen die zijn ontworpen om de fiets een gedurfde, snelle uitstraling te geven. De Ibis Mojo HD5 werd meer gekenmerkt door gebogen framevormen. De brug tussen de boven- en onderbuis is verdwenen. Het enige wat nu opvalt is de kinematica op de achterste driehoek met de dw link. Je zou kunnen zeggen: De HD6 is vrij recht – of is volwassen geworden.

Foto: Lear Miller/ibis Cycles

Mooi in lavendel – Ibis noemt de kleur “Wizzard Sleeve”

Ibis HD6: aangepaste geo voor veeleisende trails

De extra veerweg is duidelijk te kwantificeren: Aan de voorzijde stampt een Fox Float 38 Factory Series verende voorvork met 180 mm aan de voorzijde in plaats van 170 mm zoals voorheen. Samen met een 29″-wiel aan de voorzijde moet de HD6 je het vertrouwen geven dat je nodig hebt om uitdagend terrein aan te gaan. Het 27,5″ achterwiel geeft je iets meer ruimte en een wendbaarder weggedrag, terwijl de Fox Float X2 Factory Series EVOL achterschokbreker de klappen opvangt – hier was het 153 mm in 2020. De compleet nieuwe achterdriehoek van de Ibis HD6 is volgens de fabrikant progressief en reageert gevoelig op impulsen, maar ondersteunt ook grotere opnames.

Lees ook:   mountainbike kleding
Alle kleur- en uitrustingsvarianten worden geleverd met een Fox Float X2 Factory Series EVOL-schokdemper met 165 mm veerweg.Foto: Lear Miller/ibis Cycles

Alle kleur- en uitrustingsvarianten worden geleverd met een Fox Float X2 Factory Series EVOL-schokdemper met 165 mm veerweg.

De schokdempering is nieuw, maar het is nog steeds een dw-link, die meer tractie moet bieden en een zekere lichtheid moet overbrengen wanneer hij bergop rijdt. Met een framegewicht van ca. 3,5 kilogram in maat L (3) met Fox X2 schokdemper en een compleet wielgewicht van ca. 14,46 kg moet dit gemakkelijk mogelijk zijn. De Ibis HD6 hoort immers een race-enduro te zijn. De schokdemper is compatibel met alle schroefdempers.

De HD6 is ook verkrijgbaar in een waarschuwingskleur, passend bij de Fox Float 38 Factory verende voorvork met 180 mmFoto: Lear Miller/ibis Cycles

De HD6 is ook verkrijgbaar in een waarschuwingskleur, passend bij de Fox Float 38 Factory verende voorvork met 180 mm

Vlakke stuurhoek – groeiende zithoek

Met een moderne vlakke stuurhoek van 64° moet de nieuwe Ibis Enduro veel soepelheid hebben. De zithoek is maatspecifiek en groeit van maat S (76°) naar L (76,5°) naar XXL (77,5°).

Nieuwe kinematica, maar nog steeds een dw-schakel op de achterste driehoek.Foto: Lear Miller/ibis Cycles

Nieuwe kinematica, maar nog steeds een dw-schakel op de achterste driehoek.

De Ibis HD6 wordt aangeboden in genummerde maten, zodat rijders hun fietsmaat kunnen kiezen op basis van hun gewenste bereik en bovenbuismaat. Door de lage stahoogte en een doorlopende zitbuis kunnen extra lange zadelpennen worden geïnstalleerd. Daarnaast is een 34,9 mm zitbuis geïntroduceerd, die zorgt voor meer sterkte, stijfheid en meer ruimte voor interne hydrauliek.

Geometrie Ibis HD6Foto: Screenshot/Ibis Cycles

Geometrie Ibis HD6

Ibis HD6 in vier uitrustingsniveaus

Naast de frameset van de Ibis HD6 inclusief Fox Factory X2 schokdemper voor 4.398 EUR, biedt de nobele fabrikant uit Santa Cruz ook vier uitrustingsvarianten aan. Ze hebben allemaal dezelfde Fox-vering, hebben een vario-stoel en Maxxis Assegai, 29″ x 2,5″, Exo+/TR/WT vooraan en Maxxis DHR, 27,5″ x 2,4″, DD/TR/WT achteraan. Alle wielen kunnen optioneel worden geüpgraded naar Ibis Carbon-wielen. De goedkoopste variant is voorzien van Sram GX aandrijving en wordt geleverd met een Sram Code RSC rem mHet heeft vier zuigers en 200 schijven voor een totaal van 6.998 euro.

Lees ook:   Welk zadel is het beste voor MTB touring?
Beeld: NaN
Foto: Lear Miller/ibis Cycles

De enduro’s zijn uitgerust met Shimano SLX- of XT-aandrijvingen en bijbehorende remsystemen – maar met 203 mm remschijven voor en achter. Ze kosten 7.898 euro (SLX) en 8.848 euro (XT).
De topversie van de Ibis HD6 – drie jaar geleden nog verkrijgbaar voor 9.299 dollar – kost nu 11.199 dollar of 12.548 euro. Naast de Fox-ophanging zijn echter de carbon velgen, Industry 9 Hydra-naven en een Sram XX Eagle Transmission AXS-achterderailleur al op het frame aangebracht. Er is ook de elektronische zadelpen van Sram: de Reverb AXS Dropper.

In de duurste versie van de Ibis HD6 zit ook een Sram XX Eagle Transmission AXS achterderailleur op het stuur.Foto: Lear Miller/ibis Cycles

In de duurste versie van de Ibis HD6 zit ook een Sram XX Eagle Transmission AXS achterderailleur op het stuur.

Details en gegevens voor de Ibis HD6

 • Carbon frame en achterdriehoek
 • Mixed Wheel 29″ voor / 27,5″ achter
 • 180 mm veerweg voor / 165 mm achter
 • DW-Link achterdriehoek compatibel met alle schroefdempers
 • Compatibel met dropperpalen met lange slag
 • 34,9 mm Ø zitbuis / zadelpennen meer dan 200 mm mogelijk
 • Ruimte voor 2,5″ banden en een fles van 650/750 ml
 • Verkrijgbaar in 5 framematen (voor hoogtes van ca. 1,57 m – 2,00 m)
 • Beschikbaar vanaf half juli
 • Prijslijst incl. Fox Factory X2 4.398 EUR
 • Prijs complete fiets:
  -SRAM GX 6.998 Euro
  – Shimano Slx 7.898 Euro
  – Shimano XT 8.848 Euro
  -SRAM XX Transmissie (incl. Ibis/I9 carbon wielen) 12.548 Euro
 • 3 kleuren afwerkingen: Emerald Forest / Wizard Sleeve / Traffic Cone
De Ibis HD 6 is verkrijgbaar in de kleur Emerald Forest...