Freerider 2023: Santa Cruz Nomad GX AXS Review – Koolstof

De Santa Cruz Nomad GX AXS is gelamineerd van koolstofvezel, niet alleen het hoofdframe, nee, volledig. En je hebt geld nodig om de nobele MTB uit Californië te kunnen betalen. Vandaar de ondertitel “carbon”. De fiets is niet eens het topmodel in deze test!

De Santa Cruz Nomad is gedetailleerd, elegant verwerkt en verstandig uitgerust. Alle 2023-modellen hebben de wielmix met 27,5 achterwiel om de fiets wendbaarder te maken. Vreemd genoeg voelde de Nomad ondanks de grotere bereikwaarde (453 mm) veel kleiner aan dan de Radon Swoop (bereik: 449 mm).

We vermelden dit omdat beide fietsen verdomd vergelijkbaar reden: speels, licht, snel, comfortabel. De Radon Swoop had zelfs de voorsprong in de directe uitwisseling van slagen. De achterste driehoek van de Nomad werkt progressiever, ontwikkelt niet zoveel comfort in ruw terrein, maar gaf een aangename tegendruk.

Pop geniet van langzame passages wanneer je het moeilijk vindt om genoeg impuls bij elkaar te schrapen voor sprongen. Terwijl andere fietsen aan de grond blijven hangen, stijgt de Santa Cruz op als een F-18 jet met Tom Cruise op de stick. Voor de prijs van net geen 7000 euro zou je bijna twee rades krijgen (althans van het 2022-model) – gek!

Kortom: De Santa Cruz Nomad scoort opnieuw in deze test met een breed scala aan toepassingen: trailritten werken en je hoeft niet bang te zijn voor stunts of boze afdalingen.

Lees ook:   trek mountainbike marlin 7