Freerider 2023: Giant Reign SX in de test – de regeringswisseling

Hossa, een grote fiets? De Reuzenroem? Nee, de fietsengigant uit Taiwan heeft zijn zegevierende downhillfiets daadwerkelijk uit zijn assortiment gehaald. De fiets waarmee Danny Hart in 2011 misschien wel de meest spectaculaire run in de geschiedenis van de downhill aflegde en wereldkampioen werd. Voor glorie moet de Enduro Giant Reign in de bres springen. Om dit te doen, plaatsten de Giant-ingenieurs een Fox 40 in de balhoofdbuis en een stalen veerdemper achter; De grote fiets staat klaar. De DH-voorvork met 29er voorwiel in combinatie met een klein achterwiel creëert een zeer vlakke balhoofdhoek van 62,4 (in de vlakke flipchip-instelling) en trimt de downhill-fiets volledig voor afdaling. Giant adviseert nog steeds medium (bereik 446 mm) voor onze hoogte (1,78 m).

Maar onze testfiets voelde overvol. Wij raden Large aan. Het is niet verwonderlijk dat de zware downhill bike met de zware banden hellingen nodig heeft om op snelheid te komen. Wanneer het snel en ruw gaat, verhoogt de dikke vork het vertrouwen. Overloop in de flat? Druppel gescheurd? Gestuurd in het Steinfeld? Geen probleem, de Fox 40 strijkt je fouten glad. De achterkant (165 mm) kan dat niet bijhouden.

En dat brengt ons bij het probleem: de geüpgradede Giant Enduro ziet er een beetje inconsistent uit. Geen vis, geen vlees. Geen downhill bike, geen enduro. En op de een of andere manier ook geen freeriders. Daarvoor is de MTB te log. Kortom: oké als tijdelijke oplossing, maar vervang Glory alsjeblieft niet. We hoorden dat Giant binnenkort zijn nieuwe grote motor wil introduceren – en dat is hoe lang we blij zijn om met de Reign SX te rijden.

Lees ook:   Fietsarena's in de Alpen: De beste 8 speeltuinen voor mountainbikers