Focus Jam² 6.9: De nieuwe Bosch e-bike allrounder op de proef gesteld

Het is nog maar een goed jaar geleden dat Focus werd uitgenodigd voor de laatste presentatie van een Jam². De E-MTB met Shimano EP8 motor is een fiets voor alles, werd destijds gezegd. Voor elke trail en elke renner. En inderdaad, de Focus-ontwikkelaars hadden veel goed gedaan. Want deze Jam² 7 was ondanks het wat hoge gewicht en de verbazingwekkende afdaling vooral één ding: een geweldige allrounder, die veel zwakke punten van zijn voorgangers opruimde.

Nu staat er naast de nieuwe e-enduro Sam² een nieuwe Focus Jam² in de startblokken voor 2023. Dit keer gaat het om een model met Bosch Performance CX-motor, dat naast de Shimano e-bike in de toekomst in de winkels zal liggen. Om de Jam²-modellen te onderscheiden met de verschillende e-bikemotoren, vertrouwt Focus op een eigen nummering. De Jam² 7 is het model met Shimano motor, de nieuwe Bosch e-bike heet Jam² 6 met aluminium frame of Jam² 8 met carbon frame.

Bosch offensief: De nieuwe E-All-Mountain Jam² (links) en de E-Enduro Sam² (rechts) delen dezelfde aandrijving en hetzelfde DNA. Focus heeft zojuist beide tegelijk geïntroduceerd. Een carbon model zal enkel verkrijgbaar zijn bij Jam².Foto: Max Fuchs

Bosch offensief: De nieuwe E-All-Mountain Jam² (links) en de E-Enduro Sam² (rechts) delen dezelfde aandrijving en hetzelfde DNA. Focus heeft zojuist beide tegelijk geïntroduceerd. Een carbon model zal enkel verkrijgbaar zijn bij Jam².

En net als zijn Shimano-tegenhanger moet ook deze nieuwe Focus Jam² een e-mountainbike zijn voor alle trailsituaties. De feiten: drie aluminium en vier carbon modellen vanaf 5500 euro, een wat hoog gewicht van de aluminium fiets, ruimte voor een fles en een gereedschapstas in het frame, de Focus-typische stuurpen met geïntegreerde kabelgeleiding en maar liefst 150 kilogram gewichtsafgifte. Alles bijna hetzelfde als de enige een jaar oude Jam² met Shimano motor.

De feiten over de Focus Jam² met Bosch motor

 • Motor: Bosch Performance Line CX, max. 85 Nm koppel
 • Batterij: Bosch Powertube 750, afneembaar naar beneden
 • Veerweg: 160 / 150 mm
 • Wielen: 29 inch
 • Aluminium frame (carbon versie aangekondigd)
 • Gewicht: 26,25 kilogram (top aluminium model 6.9, maat L – EMTB gemeten waarde); Koolstof vanaf 23,4 kilogram (specificatie van de fabrikant)
 • Drie aluminium en vier carbon varianten tussen de 5500 en 8900 euro
 • Vier maten: S, M, L, XL
 • max.max. Systeemgewicht: 150 kg
De nieuwe Bosch allrounder: Focus Jam² 6.9 // Bosch Performance Line CX Smart (750 Wh) // 7399 Euro // 26.25 kg // 29 inch // 160/150 mm

De productlogica bij Focus E-Bikes is een beetje in de war. Omwille van de eenvoud is hier een overzicht van alle relevante modellen.

De nieuwe Focus Jam² met Bosch motor

In de toekomst zullen er opnieuw twee Jam²-modellen met bijna identieke kerngegevens in het Focus e-bike-assortiment zijn. Eén met Bosch Performance Line CX en één met Shimano motor. Dit is bekend van Focus: Bosch en de Shimano Jam² hebben al eerder parallel bestaan. Misschien terecht, want de motor alleen al zou voor veel e-bikers onderscheidend genoeg moeten zijn. Niet voor niets zijn de fietsen met Bosch e-bike drive altijd de blockbusters geweest van brede gespecialiseerde retailmerken.

Daarnaast is de nieuwe Bosch Jam² ook wat geëvolueerd ten opzichte van de een jaar oude Shimano fiets. Analoog aan de nieuwe E-Enduro Sam², waarmee de Jam² veel functies in de bouw deelt, wordt de nieuwe Bosch e-bike voor 2023 nu geleverd met een vrij klassieke viergewrichten achterdriehoek. Dit is al bekend van de Light-E-MTB Jam² SL. Vergeleken met de opvallende vouwdriehoek achter van oudere Focus-fietsen heeft het ontwerp geen nadelen in prestaties, bespaart het gewicht en is het goedkoper en gemakkelijker te produceren, zeggen de ontwikkelaars. Nog steeds typische focus: de treinen lopen door de stuurpen in het frame, aan de achterkant worden extra afgedichte lagers gebruikt voor een langere levensduur.

Lees ook:   Goedkope e-hardtails in de test 2023: Trek Marlin+ 8
In plaats van de ingewikkelde vouwdriehoek achter, gebruikt de nieuwe Jam² dezelfde klassieke vier-link als de Light E-MTB Jam² SL. In de Bosch-fiets vonden we de achterdriehoek veel beter.Foto: Max Fuchs

In plaats van de ingewikkelde vouwdriehoek achter, gebruikt de nieuwe Jam² dezelfde klassieke vier-link als de Light E-MTB Jam² SL. In de Bosch-fiets vonden we de achterdriehoek veel beter.

Als onderdeel van de Jam² is het Bosch Smart System met 750 of 625 Powertube-batterij nu in het instapmodel. De ingenieurs plaatsten de batterij diep in de onderbuis voor de motor. Dit heeft verschillende voordelen: Het zwaartepunt van de e-bike beweegt naar beneden en de frames kunnen in principe iets lichter of stabieler worden ontworpen. Daarnaast past de lange accu alleen in de kleinste framematen. Het verwijderen van de accu naar beneden vanaf de gesloten onderbuis is iets omslachtiger dan de klassieke “vouwoplossing”, het vorige Bosch-model, maar werd goed geïmplementeerd in de nieuwe Focus e-bikes. Nadeel: De lage bodemvrijheid door de diepgetrokken buik voor de motor.

De lange Bosch accu van de Jam² 6 zit voor de motor. Nadeel: De diepgetrokken "Buik" van het frame beperkt de bodemvrijheid en leidt gemakkelijk tot touchdowns.

De geometrie van de Jam² met Bosch motor: is het nog steeds een allrounder?

In vergelijking met de Shimano-Jam² heeft Focus ook de geometrie van de e-bike met Bosch Performance Line CX Smart System iets herzien. De zithoek is iets steiler, de stuurhoek iets vlakker, de liggende achtervork en wielbasis zijn langer. De geometrie kan ook worden verfijnd via een lagerschaal in het headset. We hebben maar liefst 1278 millimeter gemeten op onze testfiets Focus Jam² 6.9 in de vlakke stuurhoekverstelling van as tot as. Een wielbasis die ook goed zou passen bij een echte e-enduro. Is de Jam e-bike met Bosch motor nog wel geschikt voor een allrounder? Dat moet op het parcours blijken.

De geometrie van de Focus Jam² met Bosch motor volgens de specificaties van de fabrikant. Onze testfiets had iets extremere waarden in onze laboratoriummetingen: 64 of 65 graden stuurhoek met een wielbasis van 1278 millimeter in de vlakke stand.Foto: Fabrikant

De geometrie van de Focus Jam² met Bosch motor volgens de specificaties van de fabrikant. Onze testfiets had iets extremere waarden in onze laboratoriummetingen: 64 of 65 graden stuurhoek met een wielbasis van 1278 millimeter in de vlakke stand.

Focus Jam² met Bosch motor vanaf 5500 Euro

De nieuwe Focus Jam e-bike met Bosch Performance Line CX Smart zal verkrijgbaar zijn in drie aluminium en vier carbon modellen. Alu is verkrijgbaar in de vorm van de Jam² 6 vanaf 5500, de Jam² 8-modellen met carbon hoofdframe en aluminium achterdriehoek kosten vanaf 6000 euro en moeten een goede kilo lichter zijn dan hun tegenhangers met aluminium frame. Hier is het modeloverzicht:

Jam² 6.7 voor 5499 Euro

De intrede in het assortiment wordt gedaan door de Jam² 6,7. Voor EUR 5499,- het wordt geleverd met een ietwat exotische maar hoogwaardige DVO Diamond-vork en Rockshox Deluxe-schokdemper. De 12-traps Deore en MT-520 remmen zijn ook goede keuzes. Aan de andere kant zijn de kostenbesparende maatregelen merkbaar in het motorsysteem. De Jam² 6.7 wordt geleverd zonder display en toont de belangrijkste informatie alleen op de LED Remote van Bosch. Voor de accu vertrouwt Focus op de goedkopere en lichtere Bosch Powertube met 625 wattuur. Immers: Daardoor zou het goedkoopste model zo’n 800 gram lichter moeten zijn dan het topmodel 6.9, dat we in de test al hadden (zie hieronder).

De Focus Jam² 6.7 voor 5499 Euro.Foto: Fabrikant

De Focus Jam² 6.7 voor 5499 Euro.

Lees ook:   hoe stel ik mijn mountainbike af

Jam² 6.8 voor 6499 Euro

Voor EUR 6499,- vormt de Jam² 6,8 het midden van het assortiment. Naast de grotere 750 Powertube en een Kiox display is er ook een Deore XT circuit. De ophanging wordt geleverd met de 36 Rhythm en de float DPS performance shock uit de goedkoopste serie van Fox. Voor de wielen vertrouwt Focus op raceface AR30 velgen met Novatec naven. Vrij eenvoudige goederen.

De Focus Jam² 6.8 voor 6499 Euro.Foto: Fabrikant

De Focus Jam² 6.8 voor 6499 Euro.

Focus Jam² 6.9 voor 7399 Euro

Het topmodel Jam² 6,9 kan nog beter gaan met Fox’ 36 Factory-vork in de Grip 2-variant en Float-X-prestatiedemper met expansievat, maar de rest van de apparatuur is vergelijkbaar met het mid-range model. Iets betere H1900 wielen van DT-Swiss maar dezelfde XT versnellingspook, dezelfde DB8 remmen en ook het motorsysteem is identiek aan het middenklasse model. De prijs voor de 6.9, die we al hebben kunnen testen, staat dan op EUR 7399, EUR 7399.

De Focus Jam² 6.9 voor 7399 Euro.Foto: Fabrikant

De Focus Jam² 6.9 voor 7399 Euro.

Focus Jam² 8: Bosch e-bike met carbon hoofdframe vanaf 5999 Euro

Jam² 8.7 voor 5999 Euro

Analoog aan het goedkoopste aluminium model, wordt de instap in het carbon modelgamma ook geleverd met 625 Bosch-batterij en DVO-verende vork. Schakelen doe je hier met een mix van Sram’s instap NX en SX Eagle groepets, en de Guide-T rem is ook van de laagste Sram plank en staat helaas bekend als niet erg pittig. Maar het goedkoopste model heeft ook de nieuwe bovenbuis displaysysteemcontroller van Bosch en de succesvolle Mini-Remote, terwijl de aluminium fietsen het allemaal moeten doen met de minder sportieve LED Remote.

De Focus Jam² 8.7 voor 5999 Euro.Foto: Fabrikant

De Focus Jam² 8.7 voor 5999 Euro.

Jam² 8.8 voor 6999 Euro

Met Fox’ 36 Rhythm voorvork en Float DPS schokdemper vormt de Jam² 8.8 het midden van het assortiment. Hier vind je de grotere Powertube 750 accu, een Shimano XT derailleur en MT5 remmen van Magura. Met de Bosch-systeemcontroller, mini-afstandsbediening en Kiox-display laat het motorsysteem niets te wensen over.

De Focus Jam² 8.8 voor 6999 Euro.Foto: Fabrikant

De Focus Jam² 8.8 voor 6999 Euro.

Jam² 8.9 voor 7999 Euro

Het geheime topmodel van het assortiment: Fox Factory-ophanging, XT-versnellingspook en remmen zijn top, alleen met de H1900-wielen van DT-Swiss zou het iets lichter kunnen zijn. Echter: Carbon frame en fabriekschassis zijn sowieso alleen voor deze prijs verkrijgbaar bij enkele vakmerken. Net als bij de goedkopere modellen is het motorsysteem Bosch’ Performance Line CX in het Smart System met 750 wattuur batterij, systeemcontroller, mini-afstandsbediening en Kiox-display.

De Focus Jam² 8.9 voor 7999 Euro.Foto: Fabrikant

De Focus Jam² 8.9 voor 7999 Euro.

Focus Jam² 8.0 Limited Edition voor 8899 Euro

Zelfs als het getal 8.0 anders doet vermoeden: de uitrusting van de duurste Jam² is als het one size goedkopere Bosch-model. Met één prominente uitzondering: de Jam² 8.0 vertrouwt op de eersteklas Bosch CX Race-motor, die iets meer prestaties bergopwaarts biedt met een minimaal lager gewicht, een verlengde zwenkwiel en een hogere ondersteuning met een lagere input.

De Focus Jam² 8.0 voor 8899 Euro.Foto: Fabrikant

De Focus Jam² 8.0 voor 8899 Euro.

Trail-Hammer: De nieuwe Focus Jam² 6.9 in de test

Wanneer we voor het eerst plaatsnemen op het topmodel van de nieuwe Focus Jam² in het Enduro Mekka Finale Ligure, is er weinig te merken van de agressieve geometrie. De zitpositie is evenwichtig en tourvriendelijk, de Bosch-aandrijving duwt op de gebruikelijke levendige manier naar voren en zou in combinatie met de grote 750-accu in onze standaardtest zo’n 1900 meter turbobereik moeten opleveren. We herinnerden ons echter de achterdriehoek van de Shimano-fiets comfortabeler. Op de Bosch Jam² veren de achterste sportief en strak, maar is ook hoog in het voorjaar op steile beklimmingen. Maar de tractie kan beter. Op technisch terrein is het diepgetrokken batterijdeksel helaas gemakkelijk aan te raken. Al met al zijn de bergopwaartse kwaliteiten echter ongecompliceerd en vrij opmerkelijk.

Lees ook:   Dolomiti Bike Galaxy: trailplezier in het hart van de Dolomieten
Dankzij de Bosch-motor en de goede zitpositie klimt de Focus Jam² bekwaam, ook al zou de tractie achterin iets beter kunnen zijn. Helaas is de bodemvrijheid erg laag, waardoor de fiets iets op trappen landt.Foto: Max Fuchs

Dankzij de Bosch-motor en goede zitpositie klimt de Focus Jam² vakkundig, ook al zou de tractie achteraan wat beter kunnen. Helaas is de bodemvrijheid erg laag, waardoor de fiets iets op trappen landt.

Bergafwaarts geeft het lage zwaartepunt de fiets een hoog niveau van rijveiligheid, de viergewrichten achterdriehoek biedt veel tegendruk en is nog steeds erg gevoelig. We vonden dit veel beter dan de visueel zeer vergelijkbare achterdriehoekconstructie op de Light E-Bike Jam² SL. Met de gematigde achtervorklengte en de goed afgestelde ophanging ziet de Bosch Jam² er ondanks een gewicht van meer dan 26 kilogram niet onhandig uit en is hij gemakkelijk in de lucht te trekken. Tenminste, zolang het pad maar een helling heeft. Dit is verrassend, gezien het gewicht en de lange wielbasis. Vooral omdat we de fiets in de vlakkere stuurhoekstand hebben gereden. Als je wilt, kun je hier ook helpen voor meer speelinstinct via een roterende lagerschaal in de balhoofdbuis.

Ondanks het gewicht en de lange wielbasis is de Focus Jam² poppy en levendig, maar kan hij aan de andere kant ook tegen een krachtige impact. Een succesvolle grensoverganger tussen All Mountain en Enduro.Foto: Max Fuchs

Ondanks het gewicht en de lange wielbasis is de Focus Jam² poppy en levendig, maar kan hij aan de andere kant ook tegen een krachtige impact. Een succesvolle grensoverganger tussen All Mountain en Enduro.

De uitrusting van het topmodel toont licht en schaduw. Het fabriekschassis van Fox is top, goedkope DB8 remmen van Sram en 1900cc DT wielen daarentegen zijn functioneel, maar niet erg glamoureus. Hoe ruiger het parcours wordt, hoe meer de Focus kan schitteren. Met de hoogwaardige ophanging krast hij de Enduro-categorie al op het gebied van rijveiligheid. Bijzonder: de rijervaring. Want de fiets is niet traag, maar ziet er erg massief uit. Een indruk die wordt ondersteund door het brede stuur, brede banden en dikke grips. Zeker geen Light-E-MTB, maar eerder een waanzinnig handige trailhamer, waarmee je zelfs op goede enduroroutes de remmen lang open kunt laten staan. Alleen bij extreem harde landingen is er reden tot kritiek. De achterste driehoek raast een beetje snel door de naaf – een volumeafstandhouder zou kunnen helpen. Je bent echter al ver verwijderd van het klassieke toepassingsgebied van een E-All-Mountain.

Conclusie over Focus Jam² 6.9

Focus brandt momenteel een heus vuurwerk van nieuwigheden af. De Jam² 6.9 met Bosch Performance Line CX Smart motor is de vijfde nieuwe E-MTB in slechts één jaar na de Shimano Jam², de Moderate Thron², de Light Bike Jam² SL en de E-Enduro Sam². De ontwikkeling lijkt hier geen last van te hebben, want zelfs het nieuwste nest kan overtuigen. Als een tour-capabele en downhill crossover tussen All Mountain en Enduro, brengt de Focus Jam² veel rijplezier in moeilijk terrein. Qua gewicht is er duidelijk ruimte voor verbetering, maar de e-bike oogt robuust, scoort met een hoge gewichtsafgifte en stabiele aanbouwdelen. En voor een lager gewicht is er ook het carbon model.

EMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh met de nieuwe Focus Jam² 6.9Foto: Max Fuchs

EMTB-testmanager Florentin Vesenbeckh met de nieuwe Focus Jam² 6.9

Technische gegevens en bladmuziek voor Focus Jam² 6.9

Fabrikant

 • Prijs: 7399 Euro
 • Maten / Frame Materiaal: S / M / L (geteste maat) / XL / Aluminium

Gemeten waarden¹

 • Veerweg voor/achter: 160/150 mm
 • Hoogte zwaartepunt: 522 mm
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Cranklengte / Q-factor: 165 mm / 180 mm
 • Bodemvrijheid³: 444 mm
 • Gewicht: 26.25 kg

Uitrusting

 • Motor: Bosch Performance CX Smart System
 • koppel²: 85 Nm
 • Batterij² / gewicht¹/ Prijs Vervangende batterij: Bosch 750 Wh / 4422 g / 999 Euro
 • Aandrijving: Shimano XT (12x)
 • Vertaling (v. / h.): 36; 10–51
 • Display / Grootte: Bosch Kiox 300
 • Bloedgroep. Totaal gewicht²: 150 kg
 • Vork / Demper: Fox 36 Factory Grip2 / Float X Performance
 • Telescopische ondersteuning: Post Moderne, 170 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Sram DB8 200 mm / 200 mm
 • Wielen: DT Swiss H1900 Spline 35
 • Banden (voor / achter): Schwalbe Magic Mary / Big Betty Supertrail Soft, 29 x 2,6″
Focus Jam² 6.9 - Meetkunde DataFoto: EMTB testafdeling

Focus Jam² 6.9 – Meetkunde Data

Focus Jam² 6.9 - KenmerkenFoto: EMTB testafdeling

Focus Jam² 6.9 – Kenmerken

Focus Jam² 6.9 - TestdiagramFoto: EMTB testafdeling

Focus Jam² 6.9 – Testdiagram

¹ Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht incl. geschroefd deksel indien van toepassing.

³Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel.

Source link