Flyer Uproc X 8.70 review: krachtige alleskunner uit Zwitserland

Eén voor allen – dat is het motto van de Flyer Uproc X. Bergop of bergaf, tour of trail: de alleskunner moet zich vrijwel overal thuis voelen. Dit maakt de fiets van de Zwitserse e-bike pioniers perfect geschikt voor onze testgroep van sportieve all-mountain bikes. De belofte van de fabrikant: Niet alleen trailprofessionals, maar ook comfortbewuste e-bikers moeten van de fiets genieten. De basis is een hoogwaardig bewerkt en solide ogend full carbon frame. Binnenin bevinden zich mulletwielen, d.w.z. 29 inch aan de voorkant en 27,5 inch aan de achterkant – en een Panasonic-motor die even krachtig als zeldzaam is. De Flyer Uproc X 8,70 kost 7999 euro en is daarmee het op één na duurste uitrustingsniveau in het gamma.

In één oogopslag: Technische gegevens en bladmuziek Flyer Uproc X 8.70

De Flyer Uproc X 8.70 wil voor 7999 euro het Zwitserse zakmes onder de e-mountainbikes worden.Foto: Josh WelzDe Flyer Uproc X 8.70 wil voor 7999 euro het Zwitserse zakmes onder de e-mountainbikes worden.

De feiten over de Flyer Uproc X 8.70

 • Motor: Panasonic GX Ultimate Pro, 95 Nm max. koppel
 • Batterij: 750 Wh (verwijderbaar)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 150 mm
 • Wielmaat: MX, 29″ voor, 27,5″ achter
 • Frame maten: S, M, L, XL
 • Prijs: 7999 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht: 24,97 kg (testfiets in maat L, EMTB meting)

Frame en constructie

Alle varianten van de Flyer Uproc X vertrouwen op een volledig carbon frame. Met heldere lijnen, volumineuze vormen en robuuste lagers oogt het frame zeer solide, de afwerking en de details overtuigend. De achterste driehoek laat 150 millimeter veerweg los, hetzelfde geldt voor de ingebouwde Fox-voorvork. Schakelkabels en remleidingen lopen klassiek achter de balhoofdbuis in het frame en worden veilig opgeborgen en naar hun klanten geleid.

Het hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon, de afwerking is overtuigend.Foto: Josh WelzHet hoofdframe en de achterste driehoek zijn gemaakt van carbon, de afwerking is overtuigend.

De e-bike drive van de Flyer Uproc X

Zijn aandrijving maakt van de Flyer Uproc X een bijzondere fiets. Want de superkrachtige Panasonic-motor is nauwelijks terug te vinden in andere E-MTB’s. De maximale ondersteuning van de GX Ultimate steekt duidelijk boven de concurrentie van Shimano en Bosch uit. In de praktijk is dit des te duidelijker omdat de krachtpatser het gaspedaal echt indrukt in de hoogste modus, zelfs met een lage input van de bestuurder. Daarnaast zijn er, zoals gebruikelijk bij Flyer, displays, afstandsbediening en batterij van FIT. De Intube-batterij heeft 750 wattuur en kan gemakkelijk aan de zijkant worden verwijderd. Voordeel: In tegenstelling tot de onderkant van de onderbuis wordt de zijkant niet direct blootgesteld aan vuil. Na of tijdens het offroad rijden is de accuwissel dus schoner. De batterij is niet beveiligd met een slot. De benodigde inbussleutel zit altijd op de fiets in de steekas. Ook van FIT: De bedieningshendel direct op de linkerhandgreep en het display, dat centraal voor de stuurpen zit.

Lees ook:   BIKE Mission 3000 - Behind The Scenes Part I: Zo heeft Albert het allemaal ervaren
Geheim! Je zult geen Panasonic-logo vinden op de krachtige schijf. De GX Ultimate Pro levert 95 Nm.

De geometrie

De geometrie van de Uproc X is ontworpen voor rijkracht en vermijdt extreme waarden. De liggende achtervork is lang (460 mm), wat hem een ongecompliceerde wegligging geeft, want ook zonder actieve rijpositie krijgt het voorwiel voldoende druk. De stuurhoek van 65,5° is vrij matig. Dit brengt ook een neutraal weggedrag met zich mee. De steile zithoek is de meest extreme waarde van de Uproc-geometrie. Het positioneert de rijder ver naar voren op de e-bike, die uitstekende klimvaardigheden biedt op steile beklimmingen.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 443 mm
 • Wielbasis: 1262 mm
 • Bereik: 470 mm
 • Stapel: 633 mm
 • Stuurhoek: 65,5 graden
 • Zithoek: 77,5 graden
 • Achtervork lengte: 460 mm

De uitrusting van de Flyer Uproc X 8.70

Voor 7999 euro is de uitrusting solide, maar meer ook niet. High-end onderdelen van de Uproc X zijn alleen beschikbaar op de duurdere modellen. Maar er zijn wel wat extra’s aan boord. In het dagelijks gebruik is de Monkey Link-interface: Een voorlicht kan magnetisch onder de stuurpen worden vastgeklikt, dat vervolgens rechtstreeks van de hoofdbatterij van stroom wordt voorzien. In de steel zit een multitool met de belangrijkste gereedschappen. De andere componenten zijn solide: versnellingen en remmen komen uit Shimano’s XT-plank en zijn functioneel absoluut top. De Fox Performance-ophanging werkt ook op een goed niveau, ook al installeren sommige andere fabrikanten voor 8000 euro hoogwaardigere ophangingselementen. Wil je meer, dan moet je voor het topmodel Flyer Uproc X 9,50 gaan voor 11.299 euro. Met 175 millimeter biedt de Kindshock telescopische ondersteuning veel instelbereik. Minder gewoon zijn de banden van Onza. In deze test passen de Porcupine-banden vrij onopvallend in de populaire concurrentie van Maxxis en Schwalbe.

Fox 36 Performance – op een fiets voor 8000 euro zouden we graag een kwaliteitsklasse hoger in het Fox-portfolio zien.

Praktijktest: Zo werkt het Flyer Uproc X 8.70

Op tournee

Hier kan niemand de Zwitserse koolstofbolide zo snel voor de gek houden. De zithouding is vrij rechtop en comfortabel. Het gevoelige onderstel brengt ook comfort. Vooral het neutrale en ongecompliceerde weggedrag valt op – e-bikers kunnen er snel mee aan de slag. Een ander pluspunt is het eenvoudig verwijderen van de batterij. Het zijmechanisme kan vooral goed scoren als je de batterij onderweg wilt verwijderen. Er is echter geen slot voor de batterij. Ook geweldig in het dagelijks leven: de praktische functies zoals de geïntegreerde mini-tool en de magnetische aansluiting voor een voorlicht (monkey link) inclusief voeding. Alleen het gewicht van bijna 25 kilogram kan in het dagelijks leven een beetje vervelend zijn, maar helaas is het niet ongebruikelijk voor deze fiets- en accuklasse.

Lees ook:   cube mountainbike accessoires

Klik op het magnetische lampje - en je bent klaar. De Monkey Link interface is aangesloten op de hoofdaccu en biedt een echte meerwaarde.Foto: Josh WelzKlik op het magnetische lampje – en je bent klaar. De Monkey Link interface is aangesloten op de hoofdaccu en biedt een echte meerwaarde.

Heuvelopwaarts

De bergop is de tweede grote kracht van de Uproc X. Vooral de krachtige Panasonic-motor drukt zijn stempel op de rit. Het hoge koppel van een nominale 95 Newtonmeter is duidelijk merkbaar. Dit maakt het gemakkelijk om zelfs de steilste beklimmingen te beklimmen. Omdat de geometrie van het edele full carbon frame ook veeleisende klauterpartijen veel gemakkelijker maakt, is de Flyer een van de beste klimmers in de test. De steile zithoek positioneert de rijder aan de voorkant van de fiets, waardoor je veel controle hebt. Bovendien houden de lange liggende achtervorken en de diepe voorkant het voorwiel op de grond. In technische passages kan de modulatie en levendigheid van de motor de uitstekende Bosch CX echter niet bijbenen. De stuwkracht is vrij uniform en de GX Ultimate accelereert niet zo direct bij snelle starts.

Een hoogwaardig zadel en een telescopische paal met een verstelbereik van 175 mm rusten de fiets uit voor lange tochten en veeleisend terrein.Foto: Josh WelzEen hoogwaardig zadel en een telescopische paal met een verstelbereik van 175 mm rusten de fiets uit voor lange tochten en veeleisend terrein.

Heuvelafwaarts

Op het parcours zijn twee kenmerken in het bijzonder karaktervorming: de stabiele geometrie en het vrij hoge gewicht van de fiets. Met iets minder dan 25 kilo is de Flyer Uproc X de zwaarste fiets in de test, en de liggende achtervork is ook lang – dit duwt de regelaar duidelijk in de richting van soepelheid. Levendige wegligging en speelinstinct zijn niet de sterke punten van de Zwitserse auto. Aan de andere kant kunnen snelle rechte stukken en ruwe passages weinig kwaad doen aan de All Mountain. Het onderstel verzacht kleine en grote schokken met vertrouwen, het weggedrag is aangenaam direct en precies, de geometrie zorgt voor een evenwichtige verdeling van de wiellast, dankzij de vrij conservatieve stuurhoek blijf je altijd de situatie onder controle houden, zelfs met een passieve rijstijl. Bovendien is de Flyer een van de stilste fietsen in de test als het bergafwaarts gaat. Hoewel de Panasonic motor niet helemaal rammelvrij is, is het subtiele geratel in vergelijking met de Bosch en Shimano fietsen nauwelijks merkbaar. Al met al is de Uproc X downhill een betrouwbare en ongecompliceerde metgezel waarmee je zelfs ruwe afdalingen snel onder de knie krijgt. Actieve rijders die genieten van maximaal rijplezier op Trails, maar vind meer geschikte kandidaten onder de high-end e-mountainbikes.

Lees ook:   Thule Epos: veelzijdige fietsendrager voor MTB en e-bike

De EMTB-conclusie

Krachtige all-mountain bike met een krachtige motor en zorgeloze handling. Hoog comfort op tournee, maar de Flyer Uproc X kan ook offroad punten scoren. Hoge kwaliteit frame, maar helaas vrij zwaar. Met de krachtige Panasonic motor heeft de edele e-bike uit Zwitserland een unique selling point.

Florentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB MagazineFoto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB Magazine

Per

 • Zeer krachtige motor
 • Top klimeigenschappen
 • Vrij rustig op het pad
 • Goedmoedig weggedrag

Contra

 • Best moeilijk
 • Ietwat traag en zwaarwichtig

Specificaties en bladmuziek Flyer Uproc X 8.70

Fabrikant

 • Prijs: 7999 Euro >> hier beschikbaar
 • Maten (zitbuis) / frame materiaal: S, M, L (geteste maat 44,5 cm), XL / Carbon

Afmetingen²

 • Gewicht²: 24.97 kg
 • Bereik¹: 1760 (+0)hm
 • Gemiddelde snelheid: 14,9 km/h
 • Hoogte zwaartepunt: 524 mm
 • Veerweg voor/achter: 150/150 mm
 • Stuurbreedte: 810 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 184 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 468 mm

Uitrusting

 • Motor: Panasonic GX Ultimate Pro
 • Maximum koppel³: 95 Nm
 • Batterij³ / -Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: Flyer FIB-750 FIT / 4789 g / 1079 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano XT
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–51
 • Display: FIT Compact DSP1-M
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 140 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Float Performance E / Fox Float X Performance
 • Telescopische ondersteuning: KS Lev Integra, 175 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano XT / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: DT Swiss H 1900 Spline Hybrid
 • Banden: Onza Porcupine TRC/60 29 x 2.4; Onza Stekelvarken GRC/50 27,5 x 2,6

EMTB testresultaat⁵: 8,5 punten – zeer goed

Flyer Uproc X 8.70 - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test DepartmentFlyer Uproc X 8.70 – Geometrie gegevensFlyer Uproc X 8.70 - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentFlyer Uproc X 8.70 – KenmerkenFlyer Uproc X 8.70 - TestdiagramFoto: EMTB Test DepartmentFlyer Uproc X 8.70 – Testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het EMTB-oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.