Eurobike Awards: Onze top 5 voor mountainbikers – Eurobike 2023

De Eurobike Awards van dit jaar eerden met name innovaties die tegemoet moeten komen aan de wens naar meer duurzaamheid en meer veiligheid tijdens het fietsen. Bestaande componenten zijn aanzienlijk verbeterd in termen van hun functies en duurzaamheid. Evolutie in plaats van revolutie dan? Nou, niet alleen.

De vakjury uit de fiets- en mobiliteitsindustrie selecteerde in totaal 45 producten uit meer dan 300 inzendingen, die werden bekroond met prijzen in de volgende categorieën: fietsen, e-bikes, lichte elektrische voertuigen tot 45 km/u, kleine elektrische voertuigen, componenten, accessoires, kleding en accessoires, digitale oplossingen en mobiliteitsoplossingen en infrastructuur.

De Schwalbe band Green Marathon ontving de speciale “Green Award” omdat de rubbersamenstelling is gebaseerd op 100 procent carbon black van gerecyclede fietsbanden. De tweede ereprijs “Startup Award” ging naar het jonge Zwitserse bedrijf Monopole voor zijn bakfiets Toolbike No 01. De hoogste onderscheiding “Goud” werd in totaal 9 keer uitgereikt. Van de bekroonde producten zijn hier de top 5 voor mountainbikers.

Eurobike 2023 Gold Awards – Top 5 voor mountainbikers:

Pinion GmbH: Pinion E-Drive Motor.Gearbox.Unit (MGU)

Pinion E-Drive Motor.Gearbox.Unit (MGU) – Eurobike Gold Award 2023Foto: Adrian Kaether

Pinion E-Drive Motor.Gearbox.Unit (MGU) – Eurobike Gold Award 2023

Lees ook:   MTB-schoenen Ride Concepts Accomplice Clip: Comfortabele fietsschoen voor toertochten, trails en enduro

De nieuwe motor-versnellingsbak unit van Pinion combineert motor en versnellingsbak in één (Motor-Gearbox-Unit, kortweg MGU). De spreiding van de twaalfversnellingsbak van 600 procent overtreft zelfs de concurrentie van Shimano en Sram. Het elektronische besturingssysteem maakt automatisch schakelen mogelijk. De krachtige motor met 85 Newtonmeter en 600 watt zal vrienden van krachtige e-bike-aandrijvingen behagen. Weinig onderhoud, minimale slijtage en ideale gewichtsverdeling op een nieuw niveau!

De Pinion MGU is gecertificeerd na een eerste test

voor ons “een absolute hit op Eurobike 2023 en kan een mijlpaal worden voor frequente rijders en vrienden van zorgeloze e-bikes.”

Robert Bosch GmbH: Bosch eBike ABS

Bosch eBike ABS – Eurobike Gold Award 2023Foto: Adrian Kaether

Bosch eBike ABS – Eurobike Gold Award 2023

Het nieuwe Bosch antiblokkeerremsysteem voor e-bikes is een enorme sprong voorwaarts voor de rijveiligheid op e-MTB’s. Want de Bosch eBike ABS is nu ook speciaal ontworpen voor off-road gebruik en wordt daarom ook gebruikt op sportieve e-mountainbikes. Het kan voorkomen dat het voorwiel blokkeert en wegglijdt, en de intelligente achterwielliftregeling vermindert de kans op kantelen tijdens extreem hard remmen.

In onze test was het systeem over de hele lijn overtuigend:

“Het nieuwe ABS van Bosch werkt met indrukwekkend aplomb. Het verhoogt de controle tijdens het fietsen op de lange termijn – minder goede rijders profiteren van meer rijveiligheid, ervaren piloten van meer rijprestaties.”

Scott Sports SA: Scott Lumen 900 SL – Eurobike Gold Award 2023

Scott Lumen eRide 900 SL – Eurobike Award Goud 2023Foto: Michal Cerveny

Scott Lumen eRide 900 SL – Eurobike Award Goud 2023

De Scott Lumen eRide valt aan de buitenkant nauwelijks op als E-MTB. De demper, accu, display en kabel zijn zo slim in het frame geïntegreerd dat het bijna tot in het kleinste detail lijkt op zijn tegenhanger zonder motor, de Scott Spark. Het extreem stille TQ HPR50-aandrijfsysteem levert een maximumkoppel van 50 Nm en een accucapaciteit tot 520 Wh. In de waanzinnig dure topversie eRide 900 SL weet de Scott Lumen maar liefst 15,5 kilo te wegen! Met uitgeschakelde motor rijdt de lichtgewicht e-bike: … als een lichtgewicht fiets zonder E!

Lees meer over de Scott Lumen in ons eerste rijverslag

.

Shimano Europe: Auto Shift & Free Shift – Eurobike Gold Award 2023

Shimano's nieuwe XT Di2 met Auto Shift en Free Shift – Eurobike Award Gold 2023Foto: Adrian Kaether

Shimano’s nieuwe XT Di2 met Auto Shift en Free Shift – Eurobike Award Gold 2023

Lees ook:   16. Adventskalender Deur: Lupine - Fietsverlichting

Shimano zet nu met Auto Shift wat al lang deel uitmaakte van het dagelijks leven in auto’s over op mountainbikes: automatisch schakelen. De Deore XT Di2 en Cues Di2 schakelsystemen, die speciaal zijn ontwikkeld voor e-bikes, kunnen worden aangestuurd met GSnelheids-, cadans- en koppelwisselingen die onafhankelijk van elkaar schakelen. In theorie hoeft de versnellingspook niet meer aangeraakt te worden. Met Free Shift hoef je alleen maar op de Di2-hendel te drukken en de motor laat de aandrijflijn draaien, zelfs zonder pedaalomwentelingen. Zolang de fiets rolt, kun je schakelen zonder te trappen. Ons

Conclusie na een eerste controle:

“Functioneel overtuigt de nieuwe Di2 en de ergonomie is bijzonder aangenaam. […] Super: De robuuste Linkglide-ketting en cassetteschakeling zijn scherp genoeg voor zelfs het sportiefste E-MTB-gebruik en kunnen de levensduur van de aandrijving aanzienlijk verbeteren.”

Sram Corporation Europe: Sram XX Eagle Transmissie – Eurobike Gold Award 2023

Sram XX Eagle Transmissie – Eurobike Gold Award 2023Foto: Sram

Sram XX Eagle Transmissie – Eurobike Gold Award 2023

De nieuwe Sram AXS elektronische shifters hebben geen derailleurhanger en worden direct op het frame gemonteerd. Ze bieden nog steeds 1×12 versnellingen, maar vereenvoudigen het afstelproces enorm en zijn extreem robuust. Totale derailleurverliezen of sloopwerkzaamheden zouden dus verleden tijd moeten zijn. Voor e-mountainbikers zijn de soepele schakelprestaties van de Eagle Transmission onder belasting bijzonder opwindend. Je krijgt het gevoel dat de ketting zorgvuldig op het tandwiel wordt geplaatst in plaats van simpelweg van tandwiel naar tandwiel te worden geduwd.

Je leest alles over de Sram Eagle Transmission in dit artikel.

Meer over Eurobike 2023 in Frankfurt

>> Eurobike 2023: Ontdek nu spannende dingen in het liveblog van de beurs <<
Lees ook:   Nina Hoffmann's Santa Cruz V10: Zo stelt Tech-Nin(J)a haar World Cup downhiller op