E-bikes tot 20 kilo: De Ampler Juna in de test

Is de Juna de moderne Nederlandse fiets? Zo kun je de ongeagiteerd chique Ampler classificeren. Het is gemakkelijk te gebruiken, eenvoudig en ontspannen te besturen, weegt een goede 17 kilogram en is dankzij de laaghangende bovenbuis zelfs beter te dragen dan zijn voorouder. En de e-bike kan zeker leuk zijn om te rijden, vooral in de stad: duidelijke zitpositie, motorondersteuning vanaf het begin dankzij de koppelsensor, wendbaar weggedrag zonder nervositeit, de brede banden maken het mogelijk.

De Ampler-achtermotor wordt ingeschakeld via een verborgen knop aan de onderkant van de bovenbuis. Hetzelfde geldt voor het verlichtingssysteem, dat is uitgerust met een IQ-IX-koplamp van Busch en Müller voor stedelijke nachten. De aandrijving zelf is vrij krachtig met 45 Newton meter, loopt rustig en vrij gedisciplineerd. Steilere hellingen zijn echter niet zijn favoriete terrein. Aan de ene kant komt dit door het concept van de achterste motor zelf, en aan de andere kant komt het ook door de interactie met de pedaalaandrijving: de Juna heeft slechts één versnelling in een gemiddelde overbrengingsverhouding. Voor de meeste gevallen is dit echter voldoende in combinatie met de motor.

Voor een groot deel van de Ampler-clientèle telt de eenvoudige bediening van de e-bike zonder versnellingen zeker meer, zolang je jezelf niet te veel martelt op lichte hellingen of starten. Het kleine display op de Ampler Juna bovenbuis is zeer goed afleesbaar en toont onder andere de resterende lading en actieradius. Dat is alles wat de stadsfietser meestal nodig heeft. Met een actieradius van 50 kilometer kun je goed verwachten. Dankzij de riem en singlespeed rijdt de fiets extreem onderhoudsarm. Dankzij zijn relatief rechtopstaande zitpositie en ballonbanden is hij qua stad sowieso comfortabel, en op kasseien nog comfortabeler dan de vorkgeveerde concurrentie.

Lees ook:   Fit op de fiets: 10 oefeningen voor een betere start van het seizoen

In geval van twijfel zijn de naamloze schijfremmen zeer krachtig en gemakkelijk te bedienen. Ook zonder ondersteuning rolt de Juna comfortabel. Dit zou echter zelden nodig moeten zijn, omdat voor de meeste doeleinden, inclusief rustige tochten van een halve dag, het bereik van 50 kilometer in gemengd en stedelijk terrein voldoende is. Dankzij de diepe trekkracht is de 17 kilo wegende e-bike ook nog eens zeer comfortabel om mee te nemen. De kleine lettertjes kloppen ook: er zit vijf jaar garantie op het netjes vormgegeven frame en vork. Punt van kritiek: De middenstandaard van de Ampler Juna blokkeert bij het manoeuvreren. Slechts twee maten, niet-verwijderbare batterij – u hebt een stopcontact nodig op de opslaglocatie.