Eurobike 2023: Hoogtepunten voor race en trail MTB

Zeker in tegenstelling tot zware enduro’s of zelfs e-bikes fascineren wendbare racefietsen met een heel andere dimensie van rijplezier. De industrie heeft ook ingezien dat dit niet alleen leuk is voor coureurs. Nu komt er een nieuwe golf van downcountry op de markt. Het brengt snelle mountainbikes met net dat beetje extra, lichtgewicht onderdelen en strakke accessoires.

Ondanks 120 millimeter veerweg blijft de Storck Adrenalin.2 lekker slank en weegt hij 11,4 kilo.Foto: Max Fuchs

Ondanks 120 millimeter veerweg blijft de Storck Adrenalin.2 lekker slank en weegt hij 11,4 kilo.

Seksuele versterkers voor racers

Racefietsen worden al jaren steeds potenter. Lichtgewicht fietsen en onderdelen blijven in de mode, maar er is ook een duidelijke neerwaartse trend in 2024: Downcountry daarentegen is here to stay.

Storck Adrenaline.2 Race-Volledig

Terwijl veel fabrikanten nu kiezen voor een kabelgeleiding door de headset, verdwijnen de kabels bij Storck al in het interieur van de fiets via de massieve stuurpen-stuurpenunit.Foto: Max Fuchs

Terwijl veel fabrikanten nu kiezen voor een kabelgeleiding door de headset, verdwijnen de kabels bij Storck al in het interieur van de fiets via de massieve stuurpen-stuurpenunit.

Storck heeft allang naam gemaakt op de weg en offroad met snelle fietsen. De Adrenalin.2 zou geen uitzondering moeten zijn en de nieuwe, full-suspension troefkaart moeten zijn op uitdagende racebanen. Hiervoor werd het chassis uitgeboord tot 120 millimeter aan de voor- en achterzijde, werd de stuurhoek afgevlakt tot 68 graden en werd het bereik langer gemaakt (455 millimeter in maat L). De zithoek is 74 graden. Met Shimano XTR uitrusting en de nieuwe Storck Zeitenjäger Comp 26M wielset weegt de fiets 11,4 kilo. Storck’s eerste carbon wielset voor mountainbikes zet banden bijzonder breed dankzij een enorme binnenbreedte van 34 millimeter. Qua prijs begint de Storck Adrenalin.2 bij 5799 euro met Shimano XT-pakket en bij 6799 euro met Sram GX-apparatuur.

>> Hier vind je alle Eurobike hoogtepunten van de Enduro en Downhill <<

Berria Bravo Softtail Racefiets

Als softtail wil de Berria Bravo de voordelen van fullys en hardtails combineren.Foto: Berria

Als softtail wil de Berria Bravo de voordelen van fullys en hardtails combineren.

Lees ook:   Karwendel MTB huttentocht: Op eenzame paden met de fiets naar de nieuwe Falkenhütte

Berria brengt het softtail concept terug –

dit werd voor het laatst ondernomen door de Italiaans-Amerikaanse fabrikant Lee Cougan

. Dankzij het Softex-achterdriehoeksysteem moet de Bravo een hybride zijn van een lichtgewicht hardtail en een hoge tractie. Dankzij een intelligente carbon lay-up bieden de staande achtervorken van de hardtail tot 14 millimeter “veerweg” – zonder lagers. Nog eens 14 millimeter flex wordt geleverd door de in-house tibia carbon zadelpen. Berria specificeert 999 gram voor de gewichtsgeoptimaliseerde BR-versie van het frame. De stuurhoek meet een vlakke 67,5 graden. Tegelijkertijd moet 420 millimeter korte liggende achtervork zorgen voor een wendbaar weggedrag. De Spaanse Berria Bravo is verkrijgbaar in drie modelvarianten vanaf 2399 euro.

Praxis Works Lyft Crankstel

Ideaal voor echt lichte trail fulls of op een racefiets: de nieuwe Praxis Works Lyft carbon crank.Foto: Jan Timmermann

Ideaal voor echt lichte trail fulls of op een racefiets: de nieuwe Praxis Works Lyft carbon crank.

Bij Praxis Works krijg je ongeveer één gram crank per euro. Om precies te zijn weegt de Lyft carbon crank 410 gram inclusief een kettingblad met 32 tanden en een lengte van 170 millimeter. Dit maakt het vlieggewicht een prachtige pasvorm voor lichtgewicht trailbikes. Voor 420 euro biedt Praxis Works zijn crank aan tegen een veel lagere prijs dan vergelijkbare lichte modellen van de concurrentie. Het smalbrede kettingblad met Directmount-bevestiging is ook nieuw en nu compatibel met de flattop-kettingtechnologie van Sram.

Leatt Endurance 3.0 MTB Helm

De nieuwe Leatt Endurance-helm is perfect voor marathonprofessionals en is licht en veilig.Foto: Peter Nilges

De nieuwe Leatt Endurance-helm is perfect voor marathonprofessionals en is licht en veilig.

Als onderdeel van zijn geheel nieuwe endurance-lijn rust Leatt voor het eerst marathonracers zoals Cape Epic-winnaars Georg Egger en Lukas Baum uit. 19 openingen zijn ontworpen om je hoofd koel te houden in de race. Bij een val leidt de 360-turbinetechnologie rotatiekrachten weg van de kop. Op deze manier kan de versnelling die relevant is voor een hersenschudding met 30 procent worden verminderd. Gewicht: vanaf 350 gram.

Iedereen wil trails rijden – trailbikes in opkomst

Carbon trailfiets Liteville 301CL MK1

De eerste carbon volledig zonder motor uit Liteville heet de 301CL MK1.Foto: Max Fuchs

De eerste carbon volledig zonder motor uit Liteville heet de 301CL MK1.

Liteville-fans kunnen vooral uitkijken naar 2024, want het in Allgäu gevestigde bedrijf brengt een revolutionaire nieuwe editie van de legendarische 301. Als eerste niet-gemotoriseerde fiets gemaakt van carbon, luidt het een nieuw tijdperk in voor Liteville. In maat M zou het frame, dat helemaal opnieuw is ontwikkeld, slechts 1950 gram wegen. De showfiets met topuitrusting en ook nieuwe Syntace C30i carbon wielen weegt een lichte 12,1 kilo. Met 130 millimeter veerweg aan de achterzijde en 150 millimeter aan de voorzijde positioneert de 301CL MK1 zich tussen de trail en de bergketens.

Terwijl de vork 150 millimeter veerweg heeft, biedt de achterste driehoek van de nieuwe Liteville 301CL Mk1 Carbon 'slechts' 130 millimeter veerweg.Foto: Max Fuchs

Terwijl de vork 150 millimeter veerweg heeft, biedt de achterste driehoek van de nieuwe Liteville 301CL Mk1 Carbon ‘slechts’ 130 millimeter veerweg.

De stuurhoek van de 29er is volledig een vlakke 64,5 graden. Voor lange tochten kunnen twee bidonhouders op de onderbuis worden gemonteerd, waarin ook een opbergvak is ingebed. Natuurlijk wordt de Carbon-301 van Liteville geleverd met de geïntegreerde zadelpen met acht pinnen

en de HIS-stuurstabilisator

. Het frame wordt geproduceerd in Portugal. Om een goede levering van reserveonderdelen te garanderen, vertrouwt Liteville op dezelfde lagers, bouten en schroeven,

Net als zijn grote broer 303

. In een gelimiteerde oplage van 200 stuks zal de Liteville 301CL eind dit jaar verkrijgbaar zijn in de maten M, L en XL. Een prijs wilde Liteville nog niet noemen.

De balhoofdbuis van de nieuwe Carbon-Liteville verbergt het KIS stuursysteem.Foto: Max Fuchs

De balhoofdbuis van de nieuwe Carbon-Liteville verbergt het KIS stuursysteem.

Trail- en all-mountain bikes zijn de afgelopen jaren flink aangekomen. Met de 301CL laat Liteville zien dat het ook anders kan. Dit zorgt er eindelijk voor dat je weer een echte allrounder fiets wilt. Frameproductie in Portugal is ook spannend. Helaas zal de technologiedrager voorlopig niet voor een spotprijs beschikbaar zijn. – Peter Nilges, Hoofd BIKE Test & Technology

DT Swiss 535 verende voorvork

De DT Swiss F535 ONE is het nieuwe vlaggenschip van de geveerde voorvork van de Zwitser.Foto: DT Swiss

De DT Swiss F535 ONE is het nieuwe vlaggenschip van de geveerde voorvork van de Zwitser.

In de R 535-demper is de luchtkamer gewijzigd, wat een betere conformiteit en een stevigere eindprogressie moet bieden.Foto: DT Swiss

Op de R 535-demper is de luchtkamer gewijzigd, wat resulteert in een betere naleving.en een stevigere eindprogressie.

Zowel de voorvork als de R 535-schokdemper komen in de standaardversie met een dubbele en als ONE-model met een drievoudig verstelbare platformdemping. Op de F 535 voor 989 of 1149 euro kan ook de compressiedemping bij lage snelheid worden aangepast. Voor de R 535 met dubbele luchtkamer is respectievelijk 399 en 449 euro verschuldigd.

>> De gedetailleerde presentatie van de nieuwe DT Swiss 535-ophanging vindt u hier <<

Fox Speedframe RS MTB Helm

Fox's Jared Law toont ons de nieuwe Speedframe RS op de Mips-stand.Foto: Stefan Frey

Fox’s Jared Law toont ons de nieuwe Speedframe RS op de Mips-stand.

De nieuwste trailhelm van Fox is voorzien van de innovatieve Mips Integra Split. Het bestaat uit twee afzonderlijke helmschalen die tegen elkaar kunnen draaien en dus bedoeld zijn om effectief te beschermen tegen hersenschuddingen. Het nieuwe vizier zit in het midden vast en moet nu makkelijker af te stellen zijn. Verder is de Speedframe RS doorspekt met hoogwaardige details: Boa-verstelsysteem, Fidlock-gesp en zonnebrilhouder. Verkrijgbaar vanaf april 2024 voor 250 euro.

Julbo Frequency Zonnebrillen

De Julbo Frequency is gemaakt voor trailbikers met smalle koppen.Foto: Stefan Frey

De Julbo Frequency is gemaakt voor trailbikers met smalle koppen.

Als het kleine zusje van de Julbo Density zou de Frequency vooral op smalle gezichten en vrouwenhoofden passen. Zachte contactoppervlakken op de slapen zijn ontworpen om een optimale pasvorm te garanderen zonder aan het haar te kleven. Voor een maximaal gezichtsveld zijn de lenzen bijzonder groot gedimensioneerd. Een speciale snede is bedoeld om ventilatie te bieden en beslaan van de lenzen te voorkomen. De Frequency is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en met verschillende soorten lenzen. Zelfkleurende Reactiv filters zijn verkrijgbaar voor 220 euro, standaard lenzen kosten 180 euro.

>> Al het laatste nieuws over de heetste nieuwe producten op Eurobike 2023 is te bekijken in onze live ticker van de << beurs