Eurobike 2023: Hoogtepunten op het gebied van elektronica en duurzaamheid

Hier vind je alle Eurobike hoogtepunten uit de Enduro en Downhill sectoren.
De Eurobike hoogtepunten uit de wedstrijd- en trailgebieden vind je hier.

Muc Off Stealth Tubeless Tag Houder

In de band zit een Apple Airtag met de Muc Off Stealth Tubeless Tag houder echt goed verborgen.Foto: Stefan Frey

In de band zit een Apple Airtag met de Muc Off Stealth Tubeless Tag houder echt goed verborgen.

Door hun locatiefunctie zorgen Apple Airtags ervoor dat onze lieverds een beetje veiliger zijn. Om dit te doen, moeten de kleine zenders echter zo onopvallend mogelijk op de fiets worden verborgen. Muc Off heeft nu een volledig onzichtbare oplossing bedacht. Van buiten een normale tubeless klep, binnenin zit er een houder voor de Airtag. Wie zou hem daar verdenken? De 18 gram van het systeem mag niet opvallen tijdens het rijden. De discrete beveiligingsfunctie kost 43 euro (bijv.

of beschikbaar.

Kind Shok Lev Circuit Vario Zadel Ondersteuning

Kind Shok vertrouwt ook op besturing via radiosignaal en brengt de nieuwe telescopische ondersteuning vanaf eind september 2023.Foto: Peter Nilges

Kind Shok vertrouwt ook op besturing via radiosignaal en brengt de nieuwe telescopische ondersteuning vanaf eind september 2023.

De Amerikanen elektrificeren hun telescopische ondersteuning. Een instelbereik van 125 tot 200 millimeter kan via Bluetooth-signaal worden aangestuurd. Hoewel er een knoopcel in de controller zit, moet de externe, waterdichte batterij van de ondersteuning om de 5000 activeringen in het stopcontact worden gestoken. Volgens Kind Shok zou dit overeenkomen met ongeveer vier uur oplaadtijd per zes maanden. Verkrijgbaar vanaf eind september in een diameter van 30,9 of 31,6 millimeter en voor zo’n 690 euro.

Lees ook:   Garmin Connect-app: nieuwe look voor de app - en test hem nu in een bètaversie
Zo ziet de nieuwe draadloze controller voor het Kind Shok Lev Circuit eruit.Foto: Peter Nilges

Zo ziet de nieuwe draadloze controller voor het Kind Shok Lev Circuit eruit.

Bike Yoke Revive Bluetooth Vario Zadel Ondersteuning

De Bike Yoke Revive telescopische ondersteuning met radiobesturing is nog een prototype.Foto: Max Fuchs

De Bike Yoke Revive telescopische ondersteuning met radiobesturing is nog een prototype.

Stefan Sack, ook bekend als “Säcki”, presenteerde een Bluetooth-gestuurd prototype van de Bike Yoke Revive dropper post op de Eurobike naast een zelfgeschilderd shirt. Het interieur is identiek aan het huidige model, zodat op een dag een ombouwoptie denkbaar zou kunnen zijn. Eenmaal geïnstalleerd, is er niets te zien van de elektronica, omdat de besturing en batterij zich onder het ondersteuningslichaam bevinden. Toch zou de radio Revive een kleine tien millimeter langer moeten worden. Na ongeveer 5000 ritten moet de ondersteuning van het frame worden verwijderd om op te laden en op een USBC-poort worden aangesloten. Sacki ziet dit niet als een nadeel, omdat het de mogelijkheid zou bieden om om de paar maanden schoon te maken.

Smeden + Bond Wielen

Of het nylon in de Forge + Bond carbon wielen echt beter dempt dan de concurrentie met epoxyt, zullen we binnenkort ontdekken in een BIKE test.Foto: Stefan Frey

Of het nylon in de Forge + Bond carbon wielen echt beter dempt dan de concurrentie met epoxyt, zullen we binnenkort ontdekken in een BIKE test.

Met de nieuwe speler in het waaiersegment is het productieproces sterk geautomatiseerd. In slechts 20 minuten wordt een volledig spaaks carbon wiel gecreëerd. In plaats van epoxyhars wordt nylon gebruikt als lijm, waardoor koeling van het “fusievezel” -materiaal overbodig wordt. Over het algemeen wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt dan bij conventionele koolstofproductie. En het materiaal is veel minder schadelijk voor de gezondheid. De robots laten slechts een extreem kleine hoeveelheid materiaaloverschot toe. Dit wordt vervolgens versnipperd tot koolstofchips, waarvan Forge+Bond op zijn beurt bijzonder stabiele bandenlichters produceert. De nieuwste endurowielen van de Amerikanenvoeg meer dan 30 millimeter interne breedte toe en kost 2599 US dollar met hubs van Industry-Nine.

Lees ook:   Fietsverzekering: Wat voor soort fietsverzekering is er en wat heb ik nodig?
Nylon carbon bandenlichters zijn nog maar het begin, zeggen de jongens van Forge + Bond.Foto: Stefan Frey

Nylon carbon bandenlichters zijn nog maar het begin, zeggen de jongens van Forge + Bond.

CHPO Zonnebrillen

Gerecycled en betaalbaar: de Zweden van CHPO doen veel dingen goed met hun bril.Foto: Stefan Frey

Gerecycled en betaalbaar: de Zweden van CHPO doen veel dingen goed met hun bril.

In Shanghai produceert het label zijn duurzame zonnebrillen uit afval van de productie van koplampen. Tassen en schoonmaakdoekjes zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen. CHPO komt uit de skatescene en is ook betrokken bij sociale projecten. Omdat de Zweden van mening zijn dat iedereen zich een goede bril moet kunnen veroorloven, kost elk van de kleurrijke modellen slechts 40 euro >> bijv.

.

Jack Wolfskin Bike-Commute 2.5L Jkt W Jas

Jack Wolfskin won een Eurobike award met het Bike-Commute jack.Foto: Jack Wolfskin

Jack Wolfskin won een Eurobike award met het Bike-Commute jack.

De nieuwe Jack Wolfskin regenjas is gemaakt van oude kledingstukken en gesneden afval. Alle overtollige materialen worden teruggevoerd naar de productiecyclus. Voor deze zero-waste aanpak was er ook een Eurobike Award. Bedankt

Materiaal moet de jas voorzien van de beste weersbescherming.

Hartmut Köbler

Zo zien echte avonturiers eruit: Hartmut Köbler noemt deze fiets al 15 jaar zijn thuis.Foto: Jan Timmermann

Zo zien echte avonturiers eruit: Hartmut Köbler noemt deze fiets al 15 jaar zijn thuis.

Hartmut Köbler woont al 15 jaar op de fiets. Zijn huis op twee wielen weegt 70 kilo – compleet met bijl en brandhout. Op zijn reizen over de hele wereld voedt de avonturier zich soms met dieren die zijn opgejaagd of overreden. De 55-jarige heeft zijn pijl en boog neergezet voor de kermis. Hij is echter op elk moment voorbereid op de ineenstorting van het monetaire systeem.

Hartmut Köbler heeft altijd de bijl voor het maken van hout bij zich op zijn reizen.Foto: Jan Timmermann

Hartmut Köbler heeft altijd de bijl voor het maken van hout bij zich op zijn reizen.

Lees ook:   Nieuw: Rose Sneak EQ – Stadsfiets met servicegericht denken

Trickstuff 3D-studies

3D-printen wordt steeds belangrijker in de fietsindustrie. Trickstuff experimenteert momenteel met geprinte titanium remhendels.Foto: Peter Nilges

3D-printen wordt steeds belangrijker in de fietsindustrie. Trickstuff experimenteert momenteel met geprinte titanium remhendels.

Direct ter plaatse printte Trickstuff prototype remhendels gemaakt van titaniumpoeder. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe samenwerking met de Duitse 3D-printexperts van Trumpf, die dezelfde technologie op medisch gebied hebben getest. Een laser versmelt kleine titaniumdeeltjes met uiterste nauwkeurigheid en maakt het dus mogelijk om minder materiaal te gebruiken dan met bestaande, CNC-gefreesde hendels.

Tot nu toe duidelijk slechts één studie: 3D-geprinte titanium pedalen van Trickstuff.Foto: Peter Nilges

Tot nu toe duidelijk slechts één studie: 3D-geprinte titanium pedalen van Trickstuff.

In sommige gevallen kunnen de remhendels zelfs hol worden gemaakt om extra gewicht te besparen. Door te anodiseren komt kleur om de hoek kijken. Trickstuff toonde ook 3D-geprinte prototypes van platte pedalen. De geïntegreerde lagerstoelen elimineren de noodzaak van nabewerking. Het is nog niet duidelijk of de studies de marktrijpheid zullen halen.

Je kunt al het laatste nieuws over de heetste innovaties op Eurobike 2023 bekijken in onze live ticker van de show.