DT Swiss 535: DT Swiss toont nieuwe all-mountain dempers en verende vorken

Vijf jaar geleden presenteerde DT Swiss voor het eerst het 535-chassis. In die tijd werden alleen een voorvork en een demper gepresenteerd. In de hoogwaardige ONE-versie maakte de verende voorvork indruk met zijn extreem gevoelige respons, uitstekend comfort en veel tractie. Nu heeft DT Swiss het modellengamma bijgewerkt en presenteert een “Standard” en een “ONE” model. De door DT Swiss ontwikkelde technologieën, zoals de Plushport of het Coilpair systeem, worden in alle componenten toegepast. De verende vorken zijn verkrijgbaar vanaf een slag van 120 millimeter en ze gaan tot 160 millimeter veerweg.

F 535 en F 535 ONE vorken

De Plushport-technologie zou meer of minder compressie aan de vork toevoegen, afhankelijk van het gebruik van reizen.

DT Swiss Plushport Technologie

Plushport is een opening in het compressiecircuit met lage snelheid, die een lage compressiedemping genereert in de eerste paar centimeter van de veerweg. Deze gaten worden tijdens de compressie langzaam gesloten door een zuigerstang, waardoor de compressiedemping toeneemt. In de eerste paar centimeter is het systeem volledig open. Hierdoor zou de vork beter moeten reageren op kleine oneffenheden. Na ongeveer een derde van de veerweg worden de gaten bereikt. De boorgaten sluiten zich geleidelijk. De compressiedemping neemt geleidelijk toe gedurende enkele centimeters van de run. Dit zou meer tegendruk moeten genereren in de middelste veerweg. In de laatste helft van de reis zijn de pluchepoortopeningen gesloten. Dit dwingt het grootste deel van de olie om door het high-speed compressiecircuit te bewegen. Hierdoor ontstaat een hogere compressiedemping. De hoge dempingskracht vertraagt de compressie langzaam en voorkomt zo dat de voorvork doorzakt.

Lees ook:   Jaarverslag van de Duitse vereniging van de fietsindustrie 2023: Fietsen en e-bikes blijven in trek

Coilpair systeem

In de eerste 30 millimeter veerweg wordt de luchtveer ondersteund door een kleine stalen veer. Hierdoor zou de vork nog gevoeliger moeten kunnen reageren op kleine oneffenheden. Bij grotere stoten of langdurige kracht wordt de stalen veer volledig samengedrukt zodat de kracht kan worden doorgegeven aan de luchtveer.

Incontrol verende vorkverstelling

De voorvork kan tijdens het rijden in drie dempingsmodi worden aangepast – Open, Drive en Lock. In de Open-modus wordt het volledige downhill-potentieel van de vork gegeven. Bovendien kan de lage snelheidscompressie (LSC) worden aangepast met behulp van een draaiknop. In de aandrijfstand is de LSC-kamer gesloten. Hierdoor krijg je meer tegendruk aan de voorkant. Zodra de hendel op slot zit, stroomt er geen olie meer en is de vork helemaal hard. Een overdrukventiel beschermt de bestuurder tegen onverwachte schokken.

De nieuwe DT Swiss vorkmodellen

1 – DT Zwitserse F 535

De F 535-vork heeft slechts twee hendelinstellingen - Open en Lock.Foto: DT Swiss

De F 535-vork heeft slechts twee hendelinstellingen – Open en Lock.

De F 535 is de nieuwe, meer betaalbare all-mountain voorvork van DT Swiss. In plaats van de drievoudige aanpassing biedt het slechts twee modi. Er is een open positie voor volledige downhill prestaties en een gesloten positie voor bergop klimmen. Qua prijs is de vork 989 euro.

2 – DT Swiss F 535 ONE

De F 535 ONE is uitgerust met alle slimme technologieën van DT Swiss. Bovendien kan de vork in drie modi worden aangepast.Foto: DT Swiss

De F 535 ONE is uitgerust met alle slimme technologieën van DT Swiss. Bovendien kan de vork in drie modi worden aangepast.

De F 535 ONE-vork is voorzien van Plushport- en Coilpair-technologie. Plushport is een padafhankelijk dempingssysteem dat wordt aangedreven door een bypass in de oliedemper en verschillende gradaties van compressiedemping genereert over de gehele veerweg. Het spoelpaarsysteem is ontworpen om gevoelig te zijn voor kleine schokken. Hiermee verwacht DT Swiss maximale tractie op de grond. Bovendien kan de vork in drie modi worden aangepast met behulp van een hendel. Er is een open, een drive en een lock mode. Deze modi veranderen de compressiedemping van de vork. De kosten van de F 535 ONE bedragen 1149 euro.

Lees ook:   Push Industries SV8: Nieuwe high-end coil shock uit de VS

De nieuwe DT Swiss R 535 en R 535 ONE dempers

Lineair systeem

De DT Swiss R 535 dempers werken met een dubbel luchtkamersysteem. Een bypass brengt de twee kamers automatisch in evenwicht. Wanneer de demper volledig is teruggekaatst, is de druk in de negatieve luchtkamer hoger dan in de positieve luchtkamer. Hierdoor heeft de demper een lager losbreekkoppel en biedt hij meer gevoeligheid. Zodra de zuiger door de bypass gaat, gaat er meer lucht in de positieve kamer. Dit verhoogt de uiteindelijke progressie.

Incontrol Demper

De DT Swiss R 535 ONE-schokdemper kan met een hendel worden aangepast in drie modi: Open, Drive en Lock. In de Open-modus laat de demper zijn volledige demping los. Hier is de gevoeligheid het hoogst. In de aandrijfstand wordt meer compressiedemping aan de demper toegevoegd. Dit maakt de schok iets harder en biedt meer compressie aan de achterkant. De vergrendelingsmodus sluit de demper volledig af. Het biedt het minste energieverlies bij het trappen. Een overdrukventiel beschermt de bestuurder (en demper) bij onverwachte botsingen.

De nieuwe modellen van de DT Swiss R 535 schokdemper

1 – DT Swiss R 535 Demper

De luchtkamers van de DT Swiss R 535 All Mountain demper zijn gewijzigd. De verplaatsing van de bypass stelt de twee kamers in staat om hun volume te veranderen. Het systeem zou een betere naleving bieden bij kleine slagen, evenals een hoge eindprogressie. Tegelijkertijd is ook de ondersteuning in de middenvering verbeterd. De demper is voorzien van een hendel. Hiermee kun je de demper helemaal open of dicht rijden. Het toestel is te koop voor 399 euro.

Lees ook:   Schokdempers voor fietsen: de Lezyne Shock Drive in review

2 – DT Swiss R 535 ONE Demper

Ook in de ONE-versie heeft de demper het Lineair-systeem geïnstalleerd. Bijzonder hierbij is de Incontrol technologie. Hiermee kan de demper met een hendel worden verplaatst naar de drie opties: Open, Drive en Lock. Hierdoor kan het tijdens het rijden aan elke situatie worden aangepast. De duurdere versie van de DT Swiss R 535 – de ONE – kost 449 euro.