BOFF 2023: Beiers Openlucht Film Festival met 3 MTB films

Voor degenen die het Beierse openluchtfilmfestival nog niet kennen: elk jaar tonen de organisatoren geselecteerde films die speciaal voor de BOFF zijn gemonteerd of geproduceerd. Het belangrijkste is dat wat wordt getoond levensecht, persoonlijk, Beiers, dicht bij de natuur en vooral inspirerend is.

Deze keer gaat de première in München opnieuw over mensen die een belangrijke rol spelen in deze films: expeditie mountainbikers Gerhard Czerner evenals ski freeriders Romeinse Rohrmoser en mountainbike expert Gerald Rosenkranz. De in München geboren en internationaal succesvolle snelle surfer Janina Zeitler. En last but not least, de extreme klimmers die bekend zijn buiten de grenzen van de bergsport Alexander Huber en Thomas Huber – ook bekend als de Huber Buam.

Fietsacrobaten en avonturiers Danny MacAskill, Hans Rey en Gerhard Czerner: Ze willen skiën vanaf de hoogste bergen van Afrika, Mount Kenya en Kilimanjaro.Foto: BOFF – Bavarian Outdoor Film Festival

Fietsacrobaten en avonturiers Danny MacAskill, Hans Rey en Gerhard Czerner: Ze willen skiën vanaf de hoogste bergen van Afrika, Mount Kenya en Kilimanjaro.

BOFF-oprichter Andreas Prielmaier zegt: “Het basisidee van de BOFF is niet alleen om de meest flagrante actie te laten zien, maar ook om verhalen te vertellen van mensen die op zoek zijn naar hun avonturen in de lokale bergen of in de wereld. Net als de Huber Buam, die beide belichamen: absoluut Beiers in hart en nieren en wereldwijd klimnormen stellen. Dit jaar waagt de BOFF zich iets verder van huis.”

BOFF-programma 2023

“Naast uitstekende films is het bijzondere aan de BOFF-vertoningen dat de vertoningen live worden gemodereerd en de hoofdrolspelers persoonlijk worden geïnterviewd op het podium bij geselecteerde haltes”, zegt Prielmaier.

Foto: BOFF – Bavarian Outdoor Film Festival

Fietsen in de afgelegen gebieden van het Atlasgebergte in Marokko – dit wordt getoond in de film “Exploring Morocco” van Andreas Prielmaier.

De 5 films van het Beierse Outdoor Film Festival op een rij

“Huberbuam – het touwteam” | Alexander en Thomas Huber [BOFF-Festivaledit]

De gebroeders Huber – Thomas en Alexander Huber vestigden zich in de klimscene als bergbeklimmers in een klasse apart en worden nog steeds beschouwd als ’s werelds beste klimbroeders. Samen openden ze de moeilijkste klimroutes, beklommen spectaculaire toppen, ondernamen zenuwslopende free-solo tochten en vestigden een snelheidsrecord bij El Capitan in Yosemite Valley. Maar elk van hen heeft ook nieuwe dimensies geopend met hun eigen projecten en geschreven klimgeschiedenis. De film belicht het wel en wee van haar carrière. Welke inzichten hebben ze hieruit gehaald en waar staan de broeders vandaag?

“Het goede pad bewandelen” | Roman Rohrmoser en Gerald Rosenkranz

De film laat zien hoe de liefde voor sport mensen terug kan leiden naar een evenwichtig en vervuld leven, zelfs na de grootste levenscrises. De twee atleten, Roman Rohrmoser, een professionele skiër, en Gerald Rosenkranz, een mountainbike- en eenwielerexpert, ontmoeten Jay, een Canadese aborigine wiens culturele identiteit op jonge leeftijd werd weggenomen en wiens drugs- en alcoholverslaving hem bijna in de persoonlijke en sociale afgrond dreef. Zijn passie voor mountainbiken hielp hem echter om zijn traumatische ervaringen te verwerken en boven zichzelf uit te groeien. De film moedigt je aan om je eigen goede weg te gaan en je te laten leiden door je eigen passie.

Lees ook:   mountainbike kleding dames
Fietsactie in Kamloops, Canada - Rohrmoser en Rosenkranz in hun film Walking the good PathFoto: BOFF – Bavarian Outdoor Film Festival

Fietsactie in Kamloops, Canada – Rohrmoser en Rosenkranz in hun film Walking the Good Path

“Berg van Grootheid” | Freeride Entertainment [BOFF-Festivaledit]

Een mountainbiketocht in Afrika – dat klinkt gek! En dat was ook het plan van de fietsacrobaten en avonturiers Danny MacAskill, Hans Rey en Gerhard Czerner: afdalen van de hoogste bergen van Afrika, Mount Kenya en Kilimanjaro. Om dit te doen, moet je eerst omhoog gaan – van de tropische klimaten in de buurt van de evenaar naar vulkanische rotsen en gletsjers naar de toppen die ruim 5000 meter hoog zijn. Een reis die veel ruimte laat tussen blauwe lucht en bruine aarde en voor zweet en tranen; Tranen van mislukking en geluk. Gerhard, Hans en Danny gingen op pad om het schijnbaar onmogelijke uit te proberen. Als ze het halen, worden ze beloond met een unieke afdaling over bijna 5000 meter hoogte van het eeuwige ijs naar beneden in de jungle aan de voet van de bergen. De film beschrijft de passie, ontberingen, hoogte- en dieptepunten van de drie avonturiers op hun buitengewone fietstocht.

“Stroming als water” | Portret van de Münchense surfer Janina Zeitler

Als je München hoort, denk je meteen aan Weißwurst, Oktoberfest en Isarflimmern. Surfen in München klinkt als schaatsen in Hawaï. Maar midden in het hart van de Opper-Beierse hoofdstad is er de staande Eisbach-golf. Is het mogelijk om daar zo goed te leren surfen dat je in brullende Atlantische golven de show steelt van internationale surfgrootheden? Klinkt als een sprookje, maar dat is het niet. Janina Zeitler, een kind uit München, is daarin geslaagd. Ze is Europees kampioene riviersurfen en heeft met veel ambitie en passie gestreden voor een vaste plek in het internationale surfcircus.

Lees ook:   2e hands mountainbike

“Marokko verkennen” | Andreas Prielmaier [BOFF-Festivaledit]

Op zoek naar sprookjesachtige paden ontdekt Prielmaier meer dan alleen afdalingen in een bijzonder landschap. Oosters, wild en mysterieus – Marokko is een land als iets uit 1001 Nachten. Een avontuurlijke reis door het rijk van verhalenvertellers, slangenbezweerders, jongleurs en kunstenaars. Redouane, een Marokkaanse mountainbiker, toont Prielmaier niet alleen zijn favoriete paden, maar ook een Afrikaans land in beweging: ze dompelen zich onder in vloeiende paden, in de religie van Marokko, de geest van zijn inwoners en ervaren het dagelijks leven uit de eerste hand in een klein Berberdorp weg van de beschaving in het midden van de Hoge Atlas.

Foto: BOFF - Bavarian Outdoor Film Festival

Foto: BOFF – Bavarian Outdoor Film Festival

Alle actuele informatie over de BOFF en de individuele optredens is altijd beschikbaar op de homepage boff-film.com.