Biologische fietsreinigers: 13 milieuvriendelijke vuilverwijderaars op de proef gesteld

Table of Contents

Alle onderwerpen in deze review:

Wellness voor de fiets: Wat je nodig hebt om schoon te maken

Wasvoorschrift: Hoe maak je je fiets goed schoon

De testresultaten voor de 13 biocleaners

We hebben deze bio-cleaners getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Het lijkt de goedkope truc van een tweederangs goochelaar. We weken een aluminium plaat, bedekt met taai testvuil, in een van de oppervlakteactieve soepen op de laboratoriumbank. Laat kort luchten. Vervolgens houden we de teststrip onder stromend water. Als bij toverslag lost het kleverige mengsel van olie, vet, roet en pigmentvuil op en verdwijnt in de afvoer. Niet schrobben, niet dweilen. Gewoon weg. Een optische illusie? In geen geval.

Kleurrijk ding: Teststrips voor de biocleaner checkFoto: Stefan Frey

Kleurrijk ding: Teststrips voor de biocleaner check

De beste reinigers in de test verwijderen zelfs ons hardnekkige vuil, dat vergelijkbaar is met het oliezwarte residu op liggende achtervorken, zonder verdere actie. Hiervoor moet echter aan een paar eisen worden voldaan: De reiniger vereist een bepaalde blootstellingstijd, die meestal door de fabrikant wordt opgegeven. En om ervoor te zorgen dat het product zijn effect ter plaatse ontwikkelt, mag het niet onmiddellijk na het spuiten weglopen. Onze ervaring is dat gelachtige reinigers die licht geschuimd uit het mondstuk komen, het beste aan het frame hechten. Overigens konden slechts vier van de 13 producten in de test ons echt overtuigen. Licht vuil zoals modderspatten of wegstof lossen alle kandidaten min of meer goed op. Maar dat zou niet de maatstaf moeten zijn.

Daarnaast hebben we een ander belangrijk criterium getest in de vorm van materiaalcompatibiliteit. Als je het verkeerde product te lang op het frame laat zitten, kun je in het ergste geval verkleuring of roest verwachten. De verschillen zijn ook groot als het gaat om hantering: Sommige flessen liggen zo slecht in de hand dat de onderarm verkrampt bij het spuiten. Veel sproeikoppen beslaan de reiniger zo erg dat nauwelijks iets van het product de fiets bereikt.

En hoe zit het met duurzaamheid? Het is wel zo dat alle schoonmaakmiddelen makkelijk biologisch afbreekbaar moeten zijn, dit is wettelijk verplicht. Maar dat betekent niet automatisch dat ze echt zacht zijn voor het milieu. Plantaardige grondstoffen of gerecyclede verpakkingen zijn nog veel te zeldzaam. Laat je dus niet verblinden door organische beloftes of felgekleurde vloeistoffen. In sommige gevallen is het niet veel meer dan een optische illusie.

Testconclusie over de 13 bio-Fietsreinigers door Stefan Frey, BIKE test editor:

Er ontstaat wat vuil en stof door alle reinigers in de test. Maar er zijn verrassend weinig producten die zelfs taai vuil betrouwbaar verwijderen.

Stefan Frey, BIKE test redacteurFoto: Stefan Frey

Stefan Frey, BIKE test redacteur

Wat is biologisch?

Alle reinigingsmiddelen zijn biologisch afbreekbaar. De producten worden pas echt duurzaam als je naar het grote geheel kijkt.

Dit is wat de norm zegt

Sinds 2005 bepaalt de detergentenverordening (DVO; nr. 648/2004) dat alle oppervlakteactieve stoffen die in de EU in de handel worden gebracht, gemakkelijk biologisch afbreekbaar moeten zijn. Daarom moeten de reinigingsmiddelen in de test ten minste 80 procent primair zijn (d.w.z. ze verliezen hun oppervlakteactieve eigenschappen) en ten minste 60 procent volledig biologisch afbreekbaar binnen 28 dagen.

Behoud van hulpbronnen

Als u navulcontainers gebruikt en uw bestaande spuitfles steeds opnieuw gebruikt of de reiniger zoveel mogelijk verdunt met water, bespaart u chemicaliën en verpakkingsafval. De meeste fabrikanten bieden hun reinigers ook aan in bulkcontainers of als concentraat voor zelfmenging, sommige zelfs voor het bijvullen bij stationaire retailers.

Wellness voor de fiets: Dit is wat je nodig hebt naast een fietsreiniger

Het heeft niet veel nodig voor een optimale fietsverzorging. Met deze producten kunt u uw fiets hoogglans brengen.

1 set borstels

Een set nette borstels moet deel uitmaken van de basisuitrusting in de fietswerkplaats. Naast de grote, zachte frameborstel bevat de Muc-Off set ook speciale borstels voor krappe ruimtes, tandwielpakketten en ketting. Let op: Gebruik niet dezelfde borstels voor het frame en de aandrijving, omdat dit lelijke vetvlekken op het lakwerk zal veroorzaken. Prijs: 30 euro.

2 Auto spons

Grote, met vuil bedekte gebieden kunnen het beste worden doordrenkt met een grote spons van auto-accessoires. Het absorbeert veel zeepsop en is zachter voor de verf dan sommige kwasten. Het is verkrijgbaar voor een paar euro in elke bouwmarkt.

3 Grote emmer

Niet iedereen heeft een wateraansluiting op zijn wasplaats. Voor het bijvullen van afveegwater of voor het tussentijds reinigen van de borstels is een emmer lauw zeepsop dus optimaal. Bouwemmers met handgrepen zijn bijzonder stevig, verkrijgbaar bij elke bouwmarkt en kunnen worden gebruikt om schoonmaakgerei op te bergen na het wassen.

4 Microvezeldoek

Een donzige dieppolige doek is ideaal om de fiets na het wassen te “leren”. Het voorkomt watervlekken en beschermt het lakwerk. Ook ideaal voor het reinigen van de stangen van de veerelementen. Dr. Wack biedt de F100 microvezeldoek aan voor 10 euro.

Borstels, sponzen, emmers, microvezeldoek - u bent goed uitgerust voor het schoonmaken van uw fiets.Foto: Fabrikant

Borstels, sponzen, emmers, microvezeldoek – u bent goed uitgerust voor het schoonmaken van uw fiets.

Reinig in zeven stappen

Een goede fietsreiniger maakt geen schone fiets. Met onze wasinstructies zal je beste stuk weer stralen zoals op de eerste dag.

 1. De belangrijkste tip vooraf: Als je vers vuil niet laat uitdrogen, is schoonmaken veel gemakkelijker. Gewoon douchen met een lichte straal uit de tuinslang (gebruik geen hogedrukreiniger), of “week” de fiets met een grote spons en veel water.
 2. Dan schuim je de hele fiets met biocleaner en laat het product een paar minuten weken volgens de instructies. Let op: De fiets mag alleen worden gereinigd op plaatsen met drainagefaciliteiten en olieafscheiders.
 3. Met een grote borstel Lange, zachte haren zijn de beste manier om het vuil op het frame los te maken. Ga altijd van boven naar beneden en spoel de borstel tussendoor af om het vuil niet terug op de fiets te verspreiden.
 4. Voor de aandrijving Een kleinere, grove borstel wordt aanbevolen, die ook kan worden gebruikt om hardnekkig vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor niet de frameborstel, anders smeer je het vette vuil over de hele fiets. Het kettingblad en de derailleurpoelie kunnen met een bandenlichter worden bevrijd van het taaie en kleverige vuil.
 5. Om kalkvlekken te voorkomen of verwijder eventuele resten, veeg het frame droog met een oude, schone doek. Wikkel de ketting met je eigen oude doek en draai de zwengel naar achteren.
 6. Ook de stanchions op de schokdemper en verende voorvork willen worden verzorgd met een zachte doek. De afdichtingen danken u met een langere levensduur.
 7. Aan het einde van de schoonmaak De ketting moet opnieuw worden gesmeerd. Dit geeft de kettingolie de tijd om tussen de lipjes te kruipen en voorkomt flitsroest. Als u de volgende reiniging gemakkelijker wilt maken, brengt u aan het einde een laag conserveermiddelspray aan op het frame.

Zo test BIKE milieuvriendelijke fietsreinigers

Reiniging

Het belangrijkste criterium is de werking van een fietsreiniger. Om de reinigingsprestaties te bepalen, hebben we een oppervlak met gestandaardiseerd testvuil behandeld met de betreffende reiniger en laten werken volgens de instructies van de fabrikant. Vervolgens hebben we de reiniger afgespoeld met stromend water en het oppervlak onderzocht. Hoe schoner, hoe beter.

Materiaalcompatibiliteit

Verwijder vuil, maar laat geen residu achter en voorzichtig
Materiaal: Om te testen hoe agressief de reinigers zijn, hebben we ze 24 uur lang op teststrips van ijzer en aluminium en op verf en bandenrubber achtergelaten. Corrosie of schade aan het betreffende materiaal zal leiden tot aftrekposten, afhankelijk van de omvang.

Behandeling

Duurzaamheid

De bio-factor bestaat niet alleen uit de gebruikte grondstoffen. Ook het afzien van kleurstoffen en geurstoffen leverde punten op. Hier moesten we vertrouwen op de informatie van de fabrikanten. Daarnaast werden punten toegekend voor etiketten en containers gemaakt van gerecyclede materialen en de mogelijkheid om bestaande spuitkoppen en flessen te hergebruiken met navulcontainers.

Er is geen uniforme testnorm voor fietsreinigers. Daarom hebben we ons georiënteerd op de testmethoden van Dr. Wack, die ook in andere gebieden van de industrie worden gebruikt. De tests werden onder onze supervisie uitgevoerd in het BIKE-laboratorium in München.Foto: Stefan Frey

Er is geen uniforme testnorm voor fietsreinigers. Daarom hebben we ons georiënteerd op de testmethoden van Dr. Wack, die ook in andere gebieden van de industrie worden gebruikt. De tests werden onder onze supervisie uitgevoerd in het BIKE-laboratorium in München.

De testresultaten voor de 13 biologische fietsreinigers

Antidote Bike Cleaner

Antidotum schittert met voorbeeldige eco-eigenschappen, maar lost hardnekkig vuil nauwelijks op. De fles ligt goed in de hand, maar de hendel kan niet volledig worden doorgetrokken. De reiniger is vrij vloeibaar, beslaat zwaar en loopt snel leeg. Daarom is het minder productief.

Antidote Bike CleanerFoto: Georg Grieshaber

Antidote Bike Cleaner

Specificaties en opmerkingen Antidote Bike Cleaner

 • Prijs: 12,95 Euro
 • Prijs per liter: 17,27 euro
 • Beschikbare containers: 750 ml / 10 l navulling
 • Materiaalcompatibiliteit: alle materialen
 • Reinigingsprestaties (50%): 2 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 10 van de 10 punten
 • Handling (20%): 4 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 10 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 34 punten | bevredigend

Dr. Wack F100 Bio Bicycle Cleaner – Testwinnaar

De organische versie van de F100 reiniger scoort met de beste reinigingsprestaties. Als het gaat om grondstoffen en verpakkingen is er veel aandacht besteed aan ecologie. Door de gelachtige consistentie hecht de reiniger goed en kan hij gericht worden aangebracht. Dit maakt het zeer productief en effectief. Goede wegligging.

Dr. Wack F100 Bio FietsreinigerFoto: Georg Grieshaber

Dr. Wack F100 Bio Fietsreiniger

Specificaties en opmerkingen Dr. Wack F100 Bio Bicycle Cleaner

 • Prijs: 19,99 Euro
 • Prijs per liter: 26,65 euro
 • Beschikbare containers: 100 ml / 750 ml / 2 l
 • Materiaalcompatibiliteit: lichte aantasting van ijzer
 • Reinigingsprestaties (50%): 10 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 9 van de 10 punten
 • Handling (20%): 9 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 10 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 57 punten | super

Dynamische Bio Filth Fighter

Ligt ondanks de grote fles goed in de hand. De schuimmodus verbetert de hechting, maar de reinigingsprestaties zijn nog steeds vrij laag. Dynamic vertoont ook duidelijke zwakke punten op het gebied van materiaalcompatibiliteit – goed wassen. Er is nog een inhaalslag te maken als het gaat om het milieu.

Dynamische Bio Filth FighterFoto: Georg Grieshaber

Dynamische Bio Filth Fighter

Specificaties en bladmuziek Dynamic Bio Filth Fighter

 • Prijs: 14,99 Euro
 • Prijs per liter: 14,99 euro
 • Beschikbare containers: 1000 ml
 • Materiaalcompatibiliteit: tast aluminium en ijzer aan
 • Reinigingsprestaties (50%): 2 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 6 van de 10 punten
 • Handling (20%): 8 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 6 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 32 punten | bevredigend

Finish Line Super Bike Wash

Met de hoekige en wiebelige spuitkop ligt de grote fles niet optimaal in de hand. Het spuitpatroon is diffuus en zwaar beneveld. In de schuimfunctie ontkiemt het mondstuk, maar is nauwkeuriger. Zelfs met de reinigingsprestaties alleen in het achterste deel. Er is nog een flinke inhaalslag te maken op het gebied van eco-rating.

Finish Line Super Bike WashFoto: Georg Grieshaber

Finish Line Super Bike Wash

Specificaties en opmerkingen Finish Line Super Bike Wash

 • Prijs: 16,50 Euro
 • Prijs per liter: 16,50 euro
 • Beschikbare containers: 1 l / 3,77 l / 475 ml concentraat
 • Materiaalcompatibiliteit: agressief op aluminium en ijzer
 • Reinigingsprestaties (50%): 2 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 5 van de 10 punten
 • Handling (20%): 4 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 4 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 26 punten | bevredigend

Motorex Bike Schoon

De slanke fles ligt goed in de hand, de spuitkop is goed af te stellen en te doseren. Het spuitpatroon past ook, de reiniger loopt niet meteen weer weg. Reinigingsprestaties en materiaalcompatibiliteit zijn absoluut overtuigend. Als het gaat om flessen, vertrouwt Motorex op gerecyclede producten.

Motorex Bike SchoonFoto: Georg Grieshaber

Motorex Bike Schoon

Technische specificaties en opmerkingen Motorex Bike Clean

 • Prijs: 13,50 Euro
 • Prijs per liter: 27 euro
 • Beschikbare containers: 500 ml / 2 l / 5 l navulling
 • Materiaalcompatibiliteit: lichte aantasting van aluminium
 • Reinigingsprestaties (50%): 9 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 9 van de 10 punten
 • Handling (20%): 10 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 6 van de 10 punten

BIKE rating*: 56 punten | super

Motul Frame Schoon

Motul Frame SchoonFoto: Georg Grieshaber

Motul Frame Schoon

Specificaties en bladmuziek Motul Frame Clean

 • Prijs: 10,90 Euro
 • Prijs per liter: 21,80 euro
 • Beschikbare containers: 500 ml
 • Materiaalcompatibiliteit: lichte aantasting van aluminium
 • Reinigingsprestaties (50%): 3 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 9 van de 10 punten
 • Handling (20%): 6 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 4 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 37 punten | goed

Muc-Off Punk Poeder

Het zelfmengende poeder bespaart water en verpakking, maar is niet optimaal in de hantering. De optionele “Bottle for Life” gemaakt van aluminium is zwaar, het spuitpatroon erg breed, maar het past goed in de hand. Zeer zacht voor het materiaal, maar slechts een laag reinigingsvermogen. De standaard reiniger is krachtiger.

Muc-Off Punk PoederFoto: Georg Grieshaber

Muc-Off Punk Poeder

Specificaties en bladmuziek Muc-Off Punk Powder

 • Prijs: 42,99 Euro
 • Prijs per liter: 10,75 euro
 • Beschikbare containers: 2 / 4 sachets van elk 1 l
 • Materiaalcompatibiliteit: lichte aantasting van ijzer
 • Reinigingsprestaties (50%): 2 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 9 van de 10 punten
 • Handling (20%): 4 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 6 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 32 punten | bevredigend

Neatflow Bike Cleaner Beuken

Het product en de verpakking voldoen aan bijna alle eco-verwachtingen. De spuitkop met een lange hendel kan fijn gedoseerd worden, maar is zeer vernevelend en ligt niet optimaal in de hand. Daardoor is het niet erg gericht. De reinigingsprestaties zijn zeer beperkt. Behalve ijzer is er geen gevaar voor het materiaal.

Neatflow Bike Cleaner BeukenFoto: Georg Grieshaber

Neatflow Bike Cleaner Beuken

Specificaties en opmerkingen Neatflow Bike Cleaner Beech

 • Prijs: 11,75 Euro
 • Prijs per liter: 11,75 euro
 • Beschikbare containers: 1 l / 1 l navulling
 • Materiaalcompatibiliteit: lichte aantasting van ijzer
 • Reinigingsprestaties (50%): 2 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 9 van de 10 punten
 • Handling (20%): 4 van de 10 punten
 • Milieuvriendelijkheid: 8 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 32 punten | bevredigend

Peaty’s Loam Schuim

Als schuim is het zeer eenvoudig te doseren, hecht het goed en kan het gericht worden aangebracht. Ondanks zijn grootte is de fles comfortabel om vast te houden. Veilig op alle materialen. Slechts matig in termen van reinigingsprestaties. Ook op het gebied van duurzaamheid is er een inhaalslag te maken, geen gerecyclede materialen.

Peaty's Loam SchuimFoto: Georg Grieshaber

Peaty’s Loam Schuim

Specificaties en bladmuziek Peaty’s Loam Foam

 • Prijs: 12,99 Euro
 • Prijs per liter: 12,99 euro
 • Beschikbare containers: 1 l / 5 l / 5 l concentraat
 • Materiaalcompatibiliteit: geschikt voor alle materialen
 • Reinigingsprestaties (50%): 3 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 10 van de 10 punten
 • Handling (20%): 8 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 4 van de 10 punten

BIKE tip: Waar voor je geld

BIKE rating*: 40 punten | goed

Pedro’s Groene Bruis

Vergelijkbare fles en sproeikop als Peaty’s, maar het product past minder goed bij het mondstuk, beslaat zwaar en druipt snel af. Pedro’s heeft ook moeite met het hardnekkige testvuil en kan aluminium en geanodiseerd aluminium aanvallen als de belichtingstijd te lang is.

Pedro's Groene BruisFoto: Georg Grieshaber

Pedro’s Groene Bruis

Specificaties en bladmuziek Pedro’s Green Fizz

 • Prijs: 15 Euro
 • Prijs per liter: 15 euro
 • Beschikbare containers: 500 ml / 1 l / 5 l navulling
 • Materiaalcompatibiliteit: matige aanval op aluminium
 • Reinigingsprestaties (50%): 3 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 8 van de 10 punten
 • Handling (20%): 4 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 4 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 33 punten | bevredigend

RSP Modderige Buddy

Het zeer vloeibare actieve ingrediënt wordt sterk verneveld door het mondstuk, er is geen schuimfunctie. Slechts één vinger past op de korte hendel en de sproeikop is ook vrij hoekig. Met een beetje bijles met de borstel verwijdert de reiniger ook zwaarder vuil van het frame.

RSP Modderige BuddyFoto: Georg Grieshaber

RSP Modderige Buddy

Specificaties en bladmuziek RSP Muddy Buddy

 • Prijs: 12,95 Euro
 • Prijs per liter: 25,90 euro
 • Beschikbare containers: 500 ml / 10 l navulling
 • Materiaalcompatibiliteit: lichte aantasting van aluminium
 • Reinigingsprestaties (50%): 4 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 9 van de 10 punten
 • Handling (20%): 4 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 4 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 37 punten | goed

Sonax Fietsreiniger

Een van de weinige schoonmakers in de test, waarvan de formule absoluut overtuigend is. Bovendien is de Sonax zacht voor alle materialen. De slanke fles ligt goed in de hand, de gelachtige reiniger kan schoon gedoseerd worden, maar is lastig gericht aan te brengen. Een schuimfunctie ontbreekt.

Sonax FietsreinigerFoto: Georg Grieshaber

Sonax Fietsreiniger

Specificaties en opmerkingen Sonax Bike Cleaner

 • Prijs: 15,63 Euro
 • Prijs per liter: 20,84 euro
 • Beschikbare containers: 750 ml / 5 l navulling
 • Materiaalcompatibiliteit: geschikt voor alle materialen
 • Reinigingsprestaties (50%): 10 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 10 van de 10 punten
 • Handling (20%): 6 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 4 van de 10 punten

BIKE rating*: 56 punten | super

Toniq Bike Wash

Toniq voldoet bijna perfect aan de milieucriteria met hernieuwbare grondstoffen, gerecyclede materialen en navulmogelijkheden. De lange hendel is goed, maar de spuitkop ziet er goedkoop uit, de reiniger kan nauwelijks gericht worden aangebracht. De reinigingsprestaties op het testvuil zijn zwak.

Toniq Bike WashFoto: Georg Grieshaber

Toniq Bike Wash

Technische specificaties en bladmuziek Toniq Bike Wash

 • Prijs: 7,99 Euro
 • Prijs per liter: 15,98 euro
 • Beschikbare containers: 500 ml / 2 l navulling
 • Materiaalcompatibiliteit: aanslag op aluminium en ijzer
 • Reinigingsprestaties (50%): 2 van de 10 punten
 • Materiaal compatibiliteit (30%): 7 van de 10 punten
 • Handling (20%): 4 van de 10 punten
 • Milieuduurzaamheid: 10 van de 10 punten

BIKE oordeel*: 29 punten | bevredigend

*Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (60 – 56 punten), zeer goed (55 – 46 punten), goed (45 – 36 punten), bevredigend (35 – 26 punten), met zwakke punten (vanaf 25 punten).

Misschien bent u ook geïnteresseerd in:

>>Fietskettingolie: 14 milieuvriendelijke smeermiddelen op de proef gesteld<<

>>Eerst schoonmaken, dan schroeven: de grote passie van celebrity-monteurs<<

>>Hoe zorg je goed voor je fietskleding<<

>> draadloze hogedrukreiniger testen<<

Source link