Canyon Torque: Op CF 2023: Grote fiets met geïntegreerde shuttle

De nieuwe Canyon Torque:On CF heeft niet veel gemeen met zijn voorganger. Het aluminium frame heeft plaatsgemaakt voor een uitgebreide carbon constructie. Hetzelfde geldt voor de achterwielophanging, die een complexe koppeling en laagliggende demper heeft. In plaats van een miezerige 500 wattuur zitten er tot 900 wattuur in de onderbuis. En het kleine voorwiel, dat van zijn voorganger een levendige parkfiets maakte, heeft plaatsgemaakt voor een volwassen 29er.

De geometrie, die in de voorganger al als behoorlijk progressief kon worden omschreven, is nog extremer geworden – maar tegelijkertijd evenwichtiger. De nieuwkomer is dus eigenlijk een compleet nieuwe fiets – met een al even nieuwe rijervaring. Maar voor wie is zo’n mini downhiller eigenlijk geschikt? En wat onderscheidt de fiets van de gloednieuwe E-Enduro Strive:On CFR?

>> Klik hier voor het uitgebreide artikel over de nieuwe E-Enduro Canyon Strive:On CFR <<

De feiten over de Canyon Torque:On

  • Motor: Shimano EP8
  • Batterij: Keuze uit 900 of 720 wattuur
  • 180/175 mm veerweg
  • MX wielmix (29 / 27,5″)
  • Volledig carbon frame
  • Drie uitrustingsniveaus tussen 5999 en 9399 euro, elk met een batterij van 720 of 900 euro (400 euro prijsverschil)
  • Gewicht: vanaf 23,7 kg (specificaties van de fabrikant, CF 9 met 720 batterij)
  • Vier maten S t/m XL
  • Categorie 5E – full gravity release zoals bij de downhill MTB Canyon zender
Canyon Torque: Op CF9 / / 180/175 mm / / 29/27,5 inch / / 7499 of 7899 euro / / vanaf 23,7 kgFoto: Roo Fowler

Canyon Torque: Op CF9 / / 180/175 mm / / 29/27,5 inch / / 7499 of 7899 euro / / vanaf 23,7 kg

De aandrijving in de Canyon Torque:On

Wat de motor en accu betreft zit de Torque:On in dezelfde familie als de Spectral:On CF, die onze test al meerdere keren heeft gewonnen. De freerider neemt het zelf ontwikkelde accusysteem over van zijn kleine broertje. Dit betekent dat batterijen met 720 of 900 wattuur in de brede onderbuis passen. Gewichtsverschil: 900 gram. Dit betekent dat fietsers een enorm bereik aan boord kunnen hebben als ze dat willen – of een iets lichtere fiets.

Het ontwerp, waarbij de batterij uit de gesloten buis wordt getrokken, heeft de Spectral: On een echt sterke gewicht-tot-bereikverhouding gegeven. Dit is wat Torque:On erft – zij het op een veel hoger niveau. De fiets is geen echt lichtgewicht met zo’n 23,7 kilo en een 720 accu. De meeste modellen van de concurrenten in deze reisklasse zijn echter aanzienlijk zwaarder. Voortstuwing wordt verzorgd door Shimano’s EP8-motor – de geheel nieuwe EP801 is nog niet geïnstalleerd in de 2023 Torque:On.

Shimano EP8 – de nieuwe EP801 zit nog niet in de 23 Torque:On.

De geometrie van de Canyon Torque:On CF

De Franse oud-wereldkampioen en canyonconsultant Fabien Barel omschrijft de Torque:On als een mini-downhiller – gemaakt om op het scheermesje te rijden over echt veeleisende afdalingen. De geometrie is navenant extreem. Met 500 millimeter in maat L is het bereik naar e-bike-normen erg lang. Tot 525 millimeter voor maat XL is beschikbaar. Maat S heeft nog steeds een bereik van 450 millimeter. Een waarde die een paar jaar geleden nog normaal was voor maat L E-MTB’s.

Lees ook:   Sram Eagle in vergelijking: XX Transmission vs. XX1 AXS – oud vs. nieuw

De stuurhoek is vlak op 63,5 graden. Met 445 millimeter zijn de liggende achtervorken flink gegroeid ten opzichte van hun voorganger. Deze waarden zijn overigens identiek aan de eveneens gloednieuwe E-Enduro Strive:On CFR. Er zijn verschillen in de zithoek. Met 77,5 graden is het koppel nog steeds steil, maar niet zo radicaal als de meer klimmende Strive:On. De trapas is lager bij de Torque:On. Een wielbasis van 1306 millimeter in maat L is veel. Een waarde die schreeuwt om matige gladheid!

De geometrie van de Canyon Torque:On CF in één oogopslag. Het bedrijf uit Koblenz biedt vier maten van S tot XL.Foto: Screenshot

De geometrie van de Canyon Torque:On CF in één oogopslag. Het bedrijf uit Koblenz biedt vier maten van S tot XL.

Vol gas? Het maakt deel uit van Canyon

Heb ik een waterfles nodig op mijn fiets? Voor sommigen is het een absolute must, anderen hebben hun drankje toch anders opgeborgen. Canyon wilde absoluut eHaal een waterfles op je fiets. Door de complexe demperkoppeling in het hoofdframe moesten de ingenieurs echter diep in hun trukendoos graven. Een uitsparing in de bovenbuis en een speciale waterfles moeten het probleem oplossen. Er past 650 milliliter in de fles, die ijverig op het pad hangt als hij halfvol is. Qua zwaartepunt is het gewicht zeker niet ideaal ondergebracht aan de bovenkant. Om ervoor te zorgen dat u de fles niet verliest, zelfs niet op het zwaarste terrein, kunt u deze optioneel vastzetten met een riem.

Speciaal commando: De waterfles en de bijpassende uitsparing in de bovenbuis zijn expliciet ontwikkeld voor de Torque:On.

Waar ligt de grens? Het koppel: op CF op het parcours

We konden alleen maar raden welke tempelkwaliteiten de nieuwe Canyon Torque:On eigenlijk heeft toen we de fiets presenteerden. We hebben de nieuwkomer een dag over de paden op Monte Arsenti bij Massa Marittima gejaagd. Om een lang verhaal kort te maken: de paden konden niet eens in de buurt komen om de fiets uit zijn reservaat te lokken. We kunnen dus niet precies zeggen hoe goed de motor presteert op echt snelle en ruwe tracks op dit moment.

Maar alles wijst op een veelbelovend pakket. Want de soepelheid van de fiets is net zo indrukwekkend als de tractie van het onderstel. De achterste driehoek vangt ruwe en fijne klappen zeer zelfverzekerd op en betonteert het achterwiel bijna tot aan de grond. De rijder staat laag in de fiets en kan zich ontspannen achter de hoge voorkant. Dit vergroot het gevoel van veiligheid verder.

Laag over de paden vliegen! De Canyon Torque:On CF ziet er verveeld uit in vloeiend terrein, de rijder volledig gefocust uit voorzorg.Foto: Roo Fowler

Laag over de paden vliegen! De Canyon Torque:On CF ziet er verveeld uit in vloeiend terrein, de rijder volledig gefocust uit voorzorg.

Iedereen die de paden op Monte Arsenti kent, weet dat de groene Insoglio absoluut geen fiets met 180 millimeter nodig heeft. Geen uitdaging voor de Canyon Torque:On CF? Integendeel. Een grote fiets die hier nog steeds leuk is, moet zijn instinct om te spelen bewijzen.Foto: Roo Fowler

Iedereen die de paden op Monte Arsenti kent, weet dat de groene Insoglio absoluut geen fiets met 180 millimeter nodig heeft. Geen uitdaging voor de Canyon Torque:On CF? Integendeel. Een grote fiets die hier nog steeds leuk is, moet zijn instinct om te spelen bewijzen.

De rijder moet de fiets echter zeer actief besturen – en voldoende pull-down is een absolute voorwaarde. Dan is de speedster echter relatief wendbaar en biedt hij ook een zekere pop. Het is moeilijk te geloven dat naast de enorme afmetingen van de fiets, een dikke 900-batterij ook aan het speelinstinct trekt. De Torque:On komt echter niet in de buurt van het levendige, lichtvoetige weggedrag van een succesvolle trailbike op vloeiende passages. Dit moet duidelijk zijn voor iedereen die voor de fiets kiest.

Stijl en sprongen? De Canyon Torque:On schreeuwt: Bring it on! De chauffeur levert binnen de grenzen van zijn mogelijkheden.Foto: Roo Fowler

Stijl en sprongen? De Canyon Torque:On schreeuwt: Bring it on! De chauffeur levert binnen de grenzen van zijn mogelijkheden.

Met andere woorden, de Torque:On wordt aanbevolen voor iedereen die expliciet op zoek is naar de sensatie van veeleisende afdalingen met hun fiets. Dit kunnen snelle bikeparkroutes zijn met grote sprongen of harige afdalingen. Strakkere paden, waar nauwkeurig sturen en ontspannen rollen aan de orde van de dag zijn, hebben de neiging om de fiets te weinig uit te dagen. Hier ziet het er omvangrijk en oversized uit. Dat geldt ook voor motorrijders die alleen iets meer comfort en rijveiligheid willen kopen door een toename van de veerweg. Een Torque:On rijder moet precies weten wat hij doet en ook een flinke dosis inzet in de afdaling gooien.

De Canyon Torque:On CF is geen slechte klimmer. Lastige hellingen behoren echter niet tot de specialiteit van de grote fiets.Foto: Roo Fowler

De Canyon Torque:On CF is geen slechte klimmer. Lastige hellingen behoren echter niet tot de specialiteit van de grote fiets.

De klim is meer een middel om een doel te bereiken voor de Torque:On. Alleen al door de iets zwakkere EP8-motor is de fiets op steile, technische beklimmingen inferieur aan de Strive:On met Bosch. Daarnaast is het onderstel met hoge tractie iets lager in de slag, waardoor de toch al wat vlakkere zithoek in de praktijk nog vlakker lijkt. Je zit dus niet zo centraal in de fiets als bij het kleine endurobroertje.

Maar in principe is de 2023 Torque:On ook geen slechte klimmer. In vergelijking met zijn voorganger heeft hij bijvoorbeeld een tandje bijgestoken. Top: Met de 900 batterij zijn echt uitgestrekte trailrondes mogelijk! De ideale vervanging wanneer de lift of shuttle te druk, te traag of gewoon te saai is.

Rumpeldipumpel! Stenen, rotsen, hakken - dit is waar de Canyon Torque: On CF zich meteen thuis voelt. Meer van het!Foto: Roo Fowler

Rumpeldipumpel! Stenen, rotsen, hakken – dit is waar de Canyon Torque: On CF zich meteen thuis voelt. Meer van het!

Uitrusting en prijzen

Het nieuwe carbon koppel is niet langer het prijs-prestatiewonder dat we over zijn voorganger schreven. Want ook het edele full carbon frame en ook de speciaal ontwikkelde accu’s hebben hun prijs. Bovendien wordt de fiets met lange slag niet geleverd met goedkope instapuitrusting. Als u op zoek bent naar een zeer goedkope e-freerider, vindt u nog steeds de Torque:On AL, d.w.z. de voorgangervariant, in het Canyon-assortiment.

Voor de nieuwe fiets moet je dieper in je buidel tasten. De carbon modellen zijn allemaal verkrijgbaar met een 720 of 900 batterij. Prijsverschil voor de twee batterijvarianten: 400 euro. De banden zijn identiek op alle drie de modellen: Maxxis DHR II achter (27,5 x 2,6″), Assegai voor (29 x 2,5″). Het karkas is slank met EXO+ voor deze fietscategorie – vooral op het achterwiel. Het zachte MaxxGrip-rubber aan de voorkant biedt echter voldoende grip.

Canyon Koppel: Op CF 8

Hij begint bij 5999 (720 Wh) of 6399 (900 Wh) euro met de Torque:On CF 8. Een Fox Performance ophanging met een 38 mm voorvork en X2 schokdemper werkt hier. Versnellingen en remmen komen uit Shimano’s SLX-plank. Er zijn twee kleurvarianten: zwart of oranje. Volgens Canyon moet het gewicht met een kleine accu uitkomen op 24 kilo.

Canyon Torque: Op CF 8 / / 180/175 mm / / 29/27,5 inch / / vanaf 5999 EuroFoto: Canyon

Canyon Torque: Op CF 8 / / 180/175 mm / / 29/27,5 inch / / vanaf 5999 Euro

Canyon Koppel: Op CF 9

Qua uitrusting heeft het CF9-model al alles aan boord wat veeleisende freeriders nodig hebben voor de zwaarste toepassingen. De Fox Factory-ophanging wordt geleverd met een 38-vork en X2-schokdemper. Versnellingen en remmen zijn Shimano XT. Bij de grote accu zou dit pakket 24,6 kilo wegen, dat is 23,6 kilo bij een 720 accu. Kosten: 7499 (720 Wh) of 7899 (900 Wh) euro. Twee kleuren: zwart en groen/olijf.

Canyon Torque: Op CF 9 / / 180/175 mm / / 29/27,5 inch / / vanaf 7499 EuroFoto: Canyon

Canyon Torque: Op CF 9 / / 180/175 mm / / 29/27,5 inch / / vanaf 7499 Euro

Canyon Koppel: Op CF Roczen

Het topmodel van de serie is een speciale editie van motorcrossster Ken Roczen. Het meest opvallende verschil: de stalen veerdemper en de felle lak. Qua prijs komt de fiets uit op 8999 of 9399 euro (afhankelijk van de accugrootte). Het chassis is afkomstig van Rockshox en de super deluxe coil shock wordt vergezeld door een ZEB Ultimate. Ook versnellingen en remmen komen van Sram: draadloze X01 AXS en Code RSC. Met een grote accu zou de Roczen-editie 24,76 kilo wegen.

Canyon Torque: Op CF Roczen / / 180/175 mm / / 29/27.5 inch // vanaf 8999 EuroFoto: Canyon

Canyon Torque: Op CF Roczen / / 180/175 mm / / 29/27.5 inch // vanaf 8999 Euro

Conclusie over Canyon Torque:On CF

Florentin Vesenbeckh is Head of Testing bij EMTB Magazine. Elk jaar zit de redacteur op ongeveer 75 verschillende e-mountainbikes en krijgt hij bijna alle opwindende nieuwe producten in handen - waaronder de nieuwe Canyon Torque: On CF .Foto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh is Head of Testing bij EMTB Magazine. Elk jaar zit de redacteur op ongeveer 75 verschillende e-mountainbikes en krijgt hij bijna alle opwindende nieuwe producten in handen – waaronder de nieuwe Canyon Torque: On CF .

Geen zin in een shuttle of lift – maar toch warm voor versnippering? Dan zou de Canyon Torque:On CF de ideale metgezel kunnen zijn. Het weggedrag van de fiets is veelbelovend, omdat het enorme kwaliteiten combineert met een verbazingwekkend leuk weggedrag. Een echte parkversnipperaar. Het is moeilijk te geloven dat er maar liefst 900 wattuur in dit pakket zit. Maar pas op: de fiets heeft snelle tracks nodig met wilde passages en een ervaren rijder om echt tot bloei te komen. Als een van deze parameters ontbreekt, is een iets waardigere E-MTB waarschijnlijk logischer. – Florentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB Magazine

Video: Canyon Strive: Op CFR vs. Canyon Koppel: Op CF

Source link