Verf eraf: Een fietshelm schilderen – mag dat?

Om de belangrijke vragen over het schilderen van fietshelmen te verduidelijken, vroegen we het aan onze helmexpert: Frank Proksch, Head of Research &; Development bij Alpina Sports.

Fancy helm is de helft van de stijl, nietwaar?Foto: Lars ScharlFancy helm is de helft van de stijl, nietwaar?

FREERIDE: Waarom zou je je helm na 5 jaar vervangen, zoals de fabrikanten aanbevelen? Met een beetje nieuwe kleur krijgt het een tweede leven

FRANK PROKSCH: We moeten 5 jaar aanbevelen omdat we PBM’s produceren (Noot van de redactie: Persoonlijke beschermingsmiddelen). Helmen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit betekent dat wij onderworpen zijn aan de Europese verordening die dit voorschrijft.

Iemand die voor 500 euro een helm van Troy Lee Designs kocht, slikt nu. Waarom is de levensduur zo beperkt?

Je weet nooit hoe de helmen gebruikt gaan worden. Je gaat dus uit van het worstcasescenario.

Dat wil zeggen: ik zet mijn helm op de achterkant van mijn pick-up. En daar is het, als ik niet rijd, in regen, sneeuw en zonneschijn.

In regen en sneeuw zou ik nog best koel zijn, omdat het EPS-schuim er goed tegen kan. De grootste uitdaging is de recreatieve fietser. Zo zet hij bij een bezoek aan het buitenzwembad zijn helm ondersteboven in de fietsmand. Daar ligt hij een paar uur in de brandende zon en bakt weg. Het EPS-schuim smelt, de structuur verandert en daarmee de dempende eigenschappen.

Ik stop mijn dure carbon integraalhelm zeker niet in de fietsmand.

Wat zijn de juridische gevolgen als ik een helm draag die de periode van 5 jaar heeft overschreden? Verlies ik mijn licentie of verzekeringsdekking als ik mezelf verwond?

Nee. Als fabrikant van persoonlijke beschermingsmiddelen garanderen wij 100% bescherming van de helm zoals deze is geleverd voor een periode van 5 jaar. Als u als gebruiker deze periode overschrijdt, zijn wij buiten de wettelijke verantwoordelijkheid en geven wij toe dat de helm is afgenomen in zijn beschermende prestaties als gevolg van UV-straling, langdurig gebruik, enz.

Kan ik de helmfabrikant aanklagen als ik bijvoorbeeld een hersenschudding oploop bij een val?

Ten laatste op het moment dat de motorrijder overlijdt, wordt het parket actief. Laten we het voorbeeld nemen van Michael Schumacher. Er werd gezegd dat hij een helmcamera op zijn helm had gemonteerd. Helmsteunen kunnen de veiligheid van een helm enorm aantasten. Om deze reden sluiten helmfabrikanten over het algemeen wijzigingen aan de helm uit omdat deze niet door de fabrikant kunnen worden getest. In dergelijke fatale gevallen controleert het parket of de helm toelaatbaar was. De reconstructie van een val is echter bijna onmogelijk. Er kan dus alleen gecontroleerd worden of een helm voldoet aan de voorgeschreven testnormen.

>> MIPS helm en CO: Hoe werken rotatiesystemen in de fietshelm? <<

Iemand valt, verwondt zichzelf en probeert de helmfabrikant aan te klagen omdat de helm hen niet beter beschermde – zijn er dergelijke gevallen?

Ervan uitgaande dat ik het ontwerp van de helm niet meer mooi vind, kan ik mijn helm dan zelf opnieuw schilderen?

Ja, maar een verfbeurt is ook een verandering aan de helm. Dit betekent dat de fabrikant niet langer de volledige veiligheid van de helm garandeert. Ik ontraad het. Een sticker is ook een verandering, hoewel de oplosmiddelen in de lijm niet voldoende zijn om de helmstructuur in het kleine gebied aan te vallen. Een mogelijk alternatief: Alpina biedt een service voor individuele lakafwerkingen, zoals gewenst door profrenners. Wij leveren de helmen geprimed aan erkende schilders, die vervolgens het gewenste lakwerk aanbrengen.

De schilders weten in overleg met de fabrikant welke verf ze mogen gebruiken. Omdat verkeerde verven kunnenZo is niet bekend hoe het oplosmiddel in de verf reageert met de epoxyhars van de helm. Als het oplosmiddel de schaal verzacht, kan deze broos worden en sneller breken.

Professioneel schilderwerk is duur. Waar moet de motorrijder die geniet van het ontwerp van zijn oude helm en naar de spray wil grijpen, op letten?

Andere materialen zijn kritischer, maar ik zou me minder zorgen maken over carbon helmen. Want er zit een buitenste laag verf die ik moet schuren zodat de verf hecht. Maar ik mag niet in de stof malen. Want dat verzwakt de structuur. Persoonlijk zou ik niet op de helm malen, maar naar een professionele schilder gaan.

Helmexpert Frank Proksch van Alpina Sports.Foto: Stephan MinxHelmexpert Frank Proksch van Alpina Sports.