Vanmoof insolventie: Nederlandse e-bikefabrikant failliet

De gevolgen van de pandemie, oorlog en economische neergang – de redenen voor het faillissement van de Nederlandse fietsenfabrikant Vanmoof kunnen heel verschillend zijn. Maar feit is nu dat het bedrijf failliet is. De Vanmoof werd door justitie failliet verklaard. Het management is momenteel op zoek naar manieren om activa te verkopen aan externe bedrijven onder toezicht van twee trustees om het bedrijf voort te zetten, zegt het.

Opgericht in 2009 door de broers Ties en Taco Carlier, heeft Vanmoof zichzelf een beetje gezien als de Tesla onder de e-bikes. De modellen hebben dan ook de reputatie “hipsterfietsen” te zijn, maar dit deed blijkbaar niets af aan de verkoopcijfers. Het bedrijf haalde onlangs ook een investering van € 12,5 miljoen op bij de in Londen gevestigde durfkapitalist Balderton Capital en elektronicaleverancier Sinbon Electronics.

Maar het is ook een feit dat Vanmoof al jaren verlies maakt met zijn fietsverkopen, die het tot nu toe dankzij investeerders heeft kunnen opvangen. Maar al eind 2022 kon een faillissement nog maar net worden afgewend. Omdat Nederlanders hun schulden niet meer konden betalen, verleende een rechtbank op 12 juli uitstel. Dit is nu ingetrokken als onderdeel van de insolventiemelding.

Sindsdien wordt er in alle media gespeculeerd over de redenen voor het faillissement. Volgens een Wikipedia had Vanmoof in 2019 180 werknemers in Amsterdam en 290 wereldwijd. Een andere bron zegt dat er bijna 900 werknemers zijn. Daarnaast is er een breed netwerk van winkels in Europa, de VS en Azië. Beide zouden enorme kostenslurpers kunnen zijn die niet gecompenseerd konden worden door de loutere verkoop van de e-bike.

Lees ook:   MTB herfstgebieden: De mooiste alternatieven voor de Alpen | FIETS

Vanmoof heeft onlangs drie verschillende productreeksen verkocht: de S-serie omvat elektrische fietsen met een conventioneel ontworpen frame. De X-reeks, die in 2022 werd vervangen door de A-reeks, omvat e-bikes met kleinere wielen en transportmiddelen. In de V-reeks zit een hogesnelheidsfiets die 50 km/u gaat.

Enkele van de bekendste producten van Vanmoof zijn de S3- en X3-serie e-bikes – ze worden voortdurend verbeterd door middel van over-the-air updates. Pas op 9 mei 2023 onthulde het bedrijf de nieuwe S4- en X4-serie. Nieuwe, felle kleuren, de Gen 4 van de voornaafmotor met turboboost en antidiefstalapparaat.