Test trailbikes 2023: Kona Hei Hei CR in test

De Kona Hei Hei verscheen voor het eerst in het productportfolio van Kona in 1994 als een titanium hardtail. Later werd de naam geassocieerd met een volbloed ras volledig gemaakt van koolstof. In 2020 verschoof het gebruiksgebied verder naar trailbikes. Analoog aan de voorvork is ook de veerweg op de achterdriehoek toegenomen tot 125 millimeter. Dit brengt meer reserves bergafwaarts, maar de Kona kan zijn racegenen ondanks de upgrade niet ontkennen.

In het 2139 gram lichte full carbon frame is ruimte voor twee bidonhouders. Vrienden van de fond moeten hier net zo blij mee zijn als met de sportiefste zitpositie in vergelijking met de trailbikes tot 5000 euro van dit jaar. Dit komt door de 65 millimeter lange kuip en de vlakke zithoek (74 graden).

Ook de snelle Maxxis banden zijn meer bekend uit het racesegment. Dit speelt Hei Hei in de kaart op lange beklimmingen op asfalt of grind. De achterste driehoek, die zelfs in het wiegpedaal erg rustig blijft en hoog in de veerweg is, moedigt je aan om vol gas te gaan, zelfs in de open modus. Ondanks de strakke chassiskenmerken is de achterkant gevoelig en heeft hij een sterke tractie.

Het grootste punt van kritiek is de wat stoffige geometrie. De vlakke zithoek positioneert de rijder heel ver naar achteren in de fiets. Tijdens de test moesten we het zadel helemaal naar voren duwen om voldoende controle over het voorwiel te krijgen. Bergaf overtuigt de Kona Hei Hei CR met zijn harmonieuze rijgedrag ondanks de relatief korte veerweg: de steile stuurhoek en de korte liggende achtervork
garanderen veel plezier op kronkelende paden. Het brede stuur en het grote verstelbereik van de Vario-steun zorgen voor veel veiligheid.

Lees ook:   elektrische mountainbike ikea

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).