Test MTB rugzakken: 4 rugzakken voor de Transalp in de test

Deze 4 MTB rugzakken voor een Transalp zijn te vinden in de test:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

MTB-rugzak – hoe deze correct in te pakken

Bijna niemand heeft vaker zijn spullen gepakt voor een Transalp dan gids Peter Brodschelm. Hier zijn zijn tips voor de perfect georganiseerde meerdaagse rugzak voor het oversteken van de Alpen.

Helemaal onderaan het hoofdvak is de verandering van kleding voor de avond. Overdag hoef je het meestal niet te doen. Peters tip: Hij rolt zijn kleren op. Dit voorkomt rimpels, bespaart ruimte en het wasgoed ziet er altijd fris uit.

Ordelijke chaos: De verschillende niveaus van verpakking.Foto: Georg Grieshaber

Ordelijke chaos: De verschillende niveaus van verpakking.

Peter gebruikt drinkflessen die sneller bijgevuld kunnen worden bij veren. Hij gebruikt het lange hydratatieblaascompartiment direct aan de achterkant (niet op de foto) om zelden benodigde maar belangrijke items op te bergen, zoals reservespaken of lange stevige kabelbinders. Als je met een hydratatieblaas rijdt, moet je zeker op een apart compartiment letten. Het is vervelend om het terug in de volledig ingepakte rugzak te proppen.

Arm- en beenwarmers of een verandering van shirt voor de afdaling? Beide zijn optimaal geplaatst aan de zijkanten van het hoofdcompartiment. Je hoeft de rits maar een paar centimeter op de juiste plek te openen om de spullen te verwijderen. Zorg ervoor dat u het na gebruik op dezelfde plaats terugzet.

De toplaag in het hoofdcompartiment is weersafhankelijk. Als er regen wordt aangekondigd, is het eerste wat de regenjas wacht om klaar te zijn voor gebruik. Anders behoort de plaats bovenaan tot de EHBO-kit. In noodgevallen kan het meestal niet snel genoeg gaan.

Ongebruikelijk, maar slim: het midden van het hoofdvak beslaat een aparte tas met het gereedschap van Peter. Veel metaal betekent veel gewicht, en dat moet zo centraal mogelijk in de rugzak en dicht bij het lichaam worden opgeborgen. Daarnaast heb je met één handvat al het gereedschap bij de hand en kun je gemakkelijk schakelen tussen verschillende rugzakken zonder iets belangrijks te vergeten.

Wat moet er allemaal bij zitten...Foto: Georg Grieshaber

Wat moet er allemaal bij zitten…

Slimme details op de rugzak voor meerdaagse tochten

Glazen compartiment

Bovenkant: een glazen compartiment.Foto: Georg Grieshaber

Bovenkant: een glazen compartiment.

Gereedschapsvak

Peter gebruikt de kleine opbergvakken van het gereedschapsvak vooral als toilettassen. Voordeel: Dit houdt het gewicht ver weg van het lichaam laag. Tip: Als het gaat om tandpasta, zonnebrandcrème en douchegel, zijn monsterpakketten meestal voldoende voor een hele week Transalp.

Super: een gereedschapsvak.Foto: Georg Grieshaber

Super: een gereedschapsvak.

Taille tas

Mini-gereedschap, mueslirepen, smartphones, handschoenen – alles wat je bij de hand wilt hebben zonder je rugzak uit te doen, kan worden opgeborgen in de praktische zakken op de heupgordel. Bij Deuter en Vaude zijn de zakken te klein voor moderne mobiele telefoons. Hiervoor bieden ze een gemakkelijk toegankelijk compartiment aan de zijkant van de rugzak.

Smart: een heuptas.Foto: Georg Grieshaber

Smart: een heuptas.

Onderste compartiment

Hier worden gebruiksvoorwerpen opgeslagen die je overdag niet nodig hebt: vuile was of een hutslaapzak bijvoorbeeld. Met Evac kan dit compartiment in grootte worden gevarieerd door middel van een rolsluiting. Praktischer is echter een ritsscheiding, zoals bij Deuter of Vaude het geval is.

Praktisch: een bodemvak op de Evoc Explorer Pro 30.Foto: Georg Grieshaber

Praktisch: een bodemvak op de Evoc Explorer Pro 30.

Interview met Peter Brodschelm, gids en hoofd van de Transalp-aanbieder Fahrtwind

FIETS: Hoe houd je orde in je Transalp rugzak?

Peter Brodschelm: Dit werkt alleen met discipline. Bij mij hebben alle dingen hun vaste plek. Als ik iets niet meer nodig heb, komt het meteen weer op zijn oorspronkelijke plek. Arm en WeesInlings bevinden zich bijvoorbeeld altijd helemaal links van het hoofdcompartiment. Ik hoef de rits niet eens helemaal open te maken om ze eruit en weer in te krijgen.

Is 25 tot 30 liter genoeg voor zeven dagen avontuur?

In de regel wel, zolang je maar spaarzaam inpakt en geen reus bent. Zes tot zeven kilo, dat is alles wat een Transalp rugzak moet wegen. Anders is er een risico op pijn bij het zitten uiterlijk vanaf dag drie. We hebben ook klanten gehad die een elektrisch scheerapparaat of een föhn bij zich hadden, daar heeft niemand behoefte aan. Zelfs voor zware spijkerbroeken is hier geen plaats. Overigens wordt het krap van kledingmaat XL, dan moet je tijdens het transport ergens over nadenken.

Zijn bikepacking tassen een alternatief?

Grote sturen en zadeltassen kunnen werken op een gravelbike, maar niet op een technische fietstocht omdat ze een negatief effect hebben op de wegligging. Een alternatief voor lange rijders zou een goed geconstrueerde frametas zijn.

Moet je trainen met een rugzak?

Wat is de beste manier om de rugzak aan te passen?

Het grootste deel van de belasting moet op de heup zitten. Om dit te doen, moet de rugzak echter overeenkomen met de lengte van de rug. Span de heupgordel niet maximaal aan, anders wordt de ademhaling via de buik geblokkeerd. Wat me steeds weer opvalt is dat klanten vergeten de borstband dicht te doen. Maar als het goed is ingesteld, kan het een enorme hoeveelheid trekkracht van je schouders vergen. Overigens zijn moderne rugzakken qua pasvorm werelden beter geworden dan een paar jaar geleden en glijden ze zelfs op steile hellingen nauwelijks in de nek.

Wat zou je zeker niet zonder willen?

Op goed functioneel ondergoed. Hierdoor kan ik meerdere lagen erboven vervangen, omdat ik gewoon een goed klimaat creëer. Ik kan mezelf vaak een shirt met lange mouwen of zelfs een fleecetrui besparen. Ik heb altijd twee ondershirts met een andere vezelstructuur. Eén voor koud weer, één voor warm weer. Je hebt trouwens geen ondershirt met lange mouwen nodig, het is genoeg als de romp warm blijft. Aan de ene kant koelt het ondershirt het lichaam en houdt het me efficiënt, aan de andere kant voorkomt het dat ik tijdens de pauze op de top afkoel of een trekje krijg.

Peter Brodschelm, gids en baas bij de Transalp-aanbieder FahrtwindFoto: Georg Grieshaber

Peter Brodschelm, gids en baas bij de Transalp-aanbieder Fahrtwind

De vier MTB rugzakken voor de Transalp in de test

Deuter Trans Alpine Pro 28

Absoluut de beste Trans Alpine rugzak die we ooit hebben getest. Dankzij de grote vleugels is hij niet alleen extreem stabiel en neemt hij veel last van de schouders weg, de vulling is ook voldoende voor zware belastingen. Ondanks de enorme opbergruimte is de Deuter perfect georganiseerd. Talrijke steekzakken en verdelers zorgen voor orde, alle compartimenten gaan wijd open – maar alleen als de spanbanden van tevoren zijn losgemaakt. Grote heupzakken, slim smartphonevak, optimaal verstelbare bandjes. Alleen het gewicht lijdt onder de overdadige uitrusting.

Deuter Trans Alpine Pro 28Foto: Georg Grieshaber

Deuter Trans Alpine Pro 28

Technische gegevens en bladmuziek voor de Deuter Trans Alpine Pro 28

 • Prijs: 200 euro >> verkrijgbaar bij Stadler* of Rose*
 • Gewicht / Volume¹: 1655 g / 31 L (geteste maat)
 • Draagsysteem: schuimvulling
 • Uitrusting: Onderste compartiment; gereedschapscompartiment; positieaanpassing; smartphonehoesje; regenhoes; SOS-label; Voorste lade
 • Hydratatie blaas: nee / 3 l, 42 Euro
 • Draagsysteem (35%): 10 van de 10 punten
 • Handling (30%): 9 van de 10 punten
 • Gewicht (20%): 5 van de 10 punten
 • Apparatuur (15%): 9 van 10 punten

BIKE rating²: 52 punten / zeer goed

Het gereedschapscompartiment is groot, perfect verdeeld en helder gelijnd.Foto: Georg Grieshaber

Het gereedschapscompartiment is groot, perfect verdeeld en helder gelijnd.

Breed omsluitende heupvleugels zorgen voor een stabiele pasvorm in de afdaling.Foto: Georg Grieshaber

Breed omsluitende heupfloutsgel zorgen voor een stabiele pasvorm in de afdaling.

Evoc Explorer Pro 30

Voor technische alpentochten is de Evoc fietsrugzak de eerste keuze. Met zijn elastische klittenbandband zit hij stevig en stabiel op de rug – zelfs als hij uiteindelijk niet comfortabel is opgevuld. Zelfs op steile afdalingen glijdt hier niets uit. Het tassenmanagement is bijna perfect, de divisie uiterst succesvol. Alleen het iets lage volume herinnert u eraan om de apparatuur zuinig in te pakken. De grote heupzakken zijn ook praktisch. De ventilatie is maar matig, de gordel is tijdens het rijden nauwelijks aan te passen.

Lees ook:   elektrische mountainbike decathlon
Evoc Explorer Pro 30Foto: Georg Grieshaber

Evoc Explorer Pro 30

Specificaties en bladmuziek Evoc Explorer Pro 30

 • Prijs: 200 Euro >> verkrijgbaar bij Bergzeit*
 • Gewicht / Volume¹: 1310 g / 25 L (geteste maat)
 • Draagsysteem: schuimvulling
 • Uitrusting: waszak; brede stretch taille riem; onderste compartiment met rolsluiting; regenhoes; SOS-label; Helmhouder
 • Hydratatie blaas: nee / 3 l, 40 Euro
 • Draagsysteem (35%): 9 van de 10 punten
 • Handling (30%): 9 van de 10 punten
 • Gewicht (20%): 5 van de 10 punten
 • Apparatuur (15%): 8 van de 10 punten

BIKE rating²: 49 punten / zeer goed

Een afdruk in het hoofdcompartiment toont het juiste gedrag in geval van nood.Foto: Georg Grieshaber

Een afdruk in het hoofdcompartiment toont het juiste gedrag in geval van nood.

Slim opgelost: De regenhoes omsluit ook de grote heupzakken.Foto: Georg Grieshaber

Slim opgelost: De regenhoes omsluit ook de grote heupzakken.

Visarend Escapist 25

Het lichtgewicht in de test scoort met veel opbergruimte en een individueel verstelbaar rugsysteem. Doordat de Osprey MTB rugzak heel dicht bij de drager past en de brede vleugels zich om de heupen wikkelen, past hij ook goed op de afdaling. De ventilatie lijdt er echter onder. Het organisatiesysteem was minder overtuigend: er zijn slechts een paar opbergvakken, wat al snel chaos in de rugzak creëert. Goed: de grote heupzakken, de lade aan de voorkant en de slimme helmhouder. De schouderbanden zijn slechts licht gewatteerd.

Visarend Escapist 25Foto: Georg Grieshaber

Visarend Escapist 25

Specificaties en bladmuziek Osprey Escapist 25

 • Prijs: 150 Euro >> verkrijgbaar bij Bergzeit*
 • Gewicht / Volume¹: 1176 g / 29 L (geteste maat)
 • Draagsysteem: schuimvulling
 • Interieur: 2 maten; verstelbare ruglengte; helmhouder; regenhoes; Voorste lade
 • Hydratatieblaas: nee / 3 l, 38,50 Euro
 • Draagsysteem (35%): 7 van de 10 punten
 • Handling (30%): 7 van de 10 punten
 • Gewicht (20%): 8 van de 10 punten
 • Apparatuur (15%): 6 van de 10 punten

BIKE rating²: 45 punten / goed

Verkrijgbaar in twee maten en ook verstelbaar in ruglengte.Foto: Georg Grieshaber

Verkrijgbaar in twee maten en ook verstelbaar in ruglengte.

De compartimenten bieden weinig onderverdelingen en zijn vrij donker gelijnd.Foto: Georg Grieshaber

De compartimenten bieden weinig onderverdelingen en zijn vrij donker gelijnd.

Vaude Fiets Alpin Pro28+

Als je het uitgebreide draagsysteem van de Vaude fietsrugzak uitrekt, is de rug aangenaam omgeven door frisse lucht. Met een beetje oefening kan dit ook tijdens het rijden werken. Aan de andere kant zit de Bike Alpin minder stevig in de afdaling en schommelt hij een beetje omhoog door het flexibelere materiaal. Wanneer de belasting hoog is, drukken de riemen op de schouders. De verdeling van de zakken is goed gedaan, maar het gereedschapscompartiment is te plat en onpraktisch om te hanteren. Bovenkant: smartphonevak aan de zijkant. Jammer daarentegen: maar één heuptas.

Vaude Fiets Alpin Pro28+Foto: Georg Grieshaber

Vaude Fiets Alpin Pro28+

Specificaties en bladmuziek Vaude Bike Alpin Pro28+

 • Prijs: 180 Euro >> verkrijgbaar bij Rose*
 • Gewicht / Volume¹: 1322 g / 26,5 L (geteste maat)
 • Draagsysteem: Mesh rug
 • Uitrusting: Aanpassing van de grootte; uitgebreide ventilatieAanpassing van het contract; regenhoes; helmhouder; Smartphone/kaartsleuf; Gereedschapsvak
 • Hydratatie blaas: nee / 3 l 42 Euro
 • Draagsysteem (35%): 8 van de 10 punten
 • Handling (30%): 8 van de 10 punten
 • Gewicht (20%): 6 van de 10 punten
 • Apparatuur (15%): 8 van de 10 punten

BIKE rating²: 47 punten / zeer goed

Dankzij de rekbare mesh-achterkant is het goed geventileerd en is de grootte verstelbaar.Foto: Georg Grieshaber

Dankzij de rekbare mesh-achterkant is het goed geventileerd en is de grootte verstelbaar.

Het gereedschapscompartiment is te ondiep en kan slechts van één kant worden geopend.Foto: Georg Grieshaber

Het gereedschapscompartiment is te ondiep en kan slechts van één kant worden geopend.

¹BIKE-metingen; De evaluatie van het gewicht wordt uitgevoerd in verhouding tot het volume.

²De BIKE-beoordeling is prijsonafhankelijk: geweldig (van 56 punten), zeer goed (55 tot 46 punten), goed (45 tot 36 punten), bevredigend (35 of minder punten)

>> Meer interessante artikelen over rugzakken en tassen vind je hier <<