Pinarello Dogma XC: De nieuwe tool van Ferrand-Prévot en Pidcock

In het najaar van 2022 begon de ontwikkelingsfase van de nieuwe Pinarello Dogma XC. De nieuwe rensters Pauline Ferrand-Prévot en Tom Pidock ondersteunden de hele periode. Zo konden de twee hun jarenlange ervaring in de racesector integreren. Met de huidige prototypes hebben Ferrand en Pidcock al hun eerste overwinningen van het seizoen behaald in Frankrijk en Zwitserland. De Pinarello Dogma XC maakt zijn debuut op het WK in Nové Město op 11-14 mei 2023. Maar de Dogma XC-fiets is pas in maart 2024 te koop. Tot die tijd wordt er een extra hardtail frame ontwikkeld.

Zoals bij veel huidige XC/marathonfietsen vertrouwt Pinarell0 op buigende zadelbuizen voor de Dogma XC. De Italianen hopen dat dit zal resulteren in een effectievere energieoverdracht bij het trappen. Daarnaast moeten ze meer ondersteuning en stijfheid bieden op technische afdalingen. De asymmetrische achterdriehoek bestaat uit twee afzonderlijke halve driehoeken. Met behulp van een uniek ontwerp worden deze met twee pinnen aan het hoofddraaipunt bevestigd. Dit genereert meer bandenspeling en vermindert ook het plakken van vuil. De uitvallers van de achterste driehoek hebben al de huidige UDH-standaard.

Dat klopt, de veerweg van de nieuwe Pinarello Dogma MTB kan in twee standen worden aangepast. Je kunt de fiets verplaatsen met 90 millimeter of met 100 millimeter aan de achterkant. Om dit te doen, moet je de bovenste demperbevestiging losmaken en verplaatsen. Hierdoor kunnen verschillende demperinstallatieafmetingen worden geïnstalleerd. Dit betekent dat bestuurders zelf de veerweg aan de achterzijde kunnen bepalen.

Net als veel andere fabrikanten geeft Pinarello de Dogma XC een cockpit met geïntegreerde kabelgeleiding. De kabels verdwijnen direct via het stuur in de binnenkant van het frame. Daarnaast heeft de headset een ingebouwde stuurhoekstop. Hierdoor kan het stuur maximaal 60 graden gedraaid worden.

De achterste driehoek heeft een asymmetrisch ontwerp met de linkerkant versterkt. Zo worden de hogere krachten die aan de andere kant van de aandrijflijn werken gecompenseerd. Dit leidt tot een meer homogene energieoverdracht en zou zowel de snelheid als de tractie moeten verbeteren.

De nieuwe Dogma Cross Country MTB past op een 100 of 120 millimeter voorvork. Deze wordt ondersteund door 90 of 100 millimeter aan de achterkant. De Pinarello mountainbike, die overigens een zeer bekende racefiets heeft met de Dogma F, rolt op 29-inch wielen met een maximale breedte van 2,35 inch. Het bereik in maat L is 480 millimeter. Daarmee is hij 15 millimeter langer dan die van de nieuw geïntroduceerde Specialized Epic.

Source link