Loopfietsen voor kinderen: duel van de kleine banden

Je zou weer kind moeten zijn, het schiet door mijn hoofd als mijn blik over de twee loopfietsen dwaalt. Dit zijn de twee nieuwe loopfietsen van Kinderen rijden shotgun en Propain. De markt voor hoogwaardige loopfietsen en accessoires voor kinderen is de afgelopen twee jaar geëxplodeerd en is nog nooit zo uitgebreid geweest. Er is niets dat niet beschikbaar is voor de lieve kleintjes. Te beginnen met het kinderzitje, dat de nakomelingen op de eerste rij op de bovenbuis plaatst, tot de met top uitgeruste kinder-E-MTB voor 4000 euro en veel daartussenin.

Met zo'n loopfiets oefenen kinderen hun balans en beginnen ze spelenderwijs aan hun bikerleven.Foto: Georg GrieshaberMet zo’n loopfiets oefenen kinderen hun balans en beginnen ze spelenderwijs aan hun bikerleven.

In het begin is er de waaier

De eerste stap op weg naar een echte mountainbiker is ongetwijfeld de loopfiets. Met een loopfiets kunnen de kinderen spelenderwijs hun evenwicht trainen, hun eerste stuurpogingen doen en bewegingssequenties ervaren. De eerste onveilige rijpogingen maken al snel plaats voor een routineuze drukte met een permanente grijns op hun gewicht. In de meeste gevallen gebeurt het hele ding bijna vanzelf en absoluut snel, zodat men zich alleen maar met mededogen de eigen experimenten met en zonder trainingswielen kan herinneren.

Loopfiets voor kinderen: Van 279 tot 439 euro

De Bam Bam van Propain is met 279 euro iets goedkoper dan de Dirt Hero van Kids Ride Shotgun. Het wiel van de Nieuw-Zeelanders in de goedkoopste configuratie met 12 inch wielen kost al minstens 340 euro. De optionele 14 inchers kosten een toeslag van 20 euro. In combinatie met de Magura MT4 achterrem (zoals op onze testfiets) De loopfiets zelfs aan een trotse 439 euro. Maar Propain heeft ook voorzorgsmaatregelen genomen en de Bam Bam in ieder geval een schijfrembevestiging voor het achterwiel gegeven. Indien nodig kan de Bam Bam ook worden opgewaardeerd met een achterrem, die de juiste vertraging traint en de slijtage van schoenen drastisch vermindert. Helaas biedt Propain geen optie in de configurator. Als je iets goeds wilt doen voor je kroost, moet je het zelf doen.

Lees ook:   trek hybride mountainbike
De Dirt Hero kan worden uitgerust met 12 inch of 14 inch wielen. Met de achterrem kost hij 439 euro.

Free riders vooruit

Wie had het gedacht, er zijn nog steeds fundamentele innovaties te ontdekken in loopfietsen voor kinderen. Zowel de Bam Bam als de Dirt Hero zijn uitgerust met een loopvlak waarop je voeten comfortabel kunnen rusten. De treeplank heeft een bepaald uitdagend karakter en moedigt de kinderen aan om langere afstanden af te leggen zonder een voet te zetten. Dit is zeker beter en intuïtiever dan wanneer de kleintjes de hele tijd hun voeten op zouden moeten zetten. Door de antislip kunststof treeplank heeft de Dirt Hero een klein pluspunt ten opzichte van de Bam Bam, waarbij de voetjes eenvoudig op het frame worden geplaatst.

De wielen in detail

Beide wielen profiteren van een moderne geometrie met een soepele stuurhoek. De Bam Bam redt het met 69 graden, terwijl de Dirt Hero zelfs nog een stapje verder gaat en eruitziet als papa’s kleine enduro met zijn stuurhoek van 66 graden. Afhankelijk van de wielmaat (bij de Dirt Hero worden de uitvallers ingeruild voor 14 inch) ligt de wielbasis op een vergelijkbaar niveau. Qua gewicht loopt de Dirt Hero ondanks de extra achterrem voor met 4290 gram. De Bam Bam weegt 4580 gram, wat vooral komt door de grotere wielen en banden. Overigens vertrouwen beide fabrikanten bij het kiezen van banden op 2,25 inch brede pantoffels van VeeTire. De grof geprofileerde banden bieden een groot volume en kunnen worden gereden met een zeer lage luchtdruk, wat zorgt voor een hoog comfort, zelfs op grind en asfalt.

Head-to-head: de loopfiets van Kids Ride Shotgun en die van Propain.Foto: Georg GrieshaberHead-to-head: de loopfiets van Kids Ride Shotgun en die van Propain.

Lees ook:   BIKE Festival: Stoll, Last, Bike Ahead – lichtgewicht fietsen "Made in Germany"

Welke maten zijn er voor het wiel?

Wanneer het over het algemeen begint met een loopfiets hangt sterk af van de ontwikkelingvan het kind. De meeste fabrikanten geven een leeftijd van twee jaar op. Propain biedt een extra oriëntatie voor de Bam Bam met een hoogteadvies van 90 tot 110 centimeter. Om een kind in staat te stellen om met de eerste pogingen te beginnen, moet het zadel voldoende neerlaten zakken zodat het veilig met zijn voeten de grond kan raken. De laagste zithoogte op de Dirt Hero met 12-inch wielen is 317 millimeter (352 mm / 14 inch), terwijl de Bam Bam 385 millimeter komt vanwege de grotere wielen.

Resultaat

De Dirt Hero van Kids Ride Shotgun kost minstens 61 euro meer dan de Propain Bam Bam, maar kan op sommige punten ook opvallen met kwalitatief betere details en het flexibele modulaire systeem. De hoogwaardige stuurpen, het geïntegreerde balhoofd, de antislip treeplank en kleine details, zoals kleppen met een hoekuitgang, spreken voor de iets lichtere Dirt Hero. Met een ruim 20 procent lagere prijs weet de functionele Bam Bam ook met veel rijplezier te overtuigen.