Lage instap: De Moustache J.On in de test

Deze fiets is duidelijk gemaakt in de hoofden van veeleisende ontwerpers. Naast de stuurpenkuip, die bijna alle kabels en kabels in het frame leidt en met de voorspot in één stuk lijkt te zijn gesneden, zijn het de ontbrekende staande achtervorken die in het oog springen. En: Het frame lijkt geen naden te hebben. Het bestaat uit twee delen: de instap-V en de achterbrug. De twee zijn verbonden door een verbinding en de demper, die kan worden aangepast en vergrendeld door gasdruk – en dit zorgt voor een zeer fijn comfort van de fiets.

Zweefvliegen in plaats van rijden. Hoe groot de kuil ook is, hier wordt hij gladgestreken! De verende voorvork helpt veel: De Mobi 25 van Suntour heeft maar liefst 100 millimeter veerweg en is op vele manieren in voorspanning en demping aan te passen. De ingebouwde dropper post wordt onverwacht belangrijk voor de J-rijder: Bij het stoppen voor verkeerslichten druk je op de hendel op het stuur en zakt het zadel omlaag zodat je comfortabel op beide voeten staat. Het is geen gimmick, want de achterste achterbrug zorgt ervoor dat je bij het stoppen alleen heel dicht bij de grond kunt komen.

Maar het is niet alleen het uiterlijk van het frame dat ongebruikelijk is: het is uit één stuk gemaakt met behulp van het zogenaamde zwaartekrachtgietproces, waarbij het vloeibare aluminium in een geprefabriceerde mal wordt gegoten – grotendeels nieuw voor de fietsproductie.

De uitdaging: alle elementen van de aandrijving integreren in een holle gietijzeren behuizing. Het resultaat is een naadloos aluminium frame met slanke lijnen. Momenteel is er slechts één maat, die wordt aangepast met de zadelpen en, indien nodig, de stuurpenverstelling. De achterbrug van de aandrijflijn, die plaats biedt aan de motor, trapas en achterwielophanging, is ook bedoeld om de efficiëntie en daarmee het bereik van het systeem te vergroten. Dit scheelde echter niet in gewicht: de Moustache J.on weegt een goede 30 kilogram – zoals zowat alle fietsen in het veld.

Lees ook:   Mathieu van der Poel: Sterren van het WK wielrennen in Glasgow

De fiets rolt op dikke Schwalbe Supermoto banden met een breedte van een goede zes centimeter. Het achterwiel draait de Enviolo-naaf, die perfect harmonieert met het Bosch Performance Line-systeem. Schakelen zonder stappen, dat is nog nooit zo mooi geweest. De Bosch Performance duwt krachtig maar soepel met maximaal 75 Newtonmeter; Dat is alles wat er is buiten off-road sporten.

De zeer lange wielbasis bevordert de rechtuitstabiliteit, maar de fiets is nog steeds wendbaar genoeg voor de stad, zelfs als de hoge roterende massa van de dikke banden actieve besturing vereist. Het bagagerek, dat bijna verborgen is op het achterwiel, accepteert alleen fietstassen met Ortlieb QL-draagsysteem. Natuurlijk, als je hem met 27 kilo laadt, voel je het gewicht ook in bochten, hoewel niet zoveel als verwacht voor de constructie. Alternatief voor deze drager: Een drager bevestigd aan de zitbuis en dus veerbelast is verkrijgbaar voor een extra 200 euro.

De Moustache laat zien hoeveel comfort en innovatie er mogelijk is op de lage instap. De fiets is echter geen “zorgeloze fiets”, omdat ophangingselementen en lagers moeten worden onderhouden. Je moet er 6199 euro voor betalen. Let op: beperkt aanbod!